Iubesc Bucureştiul, aşa cum e el, mare, gălăgios, prăfuit şi trepidant. Mi-s dragi colţuri de străzi cu case ce-şi pitesc obrazul după perdele de iederă, copaci pe care-i cunosc de când erau mici, locurile unde odinioară erau ţâşnitori şi aleile umbrite pe care-mi pierdeam paşii când mai trăgeam câte un chiul prin liceu.

Mi-ar fi plăcut şi mai mult, cred, pe la finele secolului trecut, când Calea Victoriei se numea Podul Mogoşoaiei şi nu avea asfalt pe jos ci lemn, ca să nu se strice botinele domniţelor, iar rochiile lor lungi să nu adune glodul străzii. Bărbaţii erau gentilomi, purtau ghetre, pălărie şi baston, trăsurile aveau cai bine îngrijiţi, seara se ieşea la grădină, erau baluri şi bătăi cu flori, iar decenţa nu era o noţiune desuetă. Da, da, sunt sigură că mi-ar fi plăcut.

continental old
Mai sunt, totuşi, locuri care au păstrat ceva din parfumul şi eleganţa unor vremuri altfel apuse, iar unul dintre ele este Grad Hotel Continental din Calea Victoriei 56, acolo unde, pe la mijlocul secolului al XIX-lea, îşi avea casele familia Ghica. Locul schimbă mai mulţi proprietari şi, prin adăugarea unui etaj, devine Grand Hotel Brofft, hotel de lux cu 48 de camere şi restaurant franţuzesc la parter. Tot la parter se aflau şi magazinele unor negustori renumiţi ai vremii, printre care şi Jobin, cel care adusese moda pălăriilor bărbăteşti înalte. Modelul cu pricina avea să-i poarte numele, joben, până în zilele noastre.

Situat vizavi de Teatrul Naţional (din care azi a mai rămas doar o faţadă), Otelul, aşa cum era cunoscut, a găzduit oaspeţi de seamă: prinţul Napoleon (Plon Plon), Vasile Alecsandri, Carol Davila, Osman Nuri Paşa, învinsul de la Plevna, prizonier de război, aflat în drum spre Rusia.

piata-teatruluinational
În 1886, clădirea a fost dărmată, în locul ei s-a ridicat Grand Hotel Continental iar unul dintre proprietarii care s-au îngrijit de bunăstarea sa a fost Manachen Elias (da, Elias ca spitalul, el l-a înfiinţat), urmat de fiul acestuia, Jacques, şi, ulterior, de Fundaţia Elias.

Restaurantul de la Continental devenise între timp celebru, se spune că aici se serveau cele mai bune mâncăruri româneşti din oral, atât de bune încât cunoscutul Păstorel le-a dedicat nişte versuri: Atunci când va păşi-n local/Clientul, să se dumirească/Măcar că e Continental/Bucătăria-i românească! De altfel, şi în zilele noastre, bucătarii de la Grand Hotel Continental contină să câştige premii pentru arta lor culinară! Nu e de mirare că locul era frecventat de Rebreanu, Sadoveanu, Ion Barbu, Enescu, Goga, Titulescu, Armand Călinescu şi alţi oameni de seamă ai vremii!

În perioada comunistă, Continentalul se află în grija Ministerului Turismului, este renovat şi reconsolidat în 1979. Are acum 44 de camere şi nouă apartamente cu mobilier stil Louis VXI, restaurant cu 140 de locuri, braserie şi bar de zi.

După ’89, clădirea revine în posesia Fundaţiei Elias şi, sint sigură că vă amintiţi, este aleasă de Majestatea Sa, Regele Mihai al României, pentru a-i fi gazdă la revenire în ţară. Şi nu pot să nu zic, deşi asta e altă poveste: am fost acolo, am dat mâna cu Majestatea Sa!

regele
Astăzi, Grand Hotel Continental este parte a unui lanţ cu nouă hoteluri, a fost renovat acum câţiva ani şi e impresionat şi de dinăuntru şi pe dinafară, oferind eleganţă şi servicii de 5* într-o clădire parte din patrimoniul monumentelor de arhitectură.

Am fost acolo la câteva evenimente şi am fost impresionată de felul în care a fost renovat, cu atâta atenţie la detalii încât nu poţi să nu-ţi dai seama că totul s-a făcut cu drag dar şi cu mulţi bani! Într-o vizită alături de mai mulţi bloggeri şi de istoricul Adrian Majuru, am aflat detalii despre mobila aleasă la licitaţii în Viena sau de la târgul de antichităţi din Fontanellato ori despre candelabrele realizate la comandă, în baie de aur, de către meşteşugari italieni.

La primul şi al doilea etaj sunt acum 59 de încăperi pentru oaspeţi, fiecare cu specificul ei, cu măsuţe de scris şi detalii elegante, cu băi moderne de sticlă, iar la etajul patru sunt şase săli de conferinţă ce poartă numele unor pictori români celebri, dotate cu toate cele necesare unor evenimente.

GHC
Am fost la Grand Hotel Continental, cum spuneam, în mai multe rânduri, ultima dată chiar azi, pentru o cafea cu un om fain. De fiecare dată descopăr şi admir câte un alt detaliu ori piesă de mobilier şi îmi imaginez cum or fi fost oamenii, balurile şi discuţiile de odinioară. Decorul e perfect! Şi chiar dacă staţi în Bucureşti şi nu aveţi nevoie de cazare, vă sugerez să-i treceţi pragul, să vă plimbaţi prin holul imens şi să beţi o cafea în Salonul Victoria. Timpul petrecut acolo are, cu siguranţă, alte texturi şi arome!

Au mai scris despre vizita noastră acolo Alex, Alina, Oana, Chinezu, Mădălina, Corina, Carmen (cu super poze!), Claudia, CorinaMS şi, iată, acum şi eu! Cu mulţumiri atât gazdelor cât şi oaspeţilor! :)

Foto 1, 2

Share: