E bine că se întâmplă Premiile Gopo – felicitări, organizatorilor! – că are şi cinematografia noastră o gală, fiindcă merită! Facem performanţă în domeniul ăsta aşa că măcar odată pe an să le aşternem covor roşu tuturor celor responsabili de acastă performanţă şi să îi aplaudăm!
Anul ăsta nu m-am mai dus la Gală, aşa că pot să public mai repede premiile şi premianţii, după cum urmează:
Cele mai bune costume: Lia Manţoc pentru Undeva la Palilula
Cele mai bune decoruri: Helmuth Sturmer & Dragos Buhagiar pentru (desigur!) Undeva la Palilula
Cea mai bună muzică originală: Vasile Şirli pentru (deloc surprinzător!) Undeva la Palilula
Cel mai bun montaj: Cătălin Cristuţiu pentru (exact!) Undeva la Palilula
Premiul pentru cel mai bun sunet: Tudor Petre, Cristinel Șirli, Cristian Tarnovețchi, Florin Tăbăcaru pentru Undeva la Palilula
Premiul pentru filmul românesc cu cel mai mare succes la public:
Minte-mă frumos: cele mai mari încasări, 956.036 lei
Despre oameni şi melci: cei mai mulţi spectatori, 63.778
Acum pe scenă sunt Sofia, super copila din Toată lumea din familia noastră, şi Aron din Superman, Spiderman sau Batman – sunt super simpatici şi vor oferi două premii.
Cel mai bun film de debut: Gabriel Achim pentru Visul lui Adalbert
(era nominalizat şi Silviu Purcărete care, da, oricât de amuzant ar suna, e debutant în cinema. Mai amuzant, totuşi, decât nominalizarea, ar fi fost să-l şi câştige!)
Premiul pentru Tânăra speranţă – Nicolae Constantin Tănase pentru Blu
Premiul pentru Cel mai bun film documentar: Ivana Mladenovic pentru regia filmului Turn Off the Lights
(cât de bine vorbeşte română şeful Centrului Ceh!)
Premiul pentru Cel mai bun machiaj & Cea mai bună coafură: Dana Roşeanu, Minela Popa, Ionel Popa, Doina Popa pentru Undeva la Palilula (yes!)
Premiul pentru imagine: Adrian Silişteanu pentru (ta daaaaa!) Undeva la Palilula
Premiul pentru întreaga activitate este primit de domnul Constantin Codrescu, pentru peste 80 de roluri în teatru şi 40 de roluri în filme. Sala este în picioare :)
(Între timp am reuşit să mă enervez din pricina că redactorii de la Realitatea sunt, din nou!, tâmpiţi)
Premiul pentru Cel mai bun scenariu: Radu Jude & Corina Sabău pentru Toată lumea din familia noastră
Premiul pentru Cea mai bună actriţă, rol secundar: Mihaela Sârbu pentru Toată lumea din familia noastră
Premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar: Gabriel Spahiu pentru Toată lumea din familia noastră
(ar fi tare să ia şi pentru rol principal!)
Premiul pentru întreaga activitate se acordă domnului Mitică Popescu!
Mă simt onorat şi emoţionat şi pentru asta vă mulţumesc. Celor care au organizat acest evenimente, regizorilor care au avut nevoie de serviciile mele şi, nu în ultimul rând, colegiilor care au trudit alături de mine ca să rămână ceva în urma noastră.
Cine m-a ascultat, adevăr a găsit în cântecele mele;
Adevăr va găsi până când am să mă mut între stele.
Cine m-a iubit pur s-a regăsit în cântecele mele;
Pur va rămâne totul până când am să mă mut între stele.
Cine mă va căuta în cântecele mele
Mă va auzi rătăcind printre stele.
Cine m-a hulit s-a regăsit în cântecele mele;
Hulit va rămâne şi după ce am să mă mut între stele.
Premiul pentru Cel mai bun actor: Şerban Pavlu pentru Toată lumea din familia noastră
Premiul pentru Cel mai bun regizor: Radu Jude pentru Toată lumea din familia noastră
În fine, premiul pentru Cel mai bun film este oferit de către Luminiţa Gheorghiu şi Călin Netzer care sunt aplaudaţi în picioare până să apuce să anunţe câştigătorul şi joacă împreună un fragment din Poziţia Copilului, prelungind suspansul.
CEL MAI BUN FILM la Gopo, ediţia a VII-a: Toată lumea din familia noastră!
Ada Solomon, productor, din nou pe scenă, cu super emoţii, mulţumeşte echipei şi celor care i-au acordat încredere şi i-au stat alături: Cel mai tare şi mai tare iubesc meseria asta pentru că nu se face de unul singur ci împreună! Îmi doresc ca această industrie să fie unită, să ne aplaudăm colegii atunci când câştigă şi să-i ajutăm când le e greu şi putem să stăm, cum zic, împreună.
Foarte fain, Ada! Bravo ţie, bravo întregii echipe!
***
Aş vrea să mai spun despre Gala Gopo doar că e minunat că este, tot aşa cum spunea şi Ada Solomon, este vorba despre împreună, dar… aş prefera ca anul viitor să aibă un alt prezentator. Înţeleg emoţia live-ului dar asta nu poate să scuze chiar tot sau orice :)
De ce sa fiu rau cu gala premiilor Gopo cand as putea sa fiu la fel de haios precum s-au facut ei de ras in n randuri. Sa o luam cu inceputul:
1. Covorul rosu cu prezentator: Solcanu. :) asa ceva. In plus cei care au fost invervievati au fost atat de haiosi incat nu treceau 2 secunde si isteria ma cuprindea iar. Pastrand insa un ton mai serios: toate felicitarile mele pentru doamna Tora Vasilescu care este printre putinele actrite care chiar imi plac. In rest jale mare.
2. Unde este Mungiu? Inteleg ca Dupa dealuri nu este vreo capodopera, insa in comparatie cu ce filme au fost nominalizate DD este 10 clase peste. Rusinica celor care au nominalizat mediocritatea.
3. Gala in sine a fost absolut jenanta din toate punctele de vedere. Prezentatorul a fost depasit clar de situatie, saracul..ii mai trebuie niste cursuri de teatru/actorie pentru a se putea descurca la un nivel mai mare. Cei care au fost chemati sa prezinte nominalizarile ( exceptie: Dan Bordeianu si inca vreo 2 ) au fost extremi de slabi. Nu mai vorbesc de cei 2 copii chemati sa …prezinte 2 premii :)). O Doamne.
4. Grafica. Pai nu mai departe de cel mai de succes film la publicul roman: Minte-ma frumos a beneficiat de un alt trailer. :)) Haios rau momentul. Iar modul in care se anuntau nominalizatii era de-a dreptul penibil. Tin minte o faza in care se prezenta cel mai bun actor ( secundar cred ). Primii 2 sau 3 au beneficiat de o scena in care isi tineau un dialog sau monolog, iar ultimul a fost prezentat totat in intuneric in timp ce intra ( cred ) intr-o incapare. Ofof.
5. Castigatorii: Toata lumea din palilula au fost marii castigatori intr-o seara in care daca as fi fost nominalizat mi-as fi dorit sa nu castig. Numai de bine Gopo. Poate la anul va uitati putin pe la Oscar, Globuri, Bafta, etc pentru a vedea cum se organizeaza asa ceva.
1. ori nu stii, ori esti muuuult prea subiectiv. TV nu e, nici pe departe, singura actrita demna de mentionat de aseara.
2. aparent, dl mungiu nu cunoaste conceptul de “impreuna” la care facea referire ada solomon. in rest, am mari dubii ca ai vazut toate filmele nominalizate. sau ca ai suficient background cinematografic ca sa le apreciezi.
3. da, prezentatorul n’a fost la inaltimea asteptarilor. dar copiii au fost haiosi, te iei prea in serios.
4. aia nu tine de grafica, e o eroare in regie. si restu’ la fel
5. nu punem , inainte de etc, stii, da?
1. din contra. sunt obiectiv pentru ca nu tineam cu niciun film la gala de premiere. am spus ca TV este printre putinele actite care imi plac. nu am spus ca este singura.
2. nu conteaza ca Mungiu nu cunoaste conceptul … important este ca filmul lui avea 10 clase peste toate cele nominalizate. arogant, rau, cum vrei sa-i spui tu- mungiu trebuia 101% sa fie nominalizat. ca nu avem marea cinematografie ca sa ne permitem sa-l uitam pe el acasa. btw: mungiu nominalizat in lista lunga pentru film strain la Oscar si la noi…si nu: nu am vazut toate filmele nominalizate, dar nici nu trebuie. cu siguranta nu sunt toate capodopere ce nu trebuiesc ratate.
3. daca as dori sa vad ceva haios ma uit la un film de comedie ( apropo minte-ma frumos este o optiune ). e o diferent mare intre haios si ce faceau cei 2 copii. ei habar nu aveau de importanta si semnificatia evenimentului iar pur si simplu nestiinta lor i-a transformat in “haiosi”.
4. grafica, eroare de regie, a fost de genul: cu bata-n balta. ceea ce nu se intampla la casa mai mari.
5. daca asta e tot ce poti sa-mi spui e in regula ;)