Zilele trecute a fost lansat site-ul oficial al alegerilor europarlamentare din 2014, o campanie de informare desfăşurată sub deviza “Acţionează. Reacţionează. Decide” şi întrucât şi România are nişte europarlamentari de oferit, cred că alegerile merită un minim efort de documentare.

Politicienii români au acest obicei drăguţ, de a da vina pe Uniunea Europeană pentru toate măsurile nepopulare pe care le iau, uitând, că, de fapt, alinierea la legislaţia europeană e una, iar incapacitatea lor de guvernare şi legile făcute ca să le servească mai bine interesele, ale lor, ale politicienilor, nu ale noastre, plătitori de taxe, n-au legătură cu Europa decât în măsura în care organismele europene îi trag de mânecă.

Nu c-ar curge doar lapte şi miere şi bună înţelegere în Parlamentul European, nu că economicul n-ar fi, uneori, deasupra socialului (de exemplu, pe la comisia pentru egalitate şi drepturile femeilor, oho!), totuşi, tot procesul legislativ european ar trebui să ne intereseze un pic mai mult, şi nu doar când se propune interzicerea ţigărilor mentolate, de exemplu.

Şi, spre deosebire de Parlamentul autohton, ăla European ţine cont de transparenţă şi informare. În fapt, la capitolul comunicare e, de departe, cea mai profi echipă pe care am văzut-o eu, ever. Au şi instrumente, ce-i drept, şi lucrează cu oameni care pricep cât e de importantă această componentă, dar e practic imposibil să nu reuşeşti să acces la vreo informaţie cu privire la ce se întâmplă în instituţia aia – i-am văzut la lucru, ştiu ce spun!

Aici e un site cu multe lucruri interesante apropo de europarlamentare, cu informaţii, dar şi cu jocuri – de exemplu, aici puteţi testa ce parlamentar a votat mai aproape de preferinţele voastre. Eu aşa am aflat, de exemplu, că Sebastian Bodu nu crede că UE ar trebui să încurajeze măsurile împotriva homofobiei şi nu e de acord nici cu extinderea concediului de maternitate plătit de la 14 la 20 de săptămâni pentru toate statele membre.

Nu ne costă nimic să fim informaţi, măcar să ştim care sunt atribuţiile Comisiei, Uniunii şi Parlamentului, cine ce face şi cum e procesul ăsta legislativ. În fapt, mi se pare o atitudine responsabilă să avem habar de lucrurile astea. Nu de alta, dar în mai o să votăm şi noi. Asta e fişa României, apropo.

ari
Şi tot la capitolul comunicare şi informare intră şi o competiţie între liceele bucureştene, competiţie care a presupus echipe cu lecţia învăţată la materia Parlament European. Pentru că cei care îşi serbează majoratul anul acesta sau până în mai 2014, vor vota, pentru prima dată, la euoparlamentare. Am fost şi eu la una dintre înfruntări, Lazăr vs Sava, dar am ratat finala. A câştigat Colegiul Naţional “Ion Creangă” – echipa lor pleacă într-o excursie la Bruxelles să afle ce şi cum din proprie experienţă. Bravo lor! :)

Share: