May 23

Gravul caz al spaimei de lampă!

Cum ziceam odată, pe vremea când eram Ilinca Dima, potenţiala mea carieră de pianistă a fost compromisă total şi definitiv acum vreun an jumate, când am aflat de poliartrită. Sau PR, dacă vreţi. Vorba unui prieten, se poate spune acum că am PR-ul în sânge. Literalmente!

ok, ok, ştergeţi-vă lacrima din colţul ochilor şi opriţi remarca “aşa de tânără” (mă enervează deja) – fac tratament şi, mai presus de toate, am învăţat să fac haz de situaţie şi, în felul ăsta, PR cu PR trăieşte bine-mersi. Mai puţin când, ca aseară, păţeşte super criză de dureroasă înţepeneală şi până la urma, după vreo 3-4 ore, cheamă Salvarea. Bună patru dimineaţa, ca sa zic aşa.

Au venit, mi-au făcut cea mai dureroasă injecţie, ever, în umăr, au plecat. Era un medic tânăr, evident obosit şi alergat, care mi-a povestit că se aştepta să aibă o gardă mai uşoară, dar nu. Printre altele, avusese un apel de la cineva care a reclamat palpitaţii. Când a ajuns la faţa locului, a descoperit că pacientul (sau pacienta, ca n-am întrebat) sunase la Salvare după ce se speriase de-o… lampă! Nu că-i amuzant?!

Nu, nu e. Jumătate dintre cazurile pentru care s-a solicitat ambulanţa erau spaime, păreri, impresii şi crize de ipohondrie. Practic, în loc să scurteze costurile şi timpii de reacţie pentru cazurile cu adevărat grave, apelurile astea nu fac decât să irosească resurse.

Mi-a fost un pic milă de medicul care a venit la mine. Era obosit, trist, demoralizat. “Asta nu e meserie, să tratezi oamenii speriaţi de lămpi!”. Subscriu. Ar fi bine să nu mai chemăm ambulanţa când suferim că ne atacă veioza. Pentru aşa ceva, ţineţi o bâtă la îndemână şi descurcaţi-vă singuri fiindcă cineva poate chiar are nevoie de medic în timpul ăsta! Numa’ zic!

Hai, să fim sănătoşi, vorba lui Adi!


Tags: , ,
Copyright 2020. All rights reserved.

Posted 23/05/2011 by ruxandra in category "Din casă", "ţara mea de d'oh!

6 COMMENTS :

 1. By Gerhald on

  Primus pas spre normalitate ar fi amendarea celor care abuzeaza de 112 si solicita ajutor pentru fapte inexistente.

  Reply
 2. By Bogdan on

  Nu e chiar asa cu lampa si chematul ambulantei. Orice medic ai intreba, iti va spune ca e bine sa apelezi la ambulanta pentru “urgente”. Manifestari cronice (gen PR) nu sunt cu nimic mai importante / urgente decat o spaima a unui cardiac. Da, e trist cand ambulanta rateaza cazuri intr-adevar grave pentru “o lampa” dar, oricand, o spaima ignorata poate deveni mortala.

  Reply
  1. By ruxandra (Post author) on

   Nunu, nu era vorba de un cardiac. Repet, a chemat salvarea pentru palpitatiile starnite de o lampa. Desigur, cand a ajuns ambulanta, nu mai era nici o palpitatie.

   Reply
 3. By Daniel on

  Poate un scurt “chestionar” in momentul in care suni la 112 n-ar fi rau. Sunt curios cum e la “altii”, cat de grava e problema asta la ei.

  Reply
 4. By LucicX on

  Există un astfel de „chestionar??? și îți spun asta din propria experiență recentă cu apelurile la 112 – ieri, când am avut un accident rutier și am fost ținut 5 minute la telefon să le explic oamenilor ce am și unde mă aflu…

  Reply
 5. By anne-marie on

  Și eu subscriu cu chestionarul. Acum o săptămână când am făcut colică renală au ținut-o mult în telefon pe colega mea de apartament ca să se asigure că merită să vină la “fața locului” sau nu

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *