Am fost un copil care a mai și încasat-o din când în când și asta mă lasă rece. Nu cred că e ok să-ți bați copilul, dar nu pentru că eu mi-aș mai fi luat câte una la fund – de obicei erau aproape ???cerute???, însă n-au reprezentat niciodată o soluție rezonabilă de a te înțelege mai bine cu mine. Și nici azi nu reacționez bine la risipa de autoritate impusă și inexplicabilă.

Nu cred că e ok să-ți bați copilul pentru că nu cred că superioritatea fizică e vreodată un argument. Mai mult, nu cred că frica de pedeapsă ar trebui să fie gestionara relației dintre părinte și copil. Sau frica de părinte!

Pălmuța e uitată repede și doare mai degrabă că ți-ai luat-o decât palma în sine, deci oricum n-are nici o valoare educativă, hai să admitem cu toții asta, fiindcă o știm de când eram copii, iar bătaia serioasă, aia care se uită mai greu, e pur și simplu un act de violență a unuia mare, cu presupus discernamânt, asupra unui mic, fără prea mult discernământ. Deci care e valoarea educativă a bătăii – indiferent că vorbim de o urecheală sau de o bătaie?

Sincer, nu pot să pricep cum s-a ajuns să avem o dezbatere națională pe tema ???E sau nu ok să aplici corecții fizice copiilor???, fiindcă nu, fără dar și fără poate, nu e ok. Până și cei care o fac știu că nu e ok.

stop

Iar dacă vreți și părerea despre cazul Bodnariu, iată: în Norvegia violențele asupra copiilor sunt ilegale. Dacă copiii au fost bruscați – și pricep că tatăl nu reneagă genul ăsta de practici – nu sunt în siguranță lângă niște părinți care ar putea să-i amenințe și influențeze în timpul anchetei. Prin urmare, nu mi se pare o măsură excesivă că au fost luați de lângă părinții presupus violenți până când ancheta (și nu petițiile online sau dezbaterile pe internet) stabilește care e adevărul. Mi se pare, însă, un abuz, dacă acei copii sunt deja dați spre adopție, indiferent care e legea, înainte ca ancheta să fie terminată și rezultatele ei făcute publice.

PS Bravo, Oana Dobre, pentru #37lasuta. Nu știu cât funcționează puterea exemplului pozitiv, sper că funcționează, dar mie îmi place să văd o colecție de imagini cu copii veseli… și nebătuți!

Share: