Iubim jobul, prietenii, familia, anotimpurile, locul pe care îl numim acasă, muzica preferată, ploaia, animalul de companie, diverse activităţi, partenerul, dacă e, şi mai sunt o mulţime de alte chestii pe care le-am include în categoria Iubesc. Până şi cămăşile înflorate, vorba cântecului!

Şi ne considerăm, de bună seamă, demni de iubire, aproape că pretindem chestia asta, uitând că, de multe ori, cei care ne iubesc cel mai puţin suntem chiar noi! De altfel, chiar acum câteva zile cineva îmi spunea că se detestă, pe sine şi tot ceea ce ţine de sine. Probabil miza pe o obiecţie din partea mea, ceea am şi făcut, şi nu doar de formă.

Totuşi, cum poţi să te aştepţi să te iubească un străin dacă tu, care te cunoşti, nu te iubeşti?!…

Iubirea, aia care contează, e legată de respect, iar asta începe cu autorespectul. Dacă îţi baţi joc de corpul tău şi de mintea ta, nu te aştepta ca ele să arate ca scoase din cutie. Eşti ce citeşti, eşti ce mănânci. Sună ca un clişeu, ştiu. Dar e adevărat.

Ultima dată când ţi-ai băgat picioarele în programul de muncă şi-ai făcut ceva semnificativ pentru tine, pentru sufletul tău, a fost…? Dacă nu-ţi poţi aminti când a fost, ceva e în neregulă. De asemenea, şi dacă a trecut prea mult timp de atunci.

Îţi iei un răgaz în fiecare zi, măcar 10 minute, ca să mulţumeşti pentru ce ai?! Cuiva, dacă e cazul, dar nu formal, ci pentru că recunoşti că a făcut un efort – mare, mic, nu contează! – ca să te ajute, sau pur şi simplu pentru că ai prins metroul, sau ai observat ceva fain pe drum, sau ai o carte frumoasă… Suntem mai frumoşi când suntem recunoscători pentru ceea ce ne oferă viaţa!

Ştachetele joase îţi garantează (auto)satisfacţii minore. Nu trişa, nu sta pe margine, nu trăi comod, ieşi din zona de confort. Nu zice nimeni că e uşor.  Dar la finalul zilei o să ai motive să-ţi zâmbeşti.

Lipsa de onestitate când vine vorba despre propria-ţi persoană e, probabil, cea mai dăunătoare minciună. Tu crezi că nu ştii că te minţi?! Îţi place când vine de la alţii? Nu. Atunci cum ar putea să-ţi fie ok când vine de la tine, hm?

Fă o listă cu toate lucrurile pe care poţi să le iubeşti la tine. Fă una şi cu alealalte, pe care nu le placi. Pune-o la vedere. Propune-ţi să tai, rând pe rând, câte ceva din lista a doua. Nu zilnic, nimeni nu se schimbă de la o zi la alta, dar fă eforturi în sensul ăsta. O să vezi, până şi ţie o să-ţi placă mai mult de tine!

 

Share: