Ar fi foarte simplu să fie livrat secretul ăsta într-un film, nu? Să vină actorul, să spună replica aia care începe cu Secretul fericirii este… și gata, să știi! Mda. Nu merge așa. Și nici filmul ăsta, regizat și jucat de Vlad Zamfirescu, împreună cu Irina Velcescu şi Theo Marton nu face o excepție. Sorry. Nu există scurtături. Dar filmul e mișto.
Vreme de aproape 80 de ani, Harvard a făcut un studiu referitor la fericire din care rezultă, deloc surprinzător, că nu banii și averile sunt ce trebuie (nu dăunează, totuși) ci prietenii și relațiile armonioase de familie. Probabil asta e și premisa de la care a pornit scenaristul Alexandru Popa când a scris piesa după care s-a făcut mai întâi un spectacol de teatru (cu același titlu) și mai apoi scenariul filmului.

Mi-a plăcut ideea, mi-au plăcut replicile și jocul alert, cursiv, răsturnările de situație și, mă rog, terasa imensa în vârf de Capitală pe care s-a filmat tot. Premisa e un grup de prieteni, două cupluri, dintre care doar domnii și una din doamne sunt prezenți. Și viața bună pentru care cineva trebuie să deconteze. Și urâtul cu binele. Și ipocrizie. Și înșelat. Și disimulat.

Nu vreau să vă povestesc filmul, pentru că n-ar mai avea nici un farmec să-l vedeți dacă vă spun eu ce se întâmplă acolo, nu știu nici dacă e suficient cât să vă pună pe gânduri, ar trebui să fie. Și, dacă nu e, probabil ceva lipsește de prin viața voastră.

Cât despre secretul fericirii… Pentru mine e în lucrurile mici și oamenii mari. Dacă vă ajută cu ceva.


PS Ar fi drăguț dacă filmul ar avea un site, o pagina de FB sau măcar un afiș dar eu am găsit nimic de felul ăsta.

Update: Au pagină de FB, mea culpa. Și au si promo, doar ca filmul intră în cinematografe abia în toamnă.

Share: