Acu’ vreo trei luni, când un personaj public a avut ca temă o discuție antifumători, am urmărit comentariile și am intrat pe marea majoritate a linkurilor postate acolo cu sau fără sens. Firește, în primul rând pentru că sunt fumătoare, dar, dincolo de asta, ca om de comunicare interesat de o dezbatere pe teme controversate. Nu reiau aici discuția sau părerile mele, le-am expus atunci, le-am expus și în alte rânduri, nu-i un secret că mă enervează ipocrizia exersată îndelung inclusiv pe tema asta.
Vreo lună mai târziu, la invitația PMI, m-am dus la o discuție deschisă despre sistemul lor heat-not-burn (HNB) care e și la noi pe piață. Discuție cu medici. Am putut să pun orice întrebări am vrut, n-am fost deloc comodă, și mi s-a răspuns. Am publicat atunci pe FB unde sunt și am zis că cine are întrebări… să le adreseze, că le dau mai departe.
Știți câte întrebări au fost? Îhîm! Nici măcar una.
Sute de comentarii despre ce știm noi sigur-sigur, credințe populare, afirmații eronate, povești de la sezători, linkuri de pe tot soiul de site-uri rostogolite fără nici o verificare și fără nici o urmă de îndoială. Pe cuvânt dacă pricep cui îi folosește treaba asta învelită într-o păturică frumoasă de facem să fie bine.
Tocmai d-aia mi s-a părut mișto ce a făcut PMI la Cannes, respectiv o invitație deschisă către comunicatori de se alătura demersului companiei de a informa fumătorii care nu vor să se lase referitor la alternativa cu tutun încălzit nu ars. Și tocmai de-aia uite că o să zic și eu de platforma lor, recent lansată în România, prin care invită pe oricine vrea să se informeze despre HNB și IQOS, că ăsta e flagship-ul lor acuma, să întrebe orice.
Alături de asta, au nouă pro-misiuni de brand asumate și, după cât am citit și vorbit eu pe tema asta cu unii și alții, inclusiv cu medici, probate științific. Nu cu credințe populare, nu cu studii făcute în fundul curții, ci cu unele care respectă standardele comunității științifice, luate în seamă de comunități, comitete și organizații medicale. Mai mult, își înregistrează toate studiile pe ClinicalTrials.gov, adică sunt publice, și mai au și o platformă, SBVimprover, prin care invită cercetătorii independeți să verifice rezultatele studiilor pe care ei le-au publicat deja.
Da, am mai zis și o să repet asta inclusiv cu țigara în gură: fumatul nu e bun. Dacă nu fumați, nu vă apucați, dă adicție. Dacă fumați și puteți/vreți, lăsați-vă! Dar, pentru ăia care (încă) nu vrem sau nu putem să ne lăsăm, mi se pare corect să avem dreptul să fim informați* că există alternative despre care știința zice că sunt mai puțin nocive pentru starea noastră de sănătate și să ne documentăm temeinic în sensul ăsta și să punem întrebări. Oricâte. Toate!
Și mi se mai pare de bun simț ca cei care se pretind preocupați mai mult decât noi de sănătatea noastră (!) să ne lase dreptul de a ne informa în loc să ne trimită la coada societății ca pe niște paria.
*Valabil, de altfel, și pentru oricine ar vrea să vorbească despre asta. Sau despre orice.
Eu sunt nefumător și nu pot să zic decât că, deși tu spui că nu vrei să te lași, eu văd în dorința ta de a găsi o modalitate mai puțin nocivă de a inhala tutunul un prim pas în direcția asta. Mult succes!
eu prefer sa fiu onesta cu mine :)))
cand/daca o sa decid sa ma las, o sa ma las.