Pe 21 octombrie vă povesteam despre programul ediției 2015 a Festivalului George Enescu, încântată de prezența Filarmonicii berlineze dar dezamagită de absența spectacolelor de balet, mai ales că, la edițiile trecute, JTI a sponsorizat aducerea unora dintre cele mai bune trupe și artiști de dans contemporan. Îmi exprimam atunci speranța că poate o să avem parte de-o minune, și nu una oricare ci una pe nume Akram Khan.

Câteva zile mai târziu am citit, în România Liberă, un articol al Gabrielei Lupu din care am aflat că JTI chiar pe Akram Khan vor să-l aducă (aaaaaa!!!) dar, ce să vezi, organizatorii au preferat să spună pas acestei colaborări pentru 2015. Colaborare, vă reamintesc, tradițională! Motivul invocat a fost acela că Guvernul a tăiat 25% din bugetul Festivalului și, vezi Doamne, organizatorii nu mai pot participa la costurile presupuse de spectacolul cu faimosul dansator și coregraf. Și că n-am avea o sală potrivită, deși anul trecut spectacolele celor de la Vortice au avut loc bine-mersi la Operă.

Totuși, Gilda Lazăr, director Corporate Affairs și Comunicare JTI România, Moldova și Bulgaria, spune că spectacolul Akram Khan în România nu ar fi presupus nici un cost din partea organizatorilor, adăugând vestea minunată că îl vor aduce, totuși, pe celebrul Akram Khan în România și că oferta ca spectacolul acestuia să fie inclus în festival rămâne deschisă.

Trecând peste ciudățenia pretinsei lipse de bani pentru a contribui spectacolul cu pricina, în condițiile în care această contribuție nu a fost și nici nu urma să fie solicitată de JTI, mai aflăm că în urma discuției avute (…) de domnul Ioan Holender (n.m. director artistic “George Enescu”) cu domnul prim-ministru, Victor Viorel Ponta, s-a concluzionat să nu mai fie organizate spectacole de operă și balet în cadrul Festivalului, spune Mihai Constantinescu, Directorul executiv al Festivalului George Enescu.

Și acum, nelămurirea.

holender

Explicați-mi și mie, vă rog, cum poate Ioan Holender acum să-l susțină pe șeful Guvernului care a tăiat un sfert din bugetul minunatului Festival?! Deci?

Share: