Da, clădirile părăsite mi se par fascinante. Nu știu cum să explic de ce. Poate pentru că poartă în ele energia vremurilor apuse, a celor care le-au trecut pragul cândva, poate fiindcă le populez imaginar și îmi fuge mintea la povești rostite sau tăcute, sau poate pentru că mă gândesc, pragmatic, la ce s-ar putea alege de ele, ori poate pentru că aproape mereu au numele legat de niște istorii cu iz horror și reputații înfiorătoare. Mă atrag băieții răi, ce pot să spun?!
(de altfel, acestui tip de fotografie i se mai zice și ruin porn. Sick people everywhere, right?!)

Nu în ultimul rând, pentru că îmi pare rău de ele, ca de bătrânii cerșetori aflați la colțuri de străzi fără ca mâna lor să fie măcar întinsă, dar ale căror cute, brăzdate pe mâini, pe obraji, în hainele ponosite, spun tot atâtea povești la o simplă privire.
Am păstrat de câteva zile un link cu locuri părăsite, abia azi am apucat să le văd. Pe unele le știam. Pe unele nu. Am ???furat??? câteva poze – restul colecției e aici. Din păcate, însă, unele nu cu suficiente detalii pentru curiozitatea mea și, în unele cazuri (gen spitalul Lier din Norvegia) nici Google nu pare să fie prea generos în informații.

El Salto, Columbia

Situată lângă cascada Tequendama, clădirea a fost construită în 1924 și dată în folosință în 1927. Cinci etaje și atenție la arhitectură și design. Petreceri, îmi imaginez – locul era destinat celor cu (mulți) bani. O vedere frumoasă asupra căderii de apă. Prin anii ’50 a devenit un hotel cu 18 camere și povești cu oameni care veneau aici să-și încheie socotelile cu viața. Fantome.
În anii ’90, clădirea a fost abandonată din pricina contaminării rîului Bogota, iar în 2012 s-a început reabilitarea ei. În prezent acolo funcționează un muzeu.

el salto

Central Station, Michigan, USA

Cea mai înaltă gară din lume la vremea construcției ei, în 1913, s-a ???bucurat??? de un trafic din ce în ce mai redus, iar în 1967 costurile de funcționare au devenit prea mari, astfel că mare parte a gării a fost închisă, iar biletele de tren mai puteau fi cumpărate doar de la două case. În 1988, ultimul tren Amtrak a plecat din acestă gară, iar încercările ulterioare de reabilitare au fost sortite eșecului.
Oricum ar fi, încântătoare ruină, încântătoare lumină!

michigan
Pripyat, Ucraina

Un oraș care a trăit doar 16 ani, din 1970 până în aprilie 1986, când explozia de la Cernobîl a dus la evacuarea, în doar două zile, a celor aproape 50.000 de locuitori.

pripyat
Și, probabil cel mai creepy loc e spitalul Lier din Norvegia, un loc unde se spune că au fost făcute experimente pe cei cu afecțiuni psihiatrice, de la lobotomii la electroșocuri de diferite intensități, LSD și mai știu eu ce alte idei.
Ciudat e că o parte din spital funcționează în timp ce câteva pavilioane sunt complet părăsite și ruinate.

lier
Dacă vreți mai multe, mai găsiți (random) aici, aici, aici sau aici.

Share: