Marta Ușurelu își respectă promisiunile. A promis că o să facă dezbatere la evenimentele mari ale BIZ și se ține de cuvânt. Dincolo de cele organizate în tabăra faimoasă de la Pârâul Rece, am avut debate anul trecut la Media& Marketing, la Zilele BIZ, la cea mai recentă conferință și lansare de top pentru frumoasa industrie a comunicării, iar acum o să avem debate la ziua de CSR. Tema se anunță deja fierbinte: finanțarea cheltuielilor de regie într-un ONG.

Altfel spus, “Ar trebui ca toată activitatea ONG-urilor să se bazeze pe voluntariat???? vs “Dar dacă eu, sponsor, donez pentru copiii orfani şi ei îşi cumpără SUV????, și mi se pare extrem de utilă în condițiile în care sunt multe organizații importante care se confruntă cu prejudecăți ale donatorilor sau potențialilor donatori. Eu, una, cred că celor care schimbă cu adevărat ceva prin activitatea lor nonguvernamentală, le datorăm, dincolo de respect și ajutor, și decența de a accepta că merită un venit decent, la fel ca oricare dintre noi. Că, oricât de frumoasă ar fi menirea lor și minunate rezultatele, nu sunt, totuși, îngeri, prin urmare nu zboară ci se deplasează la fel ca noi toți, nu se hrănesc cu speranțe împlinite, și nici nu sunt scutiți de la plata întreținerii sau de la alte cheltuieli.

Pe de altă parte, ONG-urile nici nu fac eforturi susținute să comunice cum trebuie tot ce fac. Adică ori avem genul care nu face mare lucru, dar cotcodăcește precum găina cu mărgica, ori avem organizații care mută munții din loc dar comunicarea lor ajunge, din păcate, pe penultimul loc, ca să nu spun ultimul. Newsflash: nu, raportul anual de activitate, oricât de drăguț e făcut, nu e suficient. Trebuie comunicare constantă, atât pentru a păstra atenția publicului, cât și a donatorilor corporate.

În ideea asta, mi-a plăcut foarte mult o chestie simplă pe care Barnardo’s o are chiar pe prima pagină a site-ului lor:


Poate e și ăsta motivul pentru care strâng peste 200 de milioane de lire pe an. Și tradiția, că au mai bine de 150 de ani. Și legislația, sunt sigură că ajută. Și, nu în ultimul rând, educația – atât a omului care e educat să facă bine când poate să facă bine, cât și a companiilor, care au înțeles că CSR-ul nu e doar ocazia de a mai trimite un comunicat de presă despre cât de grozavă și mirobolantă e ea, compania, însoțit – desigur! – de fotografia CEO-ului.

Despre eforturile conjugate – corporații și ONG-uri – pentru educație o să se vorbească și în ziua de CSR la Zilele BIZ, cu speakeri de soi. Eu încă mă mir cum încă n-au înțeles toate companiile că educația și programele de CSR din zona asta, fie că vorbim de educare prin cultură sau de educație formală, reprezintă ceva ce ar trebui să fie top prioritate pentru ele. Fiindcă statul face din ce în ce mai puțin în sensul ăsta, iar ele, companiile, vor avea nevoie de public avizat și angajați școliți și peste 10-15 ani.

Keynote speaker al zilei e Melania Medeleanu de a MagiCamp, care cred că au făcut una dintre cele mai bune campanii de anul ăsta cu MagicHome iar breakout speaker e Carmen Sterian.

Mi-aș dori, zic sincer, să fie sala plină, ca să fie bine și ca să nu mai fie campanii greșite despre care, da, o să scriu în continuare, ci unele în care să mă implic de bunăvoie și cu bucurie.

Altfel, în oricare dintre cele cinci zile ale evenimentului puteți afla despre oameni, companii, campanii mișto. Îmi place ideea unui PR specialist în situații de criză – Ana Maria Diceanu de la GMP – în ziua de antreprenoriat, îmi place că Marta se ambiționează (și bine face) să aibă o zi dedicată inovației, că în ziua de Management se discută despre lideri, nu despre directori și că o să fie și un workshop în ziua aia, și că în ziua de Media &Marketing vorbim de Brand Activism și Creativity with a purpose și gândire strategică (AMIIIIIIIIIN!) plus un studiu Unlock despre tendințele de consum 2018.

Îmi place și spotul de promovare. E de mers. Musai. Și cu plăcere!

Share: