Ieri, în plină răceală de primăvară, m-am târât până-n piață și mi-am luat un kilogram de urzici. Am curățat vreo două ore la ele, cu mânuși, desigur, probabil n-am eu metodă de durează atâta, le-am gătit după bunul meu gust – au ieșit la marele fix!
Când s-au răcit nițel, le-am transferat într-o caserolă, dar nu le-am pus direct în frigider. Mi-am zis că mai mănânc o porție pe seară și după aia. N-am mai mâncat și am uitat, desigur, să le pun la rece, chiar dacă m-am tot preumblat prin bucătărie.
Azi, pe la prânz, mi-am făcut un ochi, am deschis ușa de la frigider să scot verziturile, dar vezi bine că nu erau acolo. Erau în cutia lor, pe blatul din bucătărie, și, c-o fi fost pe bune sau doar în capul meu, fiindcă stiam că nu stătuseră la rece, mi s-a părut că simt un oarece iz acru de la smântâna adăugată când le-am gătit. Le-am aruncat, cu toate că detest să arunc mâncare, mi se pare o risipă iresponsabilă și evitabilă.

Și-așa mi-am adus aminte de o chestie mișto pe care au scos-o cei de la Caroli în premieră la noi, și cu care m-am și jucat într-un brief de campanie la un eveniment BIZ, carolimetrul.

Adică o etichetă inteligentă, cu cadran termosensibil, aplicată pe salamul Semenic Extra din portofoliul lor de produse, care, dacă produsul stă la temperatura optimă e verde, iar dacă e uitat, ca urzicile mele, pe blatul din bucătărie, se îngălbenește: pune-mă în frigider!
Practic, până la 8°C e verde, peste temperatura asta se îngălbenește – mai multe detalii, explicații și răspunsuri la posibile întrebări, găsiți aici.


Atenție! Chiar dacă eticheta se îngălbenește, asta nu înseamnă că Semenicul nu mai e bun pentru consum – termenul de valabilitate este specificat clar pe etichetă, ca la orice produs – ci doar că trebuie pus, din nou, în frigider. Și taman asta mi se pare mișto, că eu o văd și ca o campanie de responsabilizare, atât pentru comercianții de la care cumpărăm mâncarea, cât și pentru fiecare dintre noi. E important ca mâncarea să fie păstrată în condițiile recomandate de producător și să fie consumată în termenul de valabilitate. E un reminder pentru toată lumea, să fim mai atenți la genul ăsta de detalii.

Mai ales că aruncăm, anual, câteva zeci de kilograme de alimente expirate sau care nu mai sunt bune pentru consum pentru că n-au fost păstrate în condiții optime. Și, oricât m-aș strădui să fiu atentă când îmi fac cumpărăturile, tot mi se mai întâmplă și mie asta. Zău că era bun un carolimetru din ăsta pe caserola mea cu urzici, să nu le mai uit pe blatul din bucătărie! Băi, și cât am curățat la ele!!!

Voi să nu faceți ca mine!

Share: