Au fost și încă sunt multe emoții legate de Colectiv. Au fost și încă sunt oameni care s-au mobilizat să ajute, fie că au donat sânge, au donat, au ieșit în stradă, au organizat evenimente de strângere de fonduri. Doar că – și mă refer aici la ultimul exemplu – socoteala de acasă nu se potrivește mereu cu cea din târg.

Pe scurt, Angela Gheorghiu, probabil cea mai mare soprană la ora actuală, româncă, după cum știți, a vrut să își ofere talentul și, mai ales, timpul, pentru a iniția și organiza un concert umanitar extraordinar. Da, extraordinar, pentru că angajamentele pe care le are îi permit cu greu luxul de a face un astfel de eveniment aproape de azi pe mâine.

Dar s-a întâmplat, în numai două săptămâni, cu sprijinul Orchestrei și Corului Filarmonicii “George Enescu??? (directori: Andrei Dimitriu și Nicolae Licaret) si al maestrului dirijor Tiberiu Soare. Campania a fost sprijinita de Fundatia Pretuieste Viata, condusa de Andreea Marin, care a strâns și donațiile. Banii urmau să fie distribuiți de Fundației Estuar, aflată constant în legătură cu familiile victimelor.

Pentru oricine a organizat vreun astfel de eveniment, vreodată, la scară mai mică sau mai mare, e clar că două săptămâni înseamnă extrem de puțin timp pentru ca totul să iasă brici, iar ceilalți, care nu aveți treabă cu domeniul ăsta, puteți să ne credeți pe cuvânt. Cu toate astea, concertul a fost impresionant și, din bilete și donații s-au strâns aproximativ 430.000 de lei, o sumă la care nu s-ar fi ajuns fără implicarea sopranei Angela Gheorghiu: multe dintre donații au venit din străinătate.

AG
“Le multumesc tuturor celor care au donat sume de bani din tara si din strainatate în această campanie care a fost extrem de importanta si de emoționanta pentru mine, sutelor de oameni care au participat la concertul umanitar de la Ateneu, tuturor partenerilor și prietenilor care s-au implicat fara ezitare, benevol, cu mult profesionalism, dedicare materiala si sufleteasca, dublate si de discretie si modestie, in organizarea concertului si a campaniei??? – Angela Gheorghiu.

Din acești bani, spre dezamăgirea inițiatorilor, cei 231.525 RON rezultați din vânzarea biletelor la concert nu au ajuns încă în conturile Fundației Prețuiește Viața, aceștia trebuind să fie achitați de operatorul S.C. Project Expoziție Games & Sports S.R.L (biletoo.ro) [citat din comunicatul de presă]

În ciuda promisiunilor de ???azi am plătit???, în ciuda faptului că era vorba de un concert umanitar, de faptul că tragedia de la Colectiv ne-a marcat atât de puternic pe mulți, în ciuda faptului că victimele și familiile lor au în continuare nevoie de bani pentru a reface măcar o brumă din ceea ce a fost cândva viața lor, biletoo.ro n-a plătit.

Mai mult, abia când au început să apară public tot felul de acuzații au catadicsit să posteze ceva pe pagina lor de FB: magazinele-partenere sunt de vină, ele n-au plătit. Dar nu toți banii au fost plătiți prin parteneri, deci o parte din sumă trebuie să fi ajuns direct la ei. Desigur, nici pe aia n-au plătit-o!

Deși ar fi dorit să trimită întreaga sumă colectată, într-o singură tranșă, Fundația Prețuiește Viața a trimis către Estuar doar banii încasați din donații directe – e vorba de 200.800 de lei. Restul vor fi trimiși când vor veni de la biletoo. Dacă vor veni.

A fost pentru prima dată când soprana Angela Gheorghiu a inițiat și susținut integral, pro bono, un concert umanitar in Romania, în beneficiul unei cauze care a produs și produce, la nivelul întregii nații romanești, valuri de solidaritate. De altfel, pro bono au muncit toți cei implicați în concertul umanitar. Talent, timp și muncă, toate pentru Colectiv. Mai puțin operatorul. Care n-a plătit.

???Sumele colectate nu acopera, din pacate, necesarul atator familii afectate de tragedie, dar sper ca initiativa mea sa fie replicata si de alte personalitati si sa intretina valul de compasiune si umanitate creat in jurul Colectiv.
Îmi doresc ca în România din 2016 (…) să începem să ne respectăm cu înverșunare valorile și să fim și mai umani, mai uniți, mai educați, patrioți și gospodari cu propria persoană, cu propriile locuințe, locuri de muncă, străzi, localități, cu propria noastră patrie. Să nu uităm niciodată că iubirea de semeni și voluntariatul sub orice formă: socială, medicală, culturală, sunt manifestări de civilizatie și evoluție umană???, a spus Angela Gheorghiu.

angela

Sper ca ciocnirea brutală de lipsa unora de seriozitate și corectitudine să n-o determine pe marea artistă să-și piardă speranța în mai bine pentru țara asta, dar nu pot să nu mă gândesc cât trebuie să fie de dezamăgitoare această experiență. Sper ca banii, TOȚI banii, să ajungă cât mai repede la cei care au nevoie de ei. Drum spre vindecare e lung și costă, la fel și drumul nostru, al tuturor, către solidaritate, încredere, bun simț, responsabilitate și responsabilizare.

PS foarte urâtă reacția unora din presa autohtonă care au preluat informația dar pun în titlu numele sopranei alături de ???fonduri neplătite???.

LE Am verificat dacă partenerii biletoo au plătit către acesta banii încasați din vânzarea de bilete pentru concert. Au plătit.

Share: