Nu e niciodată uşor să faci un interviu, iar cel mai puţin uşor e să faci un interviu cu cineva pe care-l admiri şi care îţi e – vorbă mare! – prieten. Pentru că ştii multe lucruri din casă, îi cunoşti părerile despre diverse şi mai ales pentru că e greu să-i „încolţeşti??? pe oamenii care-ţi plac. Apropo, întrebarea aia grea e la final, dar eu zic să citiţi şi până acolo!
Dar 100 de numere de Tabu e ceva, mai ales în peisajul din ce în ce mai arid al presei autohtone, la fel cum nu e puţin lucru că numărul 100 a fost şi ultimul pe care Cristina Bazavan l-a realizat. Şi pentru că în ultimii ani Tabu a reprezentat pentru mine o oază de desfătare, am luat-o un pic la întrebări pe Cristina Bazavan – www.bazavan.ro | S!MPA
Nu vă aşteptaţi să aflaţi din acest interviu care sunt cele mai recente trenduri în fashion sau care îi sunt planurile de viitor. Înainte ca măcar să fi rostit asemenea întrebări, cred că ne-ar fi apucat pe amândouă râsul şi se ducea naibii interviul!
Aflaţi în schimb ce înseamnă rigoarea de jurnalist, o posibilă variantă de răspuns la cine e de vină pentru „calitatea??? presei de la noi şi cât de mult se dă Cristina în vânt după mondenităţi!
La final, după ce citiţi, o să vă rog să răspundeţi şi la sondaj. Nu de alta, dar cred că e un lucru de care Cristina nu e foarte conştientă, şi anume cât e de admirată şi respectată! Enjoy!
Ce era Tabu acum şapte ani şi ce este acum Tabu? (în general, în România, şi mai ales în presă)
Era una dintre cele mai citite reviste cu un grad mare de simpatie, cu un public fidel. Acum e si mai iubita, e brandul romanesc cu cea mai mare simpatie.Diferentele tin de valorile pe care le-am adaugat brandului – am taiat din feminism si am adus feminitate, am crescut partea de cultura urbana cool. Cred ca e mai cosmopolit si daca e sa ma gindesc la un cuvint care sa-l descrie, acela e “surprinzator???.
Tabu te surprinde la fiecare editie cu ceva. Editorial sau din fotografii.
În ce măsură crezi că Tabu a influenţat aceste schimbări – dacă ele există.
Cred ca a fost o oaza de bun simt jurnalistic. Nu cred ca a influentat pe cineva din presa, dar cred ca si-a gasit niste sustinatori tocmai pentru ca a fost o revista cu bun simt jurnalistic.
Dar ţie? Cum ţi-a influenţat ţieTabu… tabu-urile?
Mi-a impins limitele. In sensul ca a fost o provocare pentru mine si daca am invatat ceva, la nivel personal in acesti sase ani – dincolo de foarte multele lucruri pe care le-am invatat si perfectionat la nivel profesional – e cum sa administrezi inteligenta si creativitatea oamenilor. N-am stiut sa fac asta pina in ultimii doi ani. Cred ca mai e loc de invatat, dar simt ca am capatat un pic de intelepciune in directia asta.
Revista Tabu a făcut o sumă de lucruri năstruşnice: de la a scrie un roman colectiv, la un duş cu public în PiaţaUniversităţii, a fost prezentă la Oscar, la festivalul de la Cannes şi la alte evenimente de aceeaşi importanţă, a publicat în editorial opiniile unui gay, a făcut dosare şi pictoriale celebre, incendiare. Care dintre aceste proiecte îţi este cel mai preţios, şi de ce? (lista de proiecte e deschisă)
Acum o sa raspund cu ceva care pare PRistic: toate. Am muncit atit de mult pentru fiecare dintre ele incit toate sunt ca si copiii mei. Orgoliul meu tresalta insa la o idee in care n-a crezut nimeni la momentul respectiv, dar am facut-o in purul meu stil kamikaze cind cred in ceva: am scos brokeback mountain – nuvela – intr-o brosura cu tabu, plus un interviu cu Annie Proulx (n.a. autoarea nuvelei). A fost prima carte care s-a distribuit cu o publicatie in Romania si-mi aduc aminte ca toti spuneau “asta nu va fi impuls la vinzare, e prea intelectual???. La cinci ani distanta, daca ne uitam la chioscuri, ziarele sunt anexe la carti si da, e un impuls la vinzare.
Cum ai reuşit să îmbini atât de armonios – si cu succes! -, de-a lungul timpului, în revistă, modă, machiaj şi coafuri trendy cu articole despre autism, ştiinţă, performanţă, subiecte de care alte reviste glossy se cam feresc? Un pariu? Nebunie asumată?
Deviza mea pentru orice fac e: da-i beneficiarului cel mai bun produs pe care poti sa-l faci la momentul respectiv.
Cred ca daca omului ii dai un produs bun, chiar daca nu stia ca are nevoie de el, o sa recunoasca calitatea. Si o sa se bucure de ea.
Si articolele si pictorialele aveau, dincolo de ideea de baza, subiectul lor, un fir comun in executie: transmiteau emotii.
Apropo de asta, cum crezi că se poate rupe cercul vicios „presa oferă ce vor cititorii, cititorii consumă ceea ce li se dă????
Cititorul o sa primeasca cu mare bucurie chiar si o poveste despre creioane daca e scrisa bine, cu suspence si deznodamint, daca autorul stie sa-si faca treaba. Nu e un cerc vicios, e o scuza pentru manageri ca sa reduca costurile fara sa-si dea seama ca, de fapt, pe termen lung,ei sunt cei care duc la distrugerea presei. Daca scadem calitatea contentului, cititorul nu va mai da bani. Daca nu va mai da bani, nu ne vom mai putea dezvolta business-urile.
In Romania presa moare din cauza managerilor care, in cele mai multe cazuri, n-au nici o legatura cu presa, n-au scris in viata lor nimic, nu stiu care e parcursul unui articol in interiorul unei redactii. Si reduc costurile aberant.
Cum ai reuşit să ai în revistă interviuri cu personalităţi atât de celebre în toată lumea, interviuri acordate Tabu şi nu din cele traduse, luate de pe agenţii? Pe care dintre aceste interviuri l-ai obţinut cel mai greu – îmi povesteşti?
M-am imprietenit cu oamenii care trebuie, agenti si publicisti. Si ne-am facut bine treaba. N-am exemple de cel mai greu sau cel mai usor obtinut, am lucruri care mi-au ramas in minte de la interviuri si care au mai degraba legatura cu senzatiile pe care mi le-au adus intilnirile cu oamenii aceia. Dar, din prima zi la Tabu, asta a fost gindul meu: sa avem interviuri cu straini facute de noi. Si pe oricine cunosteam imi puneam problema daca ar fi putut fi o treapta de urcat catre obiectivul meu cu interviurile straine.
Aniversăm – autori şi cititori – 100 de numere Tabu.Ce regreţi că nu a apărut în revistă?
N-am regrete. Mai am o lista lunga de articole care erau in lucru sau in pregatire/prospectie. Dar le voi face, pentru ca nu-mi place sa nu-mi duc visele pina la capat, mai ales cind ele depind doar de mine J
Viaţa de jurnalist la o revistă glossy pare de vis pentru orice fată. Invitaţii, petreceri, celebrităţi, mondenităţi, poate şi niscaiva mostre gratuite de cosmeticale, pe care tu le licitezi în scopuri caritabile, în fiecare an. Dar înseamnă şi un volum de lucru imens. Care sunt rigorile pe care ţi le-a impus munca la revistă – asta şi ca să spunem fetelor că, de multe ori, tu pleci de la petreceri pentru că ai deadline a doua zi…
Eu, in general, nu merg la petreceri. Stiu ca aceste petreceri sunt o cale buna de socializare, dar pentru mine e mai ok sa ies sa socializez la o cafea. In sase ani de Tabu nu cred ca am fost la 10 petreceri mondene.
Rigorile ti le faci tu, in functie de cit de mult iti respecti munca si te re spectisi pe tine. Eu ma trezesc la 6- 6.30 in fiecare dimineata, citesc ce mai e nou in presa noastra, apoi citesc site-urile de specialitate, apoi imi pregatesc lucrurile pentru ziua respectiva de munca. Cind esti manager sunt o multime de alti oameni care depind cumva de tine si ca ei sa inceapa ziua muncind, nu asteptind raspunsuri de la tine, tu trebuie sa muncesti inaintea lor :)
Editam texte dimineata si apoi pregateam raspunsuri pentru cei din departamentul de vinzari, care voiau idei de proiecte speciale.
Nu stiu sa spun daca toata lumea are programul pe care l-am avut eu, dar in medie eu am dormit 4-5 ore pe noapte. Restul timpului l-am folosit si pentru munca si pentru mine.
În fine, dacă ar fi s-o ai, acum, pe Cristina Bazavan pe coperta revistei Tabu, care ar fi conceptul pictorialului şi care ar fi „rama??? interviului?
Stii ca n-as fi facut niciodata o coperta cu mine. (n.a. Ştiu. De-aici şi întrebarea! :p) Cind am citit prima data intrebarea asta, am zimbit si am zis, “ok, o sar. nu raspund la ea. Nu am ce sa caut pe coperta unei reviste???.
Dupa ce am inchis mailul si m-am apucat de alte treburi, mi-a venit raspunsul in minte. In ce pictorial m-as pune. Si-asa mi-am dat seama ca mintea mea lucra la asta, ii placuse provocarea.
Marile sperante ar fi tema si “rama??? interviului (rama, adica pregatirea de la idee pina la print a unui articol, cu toata documentarea, reportingul, interviurile, scrierea si rescrierea). Cred ca ar fi surprinzator pentru public sa inteleaga cam cita munca e pentru un articol, daca vrei si poti sa-l faci la cote foarte inalte ale jurnalismului.
Asta e rama articolului pe care as face-o pentru oricare jurnalist care isi face treaba onest; pentru ca e nevoie sa se stie ca mai sunt si oameni in presa care isi fac treaba bine si au un deosebit respect pentru munca lor ♦♦♦
Interviul m-a bucurat enorm dar m-a si intristat. Pentru ca o sa imi fie dor de articolele ei si de bucuria cu care ne povestea despre urmatorul numar. Abia astept sa o citesc iar. Daaa as citi o revista cu ea pe coperta pentru ca mi-ar spune clar ca e revista care i s-ar potrivi ea. Felicitari pt intrebari :)
Sabina, pe Cristina o s’o gasesti in continuare, neschimbata, pe bazavan.ro
Si te asigur, ca, desi n’am intrebat’o ce planuri de viitor are (nu in interviu, in orice caz), stiu ca va avea despre ce proiecte sa povesteasca! :)
Hmm, raspunsuri marca Bazavan, felicitari!
P.S. Cineva a ales a doua varianta a poll-ului. Eu o banuiesc pe cristina. :)
si eu tot pe ea o banuiesc! :))
La fel ca @Sabina, simt un mix de bucurie şi tristeţe la citirea articolului… Felicitări, Cristina, pentru c-ai făcut din TABU revista sexului frumos şi deştept! Mult succes în activităţile viitoare! Şi felicitări şi Ruxandrei pentru interviu! :)
mersi, recunosc ca a raspuns da din prima, da’ aveam ceva emotii inainte de asta :)
Ii citesc fiecare post dar … am abonament la Tabu si o sa imi fie dor de primul articol care era al ei in general (editorialul). Cred ca toti cei care o iubim, o sa ii fim alaturi mereu si o sa ii spijinim proiectele!
Bravo PRedescu ! Cam lungi intrebarile, dar Cristina s-a descurcat :) ! Nu o cunosc personal, dar stiu pe cineva care era indragostit lulea de bazavanca :) – cu mult timp in urma !
Pai lungi, ca trebuia cu intro :)
Sa spui ca Tabu e brandul romanesc cu cea mai mare simpatie e un pic subiectiv si exagerat. Dar e de inteles :D
e subiectiv, dar nu e exagerat, fiindca e documentat. tabu are 78% notorietate, cel mai mare procent intre reviste :)
Tabu nu o sa mai fie la fel fara Cristina Bazavan in spatele revistei. Dar cu siguranta vom mai auzi de Cristina.Frumos Ruxa.
N’am nici un dubiu ca asa o sa fie! :)
Ei bine am avut placerea de a colabora frumos cu Tabu mai bine de un an de zile si a fost sincer un punct de lansare in cariera mea. De la “eu” autor Tabu in trecut, am ajuns astazi sa conduc o televiziune. Nu pot spune Multumesc TABU, fara de a zice prima data: Multumesc Cristina. (Sanzianei si Anca M.)
Sunt sigura ca fetele se bucura pentru tine :)
Un lucru e cert, cipicii rosi ruleaza fin! Am zis.
daaaa, clar! indiscutabil!
chapeau! :)
asa mi’am zis si eu, d’aia am si vrut sa spuna una-alta, ca are ce spune! :)
Un schimb infect de mesaje. Am avut placerea sa o auzim inca o data pe bazavan dand aceleasi basini piaristice cu care suntem obisnuiti. Shakira + Pique = LOVE! si Cher.
n.a. o parte din acest mesaj a intrat in editare din pricina limbajului folosit de semnatara. unul pe care nu-l voi tolera.
Drept, nu-i pentru oricine.. Da-i ok, nici nu exista pretentii in sensul asta.
Felicitari Rux pentru interviu. Multumesc Cristina pentru acest dialog onest si direct. Olga T., don’t hold anything back! OMG
Sper ca Tabu va ramane la inaltime. E o revista pe care o citesc din scoarta in scoarta, cum nu mi se intampla cu nicio alta revista. Succes Cristinei in proiectele viitoare. Ma desfat cu posturile de pe blogul ei de cate ori am un moment de liniste.
Cu numarul asta.. nu stiu ce sa zic. Poate e un derapaj, mno.. Alex Velea aproape gol cu nevasta’sa pe coperta nu reprezinta un imbold de a cumpara produsul pentru mine