În cei mulți ani alături de FITS, într-un fel sau altul, primesc, în perioada asta, foarte des, întrebarea: Ce e de văzut la  Festival? La ce să-mi iau bilete? și, desigur, faimoasa Poți să mă ajuți și pe mine cu două locuri la Faust?
Apropo de asta! Nu pot. Faust e printre primele spectacole sold-out în Festival, e motivul pentru care insist tot timpul să mergeți să-l vedeți în afara FITS-ului, vă asigur că merită o evadare culturală sibiană la sfârșit de săptămână.
Totuși, cum navighezi printre cele 525 de evenimente FITS de anul ăsta? Păi… e simplu.

Spectacolele indoor sunt printre primele anunțate și programate, așa că începeți să vă construiți programul* cu asta. Nu vă fie frică să experimentați, să ieșiți din zona de confort, să mergeți la dans, chiar dacă nu sunteți cunoscători (israelienii vă vor cuceri, fără îndoială), să vedeți spectacole în limbi de neimaginat – coreeană, de exemplu – pentru că toate au supratitrare în română și/sau engleză, să intrați la circ contemporan și să nu ratați cel puțin un spectacol programat în locurile istorice din Sibiu și împrejurimi. Absolut toate evenimentele din FITS sunt alese din zeci de mii de aplicații, absolut fiecare spectacol a fost văzut de cineva din echipă, în FITS nu există fringe, asta îl și face cel mai mare festival de genul lui cu selecție oficială din lume.
Atenție! Unele spectacole indoor sunt programate de două sau chiar trei ori, ceea ce vă dă ocazia să jonglați puțin cu programul serilor festivaliere.

*aveți detalii despre fiecare eveniment aici, în tab-ul Program 2018.

FITS nu e doar teatru sau concerte în sală, așa că dimineata, după micul dejun, aveți la dispoziție câteva expoziții și seminarii, spectacole-lectură la prânz, conferințe speciale și spectacole de stradă după prânz, concerte, vernisaje, târg de carte și altele. E vreme de plimbat prin oraș și făcut traseu cultural.

???Dar sunt atât de multe, e frustrant!???

Așa mi-am zis și eu la primele ediții, dar după aia m-am lăsat cucerită de neprevăzut și, în afară de câteva spectacole și conferințe-reper, mi-am lăsat programul să se facă singur, printre evenimentele propuse de Festival, munca mea acolo și inevitabilele revederi și povești la o cafea cu oameni de care mi-e drag.

FITS nu e despre rigoare altfel decât la organizatori și parteneri. Voi nu trebuie să fiți riguroși, lăsați Festivalul să vă cucerească prin tot ce are de oferit. Nu vă supărați dacă nu găsiți bilet la cutare spectacol, sigur e altceva interesant programat la aceeași oră. Nu vă supărați dacă se suprapun spectacole, alegerea între un eveniment și altul face parte din experiența completă la Festival. Și, în general, nu vă supărați, că nu de aia mergeți acolo, ci pentru încărcat baterii, minte și suflet!

Ah! Și încă ceva: doamnelor, uitați de tocuri și săndăluțe cu talpă subțire și curele fine. Centrul sibian e pietruit și – o să vedeți! – chiar se aleargă, la propriu!, între finele unui spectacol dintr-o sală și ridicarea cortinei la alta.

Și e perfect așa! FITS nu e un meniu de dietă culturală de fițe, e un ospăț ???all you can see??? de zece zile!

Share: