Ieri citeam la Mihnea Măruţă un articol în care se vorbea – foarte corect, de altfel – despre starea presei şi în care propunea o dezbatere a celor implicaţi în industrie: patronat, management, jurnalişti, în speranţa că se pot lua nişte decizii comune şi de bun simţ iar presa ar putea fi relansată cu ceva deontologie la bază. Azi, Liviu Alexa scrie de ce nu crede în această soluţie, cu argumente care sunt, de asemenea, corecte.

Nici eu nu cred că există soluţii: ţara te vrea prost, iar trusturile mari de presă prea au afilieri politice ca să nu fie evidentă ecuaţia.

Salvând presa

Şi, da, dacă presa (şi nu doar cea scrisă) a ajuns să însemne gazeta de perete pentru oricine plăteşte şi pe care se poate afişa orice cu pretenţia de a informa publicul, să moară. Să moară, din partea mea, toate veziaiciurile şi halucinanturile şi nosativinasacreziurile, să moară şi să moară în chinuri!, iar cei care au acceptat să se prostitueze scriind prostii de dragul traficului să-şi piardă jobul, fiindcă nu meritau să se numească, oricum, jurnalişti.

Nu poţi să pui “click aici să vezi chiloţii vreunei starlete de două parale” alături de reportajele lui Ilişoi, de exemplu, după cum nu poţi să pui odă lui Năstase “puşcăriaşul politic” alături de un interviu cu Purcărete. E o lipsă totală de respect şi consideraţie şi pentru publicul chiloţilor şi pentru cel al lui Ilişoi, şi, nu în ultimul rând, e aiurea faţă de cei care cumpără publicitate fiindcă targetul chiloţilor nu e, nu are cum să fie!, acelaşi cu cel pe care îl are jurnalismul de calitate.

Profitul de la capătul tunelului!

Tot azi am văzut, la Tibi Lovin, declaraţia noului CEO de la Evenimentul Zilei, Marian Duşan: ” scopul este de a obtine o profitabilitate substantiala a grupului, de minimum 500.000 de euro pe an”. Cum o să facă asta? Iată: “vom a duce un suflu proaspat si vom gandi prin creativitate”. Super! Mereu am considerat că această gândire prin creativitate e subevaluată, voi nu?

Toate bune, deci profit de juma’ de milion de euro, e bine, mult succes!, serios! până la urmă e sfârşitul lui martie şi cod portocaliu de ninsoare, never say never etc

Însă fix ieri, când se anunţa numirea la EVZ, domnul CEO publica un frumos articol pe blogul Adevărul. Asta o fi gândirea prin creativitate? Să creditezi, cu nume şi prenume, un ziar concurent? Cool!


Pepsi & CocaCola, KFC & McDonald’s sau alte branduri concurente, cred ca avem ceva de discutat! Oh, wait..! :D

Share: