Unii, mai preţioşi, ridică o sprânceană când aud că stau “la Gară”.. Bine, probabil că nu ajută nici completarea pe care o fac de obicei în astfel de situaţii: “Da, am o cutie de carton pe peronul şase. E chiar confortabil”. Dar mie chiar îmi place cartierul ăsta! Sunt comodă şi am totul ici-colea: metrou, piaţa, magazine, bănci şi, bonus, stau la trei minute de mers pe jos faţă de casa părintească. Perfect, zic!
De-aia mi-s dragi clădirile astea vechi din zona Buzeşti – Popa Tatu – Calea Griviţei – Berzei, aşa vechi şi prăpădite cum par. Au în ele istorie, o demnitate desuetă, dacă vreţi, dovezi mute că oraşul ăsta a fost cândva frumos, aproape elegant. Mai mult, pentru mine reprezintă amintiri. La cinematograful Feroviar am văzut Declaraţie de dragoste şi Liceeni, de la librăria I.L. Caragiale mi-am cumpărat Abecedarul şi, ani la rând, toate manualele şi cărţile. Ah, mirosul ăla de hârtie tipărită!
Deci, da, a fost dureros să văd cum au ars cele două clădiri, să simt zile întregi, în zonă, mirosul acru de troace arse, să văd cum în 20 de ani toţi primarii care mi-au cerut votul au ignorat colţul acela de stradă, rămas ca o măsea stricată la doi paşi de Guvern. Le-au lăsat intenţionat să ajungă ruine, căci o casă ridicată pe un teren n-o să aducă niciodată la fel de mulţi bani ca un bloc! Şi acum le-au făcut una cu pământul, ilegal (mersi, Cristi, pentru link), ignorând faptul că una dintre cele două clădiri era monument istoric cu acte în regulă.
Dom’ primar, nu şpaga te bagă în cărţile de istorie!
Fireşte, nu mai era nimic de făcut acum cu cele două clădiri. Două decenii sapă adânc în orice faţadă, dar într-unele deja încercate de ani, cutremure şi incendii mistuitoare. Da, puteau fi salvate şi recondiţionate acum 15, poate chiar 10 ani. Dar i-a păsat nimănui fiindcă terenurile alea sunt mai scumpe decât amintirile mele şi istoria oraşului.
Nu mă opun progresului şi pricep ce va să însemne fluidizarea traficului în acest oraş mizer. Dar sunt sigură că s-ar fi putut găsi soluţii, dacă cuiva i-ar fi păsat de istorie mai mult decât de bani. Mă rog, o altă utopie în ţara mea de d’oh!
PS Dar avem şi realizări: recordul la cel mai mare cârnat afumat din lume! Muriţi, mă!
nu e vina nimanui ca amintirile tale se afla in zone insalubre. “progres” iti suna cunoscut sau sa cerem restaurarea crucii de piatra?
insalubre?! si cine le-a lasat sa ajunga asa? era de datoria mea sa ma ingrijesc de ele sau a primariei? ca sa nu mai spun ca la aspectul “progres” am raspuns deja in text..
si, da, eu sunt pro legalizarea prostitutiei, ca tot veni vorba
Tanti Gretaaa, ia zi-ne si noua in ce fel insalubritatea (ce tine de oameni) implica demolarile (ce se refer la ziduri) …?
Sa nu-mi treaca ziua far’ sa invat si io’ minunea prin care un zid poate fi insalubru … :D
faceau pipi cateii pe zid, cred ca asta e problema :))
Si, tanti Greta, ia vezi ‘mneata cat de inapoiati sunt aia din Paris, Bruxel, Londra, Amsterdam, Berlin … ia vezi, retrograzi naibii, cum conserva cladirile vechi … cum au facut SI APLICA legi prin care propitarii de cladiri de patrimoniu au doar varianta sa le protejeze si conserve eficient sau sa le vanda cui isi permite asta.
Al dracu’ progresu’ in capu’ romanului … n-ati mai citi o carte si voi …
Nu pot să cred că cineva a formulat comentariul acela cu “insalubre”. Câtă insalubritate era la Dresda în vara lui 1945 numai cei ce’au supraviţeuit şi Vonnegut ştiu. Ce să mai vorbim de Hiroshima!
Insalubritatea este reuşita supremă a unui popor (care s’a) lăsat la mâna celor care acum 10-15 ani s’au complăcut în pofta de comisioane / şapgă şi care a ajuns să gândească precum doamna ( domnişoara din primul comentariu.
Ruxa: fluidizarea nu se rezolvă cu buldozerul ci cu nişte coli de hârtie, dacă n’au bani de simulatoare informatizate, şi cu un pachet de neuroni capabili să gândească sensuri unice. În Germania se poate.
Plus o poliţie rutieră eficientă, care să’i frigă rău – da’ rău de tot – pe imbecilii pentru care semnele de circulaţie sunt cel mult potenţiale surse de venit din vânzarea de fier vechi furat
cristi, n’au bani pentru ca i’au furat, n’au minti pentru ca le’au exportat. neuroni n’au ca n’au, e din nastere si din lipsa de educatie.
si’uite’asa iar imi amintesc eu de planurile de emigrare… dar pe bune ca daca se apuca sa darame si cinema dacia, ma duc si ma leg cu lantul de cladire! macar sa manance si colegii mei, jurnalistii, o paine :))
Ah.. câte exemple ţi-aş da şi eu din cartierul meu iubit (Tei) dar nu cred că are nimeni răbdare să mă citească. Din păcate ăsta este stilul de progres adoptat de societatea noastră (progres prin distrugere) De zeci de ori am trecut pe lângă clădirea aia de la intersecţia Griviţa cu Berzei şi mă minunam de lianele crescute înăuntru. Cel mai probabil Chiliman o va demola şi se va face o clădire de birouri acolo.. trist ştiu! Tu ştiai că în ultimii 20 de ani (exceptându-l pe Oprescu) nu am avut un primar bucureştean get-beget? Şi am zis 20 de ani că de restul fostilor primari nu am găsit date…
A nu se înţelege că am ceva cu oamenii veniţi din provincie.
au demolat’o. e jos. e teren viran. si hotelul, si libraria si cinematograful. history!
si demoleaza si cladirile de pe berzei. si cred ca si o parte – hala – din piata matache. chiliman planuieste asta de cativa ani, dar autorizatia de demolare, ilegala, repet, nu vine de la sectorul 1 ci de la PMB.
@Greta: se poate face progres si fara demolari in masa. Identitate culturala, urbanism, mostenire, termenii astia iti spun ceva? Daca nu, te invit la o plimbare prin Praga, Viena, Londra, Paris, Barcelona, Milano… Sau mai bine, de dragul progresului zic jos cu Domul din Milano, jos cu castelul Schonnbrun, jos cu Scala si Puntea Suspinelor, ca-s vechi ma, da-le-n ma-sa, sa vina progresul!!!
dada, mateea, io zic sa dam jos si casele din centrul istoric al brasovului, piata mare din sibiu, toate vechiturile astea cu valoare sentimentala! sa facem loc progresului!
Uite aşa se face “caşcavalul” :)
Asta e mentalitatea primarilor sau de fapt din investitiile care se fac au si primarii partea lor. Precis.
Ca fim mai optimisti eu iti amintesc un cantecel care mie mi-a placut foarte mult in liceu si care mi-a revenit in memorie citind articolul tau !
Deci… enjoy!
hehe, multam!
am vrut sa pun si eu dincolo Maria Mirabela, dar varianta gasita se auzea cam rau :)
Erata: ca sa fim mai optimisti
Nu stiu ce s-a intamplat, eu am pus linkul corect.
am rezolvat :)
Mai pun un link cu Ani de liceu, celalat nu stiu de ce nu merge.
:) Pari nostalgică.
Acuma unele clădiri vechi chiar trebuie demolate. Nu ai ce le face, au structura de rezistenţă compromisă. Sigur, ar putea fi reconstruite. Numai că aici e buba, în loc vor apare doar monştri de sticlă şi beton.
reconstruita nu inseamna “al’ceva”. inseamna aceeasi arhitectura, nu un monstru
Desigur, am votat ca trebuie sa pastram monumentele istorice si m-am mirat ca 70% au votat ca mine, asta ma face sa-mi pun intrebari, eu intotdeauna eram invers decat restul. Nu e loc sa explic aici de ce am votat asa, ceea ce cred insa este ca se putea integra intr-un mod artistic si inteligent (sper ca nu am alaturat doi termeni contradictorii) si restul ala de fatada asa cum ajunsese ea. Deci refuz sa cred ca nu se mai putea face nimic. Au mai fost cladiri distruse in Bucuresti din care s-a putut pastra atat cat mai ramasese din ele (cunoscatorii ‘stie’)
da, clar! si eu cred ca in spatele fatadelor respective – refacute, consolidate, sunt sigura ca exista solutii – se puteau cnstrui lucruri. dar au gasit cea mai buna soluti pentru a le “rade”: interes public.. si chiar si asa, tot ilegal a fost!
oricum, peretii respectivi sigur deranjau terenul ala viran dintre polizu si buzesti, ala plin de caini si gunoaie… Si pe proprietarii sai.
E tare pacat cum isi bat joc unii de tara asta si noi nu putem face nimic. Caci pana la urma ce mai putem face noi?
daca am fi nistel mai uniti si mai determinati, probabil ca am putea face ceva..
http://www.bucurestiivechi.ro/wp-content/uploads/2010/03/1.1850-reconstituire-Radu-Oltean.jpg
daca era monument , asta’nsemneaza ca -s obligati sa-l refaca precis asa cum a fost-daca nu fura-n stare sa-l scuteasca de paradire-; chiar n-or fi atitia bucuresteni, in bucuresti, care sa se adune si sa ceara socoteala pina in pinzele albe ?
lumi, oricat de trist ar parea, nu. cred ca nu. si, oricum, ce socotela sa mai ceri sau sa faci acum, cand pe locul respectiv, flutura vantul si escavatoarele.. :(
pur si simplu trebuie pusa cladirea la loc! e bucuresti, nu afganistan! zic si io ca sa nu tac
paie ale si ulcele. si vor pretinde ca oricum era o ruina – si era. dar tot nu eu eram in masura sa fac ceva in privinta asta :(
Ruxa, uniţi şi determinaţi ne’au mai dorit câţiva oameni cu iniţiativă, în ultimii ani; da’ când îi auzea lumea cu “salvaţi bucureştii” sau alte campanii dintr’astea, se uitau la ei ca la alte creaturi; gen: “ia uite’o şi pe isterica asta nf!”; sau chiar “cine ştie ce interese are!”
greu să uneşti în ţara românească
mda. si asta e un alt motiv pro-emigrare ruxandreasca..
Am vazut si eu zilele astea cum demoleaza acele cladiri.La noi,nu numai ca nu se mai construiesc cladiri care sa fie sinonime cu termenul arta,dar se mai si distrug putinele monumente pe care le mai avem.
mda, si centrul vechi e tot praf. inteleg sa nu inventam roata, dar de ce nu copiem, macar, de altii, cei care inteleg ca respectul fata de trecut garanteaza un viitor mai bun?
pentru unii e mai important banul decat acele cladiri vechi (foarte faine). Noi stim sa copiem tot ce e prost de la altii, dar nu stim sa protejam ce mai avem noi de valoare,si anume trecutul. Si fantanile de la Unirii am auzit ca le vor demola,dar inca nu e ceva batut in cap,mi-a spus un restaurator,care a renuntat sa dea spaga pentru a restaura acele fantani. Cum cei de la primarie nu au renuntat la spaga,a renuntat el la lucrare,asa s-au hotarat ca trebuie demolate. Chiar daca sunt comuniste si urate asta a fost arta care se facea in comunism si trebuie sa o respectam.
statu’ (sau particularu’) blegian vinde citeodata si la particulari monumente arhitecturale; ii subsidiaza, da’ bineinteles ca-i obliga legea sa pastreze fatada, indiferent cit de costisitoare si complicata ar fi realizarea.
(da, blegieni, nu belgieni, ca’s blegi si ei com tu le monda)
cum ma, nu exista comisii de protectia monumentelor arhitectonice si alte chestii din astea??? aia ce fac?
exista. dar sunt tot prin primarii. unde, se stie, seful e primarul. care, primar, ta daaaaam!, are (alte) interese :(
Ruxandra, chiar nu exista niciun om in tot Bucurestiul nostru care sa ceara o audienta la dom’ primar sa bata un pic cu pumnu in masa sau sa-i faca o prezentare de turism urban elementar?!?!? as fi facut eu “sacrificul” asta, dar sunt de un an in exil academic – si sper sa ma intorc in tara sa ajut la salvarea incredibilelor comori naturale pe care Romania le are. Nu vreau sa ma pun pe mine in vreo lumina avantajoasa, dar plansul nostru nu ajuta la absolut nimic! si eu plang pentru babute sarace si bolnave, pt copii abandonati, pentru cateii frumosi ai nimanui ,pentru animalele impuscate de Tiriac, pentru muntii vanduti companiilor metalifere, pentru cladirile minunate si bucurestiul frumos. Si? ce rezolv?! NIMIC! d-asta am zis ca sa incerc pe alta cale, o fi buna, o fi rea, inca nu stiu, dar trebuie sa incerc! sa stau si sa plang nu schimba nimi, decat pe mine ma imbatraneste si frustreaza. e atat de greu daca ii sunam pe prietenii nostri, daca facem un apel pe blogurile noastre sa ne strangem intr-o sambata (ca inteleg ca lumea munceste in timpul saptamanii!) si sa punem flori si sa cerem demisia arhitectilor urbanisti?!
De multe ori ma intreb, noi ce le vom lasa celor ce ne urmeaza peste 100 sau 200 de ani. Nimic. Pentru ca nu avem spirit, pentru ca nu vrem sa construim, pentru ca suntem (auto)suficienti. Nu-mi place micul paris despre care se vobeste atat de mult. E o pastisa, vrea sa aiba un pic de paris, mult bruxelles si sfarseste a fi un targ. Dar apreciez ca predecesorii ni l-au lasat, asa cum au simtit ei in epoca respectiva. Dar noi, totusi nu lasam nimic, nu ne punem amprenta? Doar atat putem? Sa ne infoiem si sa ne asumam “mostenirea” strabunilor?
Vedem in alte zari, doar ceea ce ni se pare convenabil. De ce nu vorbim si despre Londra, Amsterdam, Rotterdam, Barcelona, Viena?
P.S.1
Poate votul o fi seceret, dar am votat “Asta e progresul, are pretul lui”.
P.S.2
Cel mai mult ma intristeaza la micul paris ca nu are spatii publice. e prea egoist, e prea inchis, e prea privat.
Nu este obligatia primariei sa se reconditioneze cladirile. Obligatia primarie este sa creeze un cadru, niste regului clare si unitare si sa-i amendeze sau exproprieze pe cei ce nu-si ingrijesc proprietatile.
bla bla bla… si mai ce?! platesc destul impozit ca sa locuiesc intr-un oras frumos ce priveste optimist catre viitor si care’si respecta trecutul. si nu se intampla asta.
Ruxandra, sunt convins ca ai umblat suficient de mult prin Europa incat sa stii ca peste tot, proprietarii intretin proprietatile. Nu ca ar fi important, dar uneori prea suntem ipocriti.
Eu stau la bloc si mi-am reparat balconul fara sa-mi ceara cineva asta din doua motive: 1. sa nu omor un vecin nevionvat de indolenta mea; 2. daca nu o faceam, ajungeam sa-l partajez cu vecinul de la 7.