Un pic m-am săturat și încep să mă și enervez cu categoria ălora care o țin langa cu ???E doar o răceală, [proștilor]!??? sau, preferații mei, ???Mor mai ales ăia bătrâni???.

Ca să stabilim o chestie: e mai nasol decât o răceală și e mai contagios, chiar și cu măsurile destul de rapide și categorice luate pentru a-i stopa răspândirea.
Trecând peste asta, însă, newsflash!, nu îi afectează doar pe cei mai în vârstă. Sigur, mortalitatea peste 70 și 80 de ani e de 8, respectiv 14,8%, e cumva firesc pentru că există mai multe riscuri și boli deja prezente. Și chiar dacă ar fi așa, dacă ar muri doar cei mai în vârstă, oamenii ăștia sunt ne sunt părinți, bunici, vecini, profesori, când am decis că nu e o problemă dacă mor?! Ce dracu’ e greșit cu voi?!

Dar nu e vorba doar de cei mai în vârstă, că există și alte grupe cu risc mai mare de-a o păți grav în caz că îl iau pe coronavirus, cum ar fi cei cu boli de inimă, de la chestii grave, până la banala hipertensiune. Și poate vă gândiți un pic cam câți din ăștia sunt diagnosticați și sub tratament și câți dintre ei duc pe picioare, liniștiți, o boală cardiac de care habar n-au.

Și mai sunt și cei cu sistem imunitar compromis. Cancer, HIV/SIDA, diabet, diverse boli genetice, bolile autoimune și, da, probabil că nici asta nu știați, malnutriție, că și asta-ți tuflește sistemul imunitar.

Acuma să punem toate chestiile astea în perspectiva autohtonă, chiar dacă n-avem prea multe date, că statului român îi put raportările în genere, iar alea cu privire la starea de sănătate a populației îi duhnesc de-a dreptul, nu se atinge de ele decât cu un băț, de la distanță. Oricum ar fi, probabil că pentru afecțiunile de care vorbesc mai sus numărăm lejer un milion de români.
Doar copiii ăia care se duc la culcare nemâncați erau, potrivit rapoartelor făcute de ONG-uri respectabile, peste 220.000, și, mă gândesc, nici n-au cele mai igienice condiții de trai, dincolo de faptul că sunt malnutriți.  

Să mai adăugăm și faptul că, momentan, avem mai puțin de 100 de paturi de terapie intensivă unde pot fi îngrijiți pacienții cu infecții respiratorii severe ȘI contagioase, potrivit declarației ministrului Costache de acum câteva zile – sau cel puțin asta era cifra comunicată până azi, când un secretar de stat de la MS a ieșit să spună că avem 190 la TI pentru infecțioase și vreo 4000 cu totul, mă rog, iar #avemdetoate.
Ca să nu mai spun de grozavul nostru sistem sanitar care te lasă să aștepți cu orele, eventual până mori, în urgență, și fără să se confrunte cu o epidemie de COVID-19.

Să mai punem la socoteală și bâlbele Grupului de Comunicare Strategică (sic!), șefii și șefuțele de prin DSP-uri, băgați cu pile, cum a fost cazul la Gorj, cum e cazul la Timiș, și cum, probabil, e cazul în majoritatea județelor.
Să nu uităm nici de presa iresponsabilă de la noi. Și, glazură peste toate astea, lipsa de educație, ignoranța noastră istorică, eu nu fac, eu nu dreg, eu nu ascult, eu nu mă izolez, mie nu mi se întâmplă nimic.

Nu vreau să spun prin toate astea că e cazul să ne panicăm. Nu cred că e, și, chiar dacă ar fi, nu ne-ar ajuta cu nimic, ba dimpotrivă. Dar cred că e cazul să ne responsabilizăm, dracului, măcar un pic. Da, se poate spune și că ???mor doar ăia bătrâni??? și ???nu e mare lucru, tot o răceală???. Doar că unora ne pasă de ăia bătrâni, iar pe unii ???doar o răceală??? ar putea să-i ucidă.

Share: