Sunt dintre cei care nu apasă instant pe telecomandă când începe un calup publicitar, pentru că-mi place să știu cine ce campanii mai face și îmi plac reclamele. Din păcate, în ultima vreme la noi reclamele sunt un șir lung de prostii, prejudecăți, sexisme, lipsă de responsabilitate sau educație – vezi aproape orice supliment alimentar care-ți promite să te facă să te simți bine după ce mănânci mult și aiurea. Din fericire, mai sunt și excepții , iar campania VEKA România – Calendarul de 50 de ani – e una dintre ele.

Ai niște geamuri ferestre sisteme de profile PVC, cunoscute popular ca termopane, da’ de o calitate superioară, nemțească, vorb-aia!, clasa A, cu o mulțime de variante și opțiuni, de la șprosuri (habar n-am ce-s alea, da’ sună foarte interesant, ca orice cuvânt nou) la sisteme umbrire, chei pe mâner (exact!) și vreo 50 de culori din care să alegi. Și asta, așaaaa, fără să intru în detalii, doar dintr-o răsfoire sumară a site-ului lor.
Deci un produs nu neapărat sexi, nici cel mai ieftin, că e bun, dar care vine cu o sumedenie de avantaje unice, printre care și faptul că are o durabilitate estimată la 50 de ani.

Agenția putea să facă frumos un spot cu un nene care doarme liniștit în timp ce la fereastra lui e paranghelie cu mici și trailailai – și asta încă ar fi fost o soluție relativ creativă, dar nu sublinia unul din avantajele unice VEKA – acela al durabilitații de 50 de ani. Așa că MullenLowe s-a dat doi pași înapoi și a creionat o altfel de campanie, una care asociază clar avantajul de produs și nume, dar fără să puna accent pe produs ci pe avantaj; au inventat un calendar pe 50 de ani primit de o familie care-și pune VEKA în casă. Au scăpat oamenii de-o grijă pentru următorii 50 de ani, acum pot să plănuiască diverse. V-am arătat primul episod al campaniei acum vreo lună, se apropie de vreo 900 de mii de views pe YT, semn că a fost ce trebuie.

Și acum, episodul al doilea:

Ca să fiu nițel cârcotașă, îmi pare rau că ???Gina??? nu e prezentă și aici, îmi place ???Gina??? și episodul următor mă aștept să-i revăd grimasele politicoase :))
Altfel, umor, avantaje, poveste, tot ce trebuie, un mix agenție-client care s-au înțeles perfect unii pe alții, și, știu din culise, că propunerea de campanie a fost adjudecată la prima prezentare! Asta înseamnă client cu brief corect și care mai ascultă și ce zice agenția.

E campanie de premii, vă zic!

Share: