Când eram mică, nu mâncam vinete decât sub formă de salată, aia clasică. În orice altă variantă ar fi fost prezente în farfuria mea, coapte, fripte, musaca şi alte invenţii gastronomice ale mamei, vinetele aveau soarta tristă de a asista, pe marginea farfuriei, cum le plimb cu furculiţa pe suratele lor.

Mai târziu, vânăta a devenit una dintre legumele favorite si singurul defect pe care i-l găsesc e faptul că nu se poate consuma crudă şi trebuie musai să folosesc aragazul, ceea ce, pe căldurile astea, nu e chiar atrăgător. Totuşi, aproape că nu-mi lipsesc din meniul zilnic.

Dacă acum două zile am făcut salată, cu ceapă şi cu susan prăjit, azi m-am impiedicat de vreo trei, câte mai erau în lădiţa frigiderului, şi, ca să nu se ofilească de pomană acolo, le-am tăiat pe jumătate, le-am scobit miezul şi le-am sărat un pic, apoi le-am umplut cu un amestec de ce se mai gasea prin frigider: nişte piept de pui, ceapă, câteva ciuperci, miezul cu pricina, doi ardei, o haită de căţei de usturoi, toate împrietenite mai întâi vreo 10 minute în tigaia mare de teflon, dimpreună cu nişte ulei, sare şi piper.

Cu amestecul, cum zic, le-am umplut pe vinete şi le-am lăsat, apoi, în tavă, la cuptor, să se înmoaie, vreo jumătate de oră, dacă nu şi mai bine, iar când se vor răci, o să torn peste ele iaurt amestecat cu mărar şi, dacă mai găsesc prin frigider, un surplus de usturoi. Eu prefer toată combinaţia rece, dar se poate şi cald, deşi, cum spuneam, pe caniculă…

Vinetele au doar 24 de calorii la suta de grame, aproape un mizilic aş zice, sunt “un adevarat izvor de vitamine si minerale pentru organismul uman. Pe langa continutul foarte ridicat de apa (93%), vinetele contin potasiu, necesar in stimularea inimii, magneziu pentru combaterea stresului, calciu pentru sistemul osos, vitamina A si C pentru sistemul imunitar” (sursa)

Reţeta de mai sus e după gustul meu (şi după ureche, că eu cam aşa gătesc), dar dacă vreţi şi alte idei sănătoase, de ce nu intraţi voi în programul Activia? Nu doar că, vreme de două săptămâni primiţi zilnic sugestii pentru alimentaţie, sport şi stil (ştiţi voi, dilmea “azi cu ce mă îmbrac?!”), dar puteţi schimba impresii şi sfaturi cu peste zece mii de alţi utilizatori ceea ce sigur n-are cum să dăuneze sănătăţii! :)

foto

Share: