Acum nişte ani m-am trezit că trebuie să dau explicaţii pentru ceva ce nu se întâmplase, după ce o persoană “binevoitoare” a trimis, de pe contul meu de gmail, de pe computerul meu!, un mesaj scos din context, pentru că na, aşa sunt oamenii! S-a terminat cu bine, până la urmă, iar eu am învăţat o lecţie preţioasă: am învăţat să fiu mult mai atentă cu accesul la e-conturile mele. Atât de atentă încât mi-am parolat şi HDD-ul extern cu o parolă pe care acum nu mi-o mai amintesc! Dar asta e altă poveste… Sau, dacă ştiţi cum se “sparge” un WP, să-mi spuneţi! :)
Nu avem o legislaţie extrem de clară în ceea ce priveşte comunicarea online, încă se fură multe poze şi informaţii, texte întregi se plimbă de pe un site pe altul, vezi şi cazul recent în care o postare de pe blogul lui Brăduţ i-a fost atribuită lui Dan Puric de nişte unii care căutau o asociere “de soi” pentru un vârf de trafic.
Mi s-a întâmplat şi mie să mi se fure, cu nesimţire chiar, texte, şi zic “cu nesimţire” nu doar pentru că e vorba de munca mea ci pentru că, unii, chiar şi când li s-a atras atenţia, au pretins că e dreptul lor să se autoservească, şi să-şi aroge meritele pentru ele, fiindcă, vezi Doamne, textele mele au devenit (bunuri) publice prin… publicare! Nu zău?!
Şi pe urmă mai e şi problema firmelor cu angajaţii care spun diverse pe contul lor personal de FB ori Twitter – au voie sau n-au voie să intre pe Facebook, pe contul lor personal, în timpul programului şi, eventual, de pe telefonul personal? Dar în afara programului? Pot spune orice consideră despre locul lor de muncă? Şi dacă spun ceva rău, cum măsori şi cum demonstrezi şi, în fine, cum opreşti chestia asta, legal?
Chiar aşa, de dragul libertăţii de expresie, poate spune oricine orice despre persoana ori compania ta, virtuală sau nu? Ce poţi să faci? Ce drepturi ai, ce măsuri poţi să iei, fie că eşti companie, persoană fizică sau motan de apartament?! Dar dacă angajatul tău care se ocupa de prezenţa în social media a companiei nu mai vrea să-ţi dea parolele?! Ce drepturi ai?
Despre toate astea şi despre altele, se va discuta săptămâna viitoare la Legal Issues în Social Media Conference şi cred că oricine ar trebui să ştie ce drepturi şi ce obligaţii are în online, şi mă refer la cele legale, pentru că alea de bun simţ sunt, din păcate, ignorate aproape cu desăvârşire! Şi dacă vă interesează toate cele de mai sus, am pentru voi cinci locuri la jumătate de preţ pentru această conferinţă Evensys,care are loc pe 8 noiembrie, la Howard Johnson. Cine le vrea, să comenteze mai jos până pe 7 noiembrie la prânz ca să primească un cod secret pentru înscriere, iar cine nu le vrea, să plătească preţul întreg! Am zis! :)
PS aveţi aici nişte material didactic, ca să ştiţi mai bine cum să vă formulaţi întrebările pentru vorbitori!
Bine, Ruxa, o sa ma lupt cu mine pana luni dimineata cu scopul de a ma convinge ca trebuie sa ajung la acest eveniment si iti dau de stire luni daca devine interesant “voucher”-ul de 50%. Cam scumput 210 Euro pentru oamenii din social media, nu crezi ? Si chiar daca il reduc ei la jumate, tot e mult ! Pana una alta de ce ne atat de frica de “furtul” de text ? Iti redau ce ii transmitea ca raspuns un coleg de-al meu, avocat, unui client care solicita permisiunea de a “imprumuta” dintr-o opinie juridica bine inchegata ca sa nu fie acuzat de plagiat: Imprumutul de care vorbiti nu e plagiat, acesta se aplica atunci cand se “imprumuta??? dintr-o lucrare a carei unica motivatie este vanitatea academica. Daca se imprumuta din vorbele avocatului, inseamna ca acesta a fost cat de cat util, ceea ce e prilej de bucurie.”
nu e (numai) pentru oamenii din social media, e mai ales pentru juristii si marketerii si comunicatorii si HRii din companii. si nu ne e frica de furtul de text, ne e scarba sau, eventual, ni se pune pata! ma rog, unora, ca altii practica treaba asta si le si place!
dar imi place citatul! :)))
Tot chestie de vanitate … cate firme si ce firme isi permit sa “antreneze” un jurist pentru a face munca de “detectiv particular” ! Daca un angajat zice un lucru rau despre o firma, dar sunt alti zece care au cuvinte de lauda, nu simt niciun pericol pentru aceasta firma, insa daca sunt zeci de angajati care critica o firma si doar unul sau doi sunt in stare sa spuna niste lucruri ok despre o firma, atunci e bine ca acei angajati au posibilitatea sa utilizeze un site de socializare pentru a exprima ceea ce angajatorul lor ignora sa evalueze ! Ce e rau in a spune pe un site si a incuraja salariatii sa refuze prestarea muncii suplimentare cat timp un angajator nici nu o compenseaza corespunzator si nici nu o plateste, sau ce e rau sa critici un angajator pentru ca procedeaza incorect, de ex. atunci cand unui salariat ii face un program de lucru de 14 zile fara repaus ?
e chiar constructiv, daca asta se intampla si se rezolva in interiorul companiei. nu cred ca e rolul juristului sa faca munca asta, insa cred ca ar trebui sa stie ce mijloace legale are la dispozitie pentru a preintampina asemenea situatii – mesajul care iese in exteriorul companiei.
(am corectat eu mesajul tau, cum ai comentat ulterior)
contul il recuperezi nu-l “spargi”