Am depășit și pragul psihologic de 3000 de cazuri noi. Bravo zmeiuții, împuterniciții, petrecăreții, negaționiștii, trumpuții!
În acest fioros context, las și eu mai jos câteva citate din mai mulți medici specialiști ATI, poate ajută la educare. Sau măcar la spaimă, dacă o fi mai eficient în convinsul unora, multora, care nu-și pot depăși propria condiție de… ăăă.. da. Știți voi.

Ideal ar fi să vină la trei-patru zile de când au debutat simptomele, dar mulți nu mai cred în Covid. Vin pe Terapie, respirând foarte prost și afirmă că nu au Covid. La fel și familiile lor, țipă la noi că n-au Covid, că-l ținem acolo, îl omorâm, că suntem criminali.

Am avut un pacient care a refuzat [tratamentul cu remdesivir], spunând că el nu este cobai. A scris în foaie că refuză. A decedat la ATI…

Cea mai des întâlnită comorbiditate e obezitatea*. Și observ de ceva timp și că la ATI vin din ce în ce mai mulți oameni mai tineri.
NM: Obezitatea reprezintă creșterea greutății pe seama țesutului adipos, cu mai mult de 20% față de greutatea ideală. Nu trebuie, deci, să ai o poală de X-uri înainte de L la mărimea hainelor, nu doar despre asta e vorba. Ca idee, se estimează că peste cinci ani jumătate din populație va fi obeză din punct de vedere medical.

Din păcate, cine face formă severă, dacă nu e foarte tânăr – sub 30 de ani -, nu prea scapă. Mai ales cine ajunge intubat… Procentul de pacienți care au scăpat după ce au fost intubați la noi este foarte mic, undeva sub 10%.

Altă observație pe care o am este această evoluție imprevizibilă a bolii. Adică sunt situații în care vorbești cu omul acuma, e cooperant, și în jumătate de oră e mort!

Eu sunt o persoană realistă. Va urma în România ce a fost și în Italia. Pentru că așa a ales poporul român, îmi pare rău să o spun. Vom alege cine trăiește și cine moare. Mi-e frică de faptul ca nu vor mai fi paturi la ATI și se va muri acasă.


E doar o mica parte din ce spun acești medici specialiști în terapie intensivă. Pe larg, citiți – și vă rog s-o faceți și apoi să dați mai departe – e în acest articol din Recorder.

Share: