Am văzut multe poze de la Met Gala, unele cu ținute faine, altele cu formule horror deși tema a fost generoasă: Manus x Machina, mână și mașina, handmade și techmade. Mno, pentru unii n-a fost să fie.

Totuși, ce e Met Gala asta, de ce și ce vrea ea de la noi?

Met Gala e cel mai important eveniment de strângere de fonduri destinate Costume Institute din cadrul Metropolitan Museum of Art (NY), se întâmplă încă din 1946 în prima zi a lunii mai, strânge milioane de euro din donații și sute de vedete – anul trecut, peste 12,5 milioane. Da, bani donați pentru artă! Ca să vă faceți o idee, un bilet costa 30.000 de dolari, iar o masă 275.000. Da, tot dolari.
Șefa comitetului de organizare e, de peste 20 de ani, Anna Wintour de la Vogue, în acest an co-chairs au fost Nicolas Ghesquière (LV), Karl Lagerfeld și Miuccia Prada, iar gazde, alături de AW, Jonathan Ive, chief design officer la Apple, Taylor Swift și Idris Elba.
Treaba e atât de exclusivistă încât Diavolul de la Vogue aprobă fiecare guest și guest of the guest personal, indiferent dacă ai cumpărat o masă sau zece și crezi că poți să inviți acolo pe cine vrei tu. Nu poți! În plus, odată ce-au trecut de covorul roșu, invitații nu mai au voie să posteze pe rețelele sociale.

Colecția The Costume Institute reunește este 35.000 de piese adunate de prin toată lumea, din secolul XV până în prezent, haine și accesorii deopotrivă. În fiecare an, The Costume Institute are o expoziție specială al cărei vernisaj reprezintă și pretextul pentru Gală. O extravaganță, ca orice chestie legată de artă, dar de câte ori n-am căscat gura admirativ și fără cuvinte în fața unui obiect vestimentar ori accesoriu? Moda înseamnă bani mulți, fără îndoială, dar, dincolo de implicațiile socio-economice eu cred că a trecut cumva și granița spre artă.

Piesa de rezistență care dă și afișul expo Manus x Machina din acest an, by Lagerfeld

Piesa de rezistență care dă și afișul expo Manus x Machina din acest an, by Lagerfeld

Anul ăsta tema a fost Manus x Machina, o celebrare a bunei relații între manufactură și tehnologie când vine vorba de modă – observați că nu e un versus între ele ci o multiplicare. Cum au înțeles vedetele să-și potrivească ținuta a tema dată vedeți aici.

Tot la capitolul chestii foarte mișto, Vogue a ales un fotograf special pentru eveniment și în acest an, pe Brandon Stanton, tipul genial care aduce poveștile oamenilor din New York (HONY) în atenția întregii lumi. Firește, s-a lăsat cu povești – le găsiți aici.

Ah, și ncă una: pentru că Apple a fost partener al evenimentului (și al expoziției) în acest an, la desert s-a servit sorbet de mere verzi iar invitații au primit, de asemenea, mere. Deh! Asocieri corecte făcute cu cap! De altfel, Apple merge pe ideea că tehnologia sa e fashionable iar acum încearcă un push pe design și aceeași asociere cu Apple Watch-ul, cu perteneriate făcute cu Hermes și Coach. Și estimez mai multe wearables în viitorul companiei.

Share: