Ieri, Fundaţia Friedrich Ebert România, împreună cu Syndex România şi Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii au făcut publică o cercetare privitoare la coșul de consum al românului – practic cam câți bani ne trebuie ca să trăim minim decent. Pentru o familie formată din doi adulți și doi copii minori, prețul traiului zilnic + ceva economii, o zecime din venituri, e aproape de 7000 de lei. Pentru o singură persoană costurile sunt estimate la peste 2500 de lei. Asta înseamnă că brutul salarial al acelei persoane ar trebui să se apropie de 1000 de euro.

Nu pot, firește, să judec cheltuielile unei familii cu copii, dar m-am oprit puțin la ce se presupune că se cheltuie cu sănătatea. Nu vorbesc de costuri, vorbesc de ce e trecut pe lista aia, după cum se vede mai jos:


Medicamentele pentru care s-a făcut acest calcul sunt: zece pastile de ipuprofen/persoană pe an, cinci plicuri săruri de rehidratare/persoană/an și cinci pastile de loperamidă (Imodium)/persoană/an.

Nu zic nu, inițiativa de a vedea cât ne costă să trăim în România față de media veniturilor este bună, mai ales că statul s-a obosit să ia în calcul acest cost numai vreo trei ani după ce a dat o ordonanță de ungență în sensul ăsta, din 2000 până în 2003. Restul au fot calcule de la INS și tot soiul de alte socoteli făcute de institute și ONG-uri. A, și, ca să fie disrtactiv, la cum a calculat statul necesarul de alimente ar fi trebuit să mâncăm preponderent pâine și cartofi – ceva gen 10 kile de pâine pe lună, mălai, făină, o tonă de carbohidrați, foarte puțină carne sau pește și numai vreo jumătate de kilogram de fructe lunar. Sau ceva pe-acolo, oricum extrem de puțin.

Revenind la coșul minim – MINIM, da? – calculat recent, mai am niște chestii cu care nu sunt de acord, că nu cred că vacanțele se reduc la doar șapte zile pe an undeva în România și nici ieșirile la aproximativ una pe lună – la cafea – și, odată la trei luni, la teatru. De asemenea, nu poți să pui doar biletul de 15 de lei la o ieșire la cinema, că nu există ieșire la cinema cu copiii fără floricele și suc. Iar cheltuielile cu casa, 1700 de lei pe lună, iar mi se par mici pentru o chirie sau chiar o rată la o familie cu doi copii. Plus că majoritatea cunoscuților mei au pisică/pisici și sau cățel și mai costă și ăia. Și unii mai și fumează.
Aveți mai jos și socotelile pentru o persoană. Am râs, sincer – 43 de lei pe educație și cultură! Și mâncat doar acasă, că de banii ăștia nu ieși la cârciumă decât cel mult o dată pe lună, și săptămâna aia mănânci în rest pâine cu cartofi și mămăligă:

Totuși, există cineva, familie cu copii sau fără, care se limitează doar la cheltuielile de sănătate cuprinse în acest studiu? Oamenii ăștia nu răcesc, nu-i trage curentul, nu-i doare stomacul, nu se îmbolnăvesc, nu merg niciodată în spitalele din România?!

Share: