tic-tac, tic-tac, aşa făcea secundarul de la ceasul vechi, cocoţat pe şifonier. Tic tac făcea şi inima mea, mică, mică, de teamă pentru tata, care era în pat, palid, transpirat şi sfârşit. Făceam ture între balcon şi dormitor, privindu-l neputincioasă.
A venit?, întreba tata.
Nu încă, răspuneam în cor, mama şi cu mine.
Şi secundarul se mişca, ordonat, cuminte, tic-tac, iar minutele treceau. Nu mai ştiu exact cât am aşteptat, se întâmpla acum zece ani, cred că a fost în jur de un sfert de oră. Mai târziu am aflat că tata făcuse un preinfarct. A avut noroc că am ajuns la timp, mi-a spus medicul în ambulanţa care ne ducea, pe tata şi pe mine, la Urgenţă. M-am uitat urât la el, fiindcă eu simţisem cum trecuse fiecare secundă. “Noroc?! Ăsta e nebun! Cum să fie ajunsul rapid al ambulanţei o chestiune de noroc?”, mi-am zis, în gând, atunci.
Acum aflu statistici înspăimântătoare: 3 din 4 apeluri la 112 sunt false urgenţe sau glume proaste. Asta înseamnă fie că linia e ocupată, fie că o maşină pleacă pentru o durere de cap exagerată ce nu necesită intervenţia unui medic de pe Ambulanţă, iar timpul de aşteptare al unui pacient care are CU ADEVĂRAT nevoie de asistenţă medicală specializată se măreşte considerabil. În unele cazuri, asta poate să însemne moarte.
De aceea salut cu entuziasm campania Salvez.ro iniţiată de React şi Vodafone pentru educarea celor care consideră că poantele făcute la telefonul de urgenţă sunt amuzante. Apropo, pedeapsa în vigoare pentru apeluri false la 112 este închisoarea de la 3 la 5 ani, pentru că fapta se încadrează la terorism. Personal, aş opta pentru o soluţie mai practică, gen muncă la greu în folosul comunităţii, fiindcă sunt sigură că unele specimene aparent umane doar aşa ar reţine că nu e bine să te joci de-a viaţa şi de-a moartea.
Campania salvez.ro e bine făcută şi sper că o să aibă efectele scontate! Tot ce avem de făcut e să răspândim mesajul. Şi, fireşte, să nu sunăm aiurea la 112.
Și unde mai pui că pe lângă idioții care sună aiurea la 112 mai sunt și cei care nu s-ar da deoparte din fața unei ambulanțe nici să-i pici cu ceară. Dar imediat ce se creză un culoar în spatele ambulanței se găsesc destui viteji care să se strecoare. Din păcate…
Dada, exaaaact! Despre asta as fi vrut sa vorbesc in alt post. Dar ai multa dreptate, unii soferi sunt nesimtiti rau!
Dacă ești în Cluj poți oricând să apelezi la mine, dacă ai nevoie. Deși sper sincer să nu ai niciodată probleme de genul ăsta, că nu e plăcut.
Iar în ceea ce-i privește pe cei care blochează într-un fel sau altul o ambulanță sper să îi putem educa cumva.
o sa fiu in cluj, la festivalul de film de comedie, poate ne vedem acolo. fara ambulanta :)
Sper să nu fie nevoie de așa ceva. Și nu mi-ar strica să fac câte o pauză de la învățat…
O să trec pe acolo :)