Ne plângem de autorităţi – şi pe drept cuvânt! – şi că în România bunul simţ e desuet, că statul nu face, că ţara nu-ţi dă! Dar noi respectăm regulile? Noi suntem corecţi? Încercăm să facem ca legea să fie respectată? Chemăm poliţia când vedem nereguli? Atenţionăm OPC-ul când supermaketul ne vinde mâncare expirată sau CNA-ul când televiziunile aberează pe bandă rulantă?! Ne tragem de mânecă unii pe alţii când o luăm pe arătură!? Nu prea facem asta, nu?

Absolut întâmplător am ajuns că citesc azi un text în care o studentă se plânge că a fost hărţuită de controlorul CFR pentru că avea bilet cu reducere, dar nu şi legitimaţia de student pe care, recunoaşte, o uitase acasă. Drept urmare, a fost pusă să plătească bilet întreg sau să coboare la prima staţie – corect, regulamentar:

Legitimaţiile de călătorie cu 50% reducere pentru elevi şi studenţi sunt valabile numai însoţite de carnetul de elev, pentru elevi, respectiv de legitimaţia de student pentru reducere transport si, dupa caz, a carnetului cu cupoane, pentru studenţi. La controlul legitimaţiilor de călătorie în tren, utilizatorul trebuie să prezinte atât legitimaţia de călătorie cu 50% reducere, cât şi actele prevăzute mai sus.

Asta e regula, scrie negru pe alb că trebui să ai legitimaţia. Nu carnetul, cum avea studenta din poveste, nu legitimaţia la bibliotecă sau buletinul, ci legitimaţia de student. Deci ea e cea care nu a respectat regula. Şi tot ea e cea care, culmea!, acuza CFR de corupţie şi că a fost hărţuită şi scrie un text lacrimogen despre cum a fost ea, studenta, umilită din cauza condiţiei ei de studentă!Şi după aia mai sunt şi nişte comentatori care spun că ea avea dreptate, săraca, şi ce dacă n-a respectat regula, ce! Chiar nu mai e nici un pic de omenie în ţara asta?! Nesimţiţii ăsta de la CFR, mama lor de nesimţiţi care n-au vrut să îndoaie un pic regulile pentru studenta care n-avea actul obligatoriu la ea!
Şi tot ea e mângâiată pe cap că şi-a luat-o din lipsă de tupeu. Ba mie mi se pare că-ţi trebuie ceva tupeu să acuzi de hărţuire nişte oameni care au procedat corect. Ce îi lipseşte domnişoarei din poveste e dreptatea. Şi un pic de logică, na, cât să-şi dea seama cine a respectat regulile şi cine nu.
A nu se înţelege prin asta că CFR mi se pare vreo instituţie model cu servicii ireproşabile. I-am bârfit şi eu aici, şi pe drept cuvânt. Dar aveam bilet valid!foto 1, 2

Share: