Se fac statistici și topuri la fiecare ediție a premiilor Oscar, cine, câte, când, cum, și așa mai departe, genul de detalii care, în realitate, nu intereseaza mai pe nimeni (cred!), dar care ar putea face deliciul conversațiilor avizate… sau măcar ar putea câștiga niște pariuri, dacă e. Din motivul ăsta, ca să aveți despre ce discuta, am strâns câteva informații despre nominalizările acestei ediții, după cum urmează:
Cu 14 nominalizări, La La Land egalează recordul deținut de All About Eve și Titanic. Pe locul doi, în acest an, Moonlight și Arrival, cu câte opt nominalizări fiecare.
Tot Titanic este și unul dintre cele trei filme cu 11 premii câștigate, alături de Ben Hur și The Lord of the Rings: The Return of the King – singurul film din istorie care a câștigat 11 premii din tot atâtea nominalizări.

Matt Damon, cu nominalizarea la Best Picture pentru Manchester by the Sea devine doar a treia persoană nominalizată la Best Picture, scenariu și actorie, după Warren Beatty și George Cloney. Spre deosebire de ceilalți doi, însă, Warren Beatty are și un Oscar pentru regie, pentru Reds – suficient de ironic, dacă stai să te gândești, și singurul pe care l-a câștigat vreodată.
Mă rog, cam la fel de ironic precum premiul la actorie câștigat de Leo di Caprio cu un număr de circ: o dresură nereușită de urs.

În categoriile care vizează performanța actoricească, sunt șapte actori nominalizați pentru prima dată. Sigur, dacă faci o medie cu cele 20 de nominalizări de până acum ale lui Meryl Streep se mai echilibrează treaba.
Alți șase mai au măcat câte o statuetă acasă.

oscar-statue

O.J.: Made in America are 7 ore și 47 de minute, ceea ce-l face cel mai lung film nominalizat vreodată la Oscaruri. Regizorul și producătorul Ezra Edelman a lucrat un an și jumătate pentru a aduna 72 de interviuri cu diferiți oameni implicați într-un fel sau altul în viața și ???opera??? lui O.J. Simpson, mai puțin cu acesta din urmă, care e încă la închisoare și – coincidență sau nu – anul acesta poate face, în sfârșit, cerere pentru a fi eliberat înainte de termen după ce a executat nouă din cei 33 de ani la care a fost condamnat.

Nominalizarea lui Thomas Newman la Cea mai bună coloană sonoră pentru Passengers este a paisprezecea din întreaga sa carieră, iar prodigioasa familie Newman (Alfred, Lionel, Emil, Thomas, David și Randy) are, cu asta cu tot, 90. De nominalizări. Nouăzeci, da. De câștigat doar vreo 12 sau asa ceva, iar Thomas Newman, deși are 14 nominalizări, cum ziceam, a plecat de fiecare dată acasă cu mâna goală.
Și, dacă tot suntem la capitolul ăsta, Walt Disney a câștigat de capul lui cele mai multe premii: 26. Probabil a pus o statuetă și în baia de serviciu!

De asemenea, pentru cine se întreabă de ce The Lobster, film din 2015, e nominalizat în 2017, răspunsul e simplu: a fost distribuit in US abia anul trecut. Eu am scris despre el aici după ce l-am văzut la Anonimul. Și, da, mi-a plăcut. Mult.

lobster

Dacă mai aveți apetit, mai serviți câteva cifre: 85 de țări au trimis filme pentru categoria Film Străin anul ăsta, și au fost 336 de filme eligibile, față de ???doar??? 305 anul trecut. Academia are 6687 de membri care votează în acest an pentru cele 24 de categorii. Alte informații, mai multe, aici – ocazie cu care aplaud iar departamentul de comunicare de la Oscar fiindcă și dacă m-aș strădui în sensul ăsta, tot nu cred că aș găsi ceva de cârcotit legat de cum lucrează.

De final: felicitări, Ada Solomon! Ținem pumnii!
Pentru cei care au deschis televizoarele mai târziu, Ada este producătorul executiv al filmului cu care Germania a fost nominalizată la Oscarul pentru Film Străin în acest an, Toni Erdmann!

Share: