Acum vreo trei ani, cred, am fost foarte tristă după ce am citit o ştire potrivit căreia ar fi fost fabricată – deja! – ultima maşină de scris. Evident că tastaturile legate la un computer au transformat în bine mecanica scrisului, economisind timp, energie, resurse. Una e să ştergi cu tasta si alta e să ştergi cu pasta! Cu toate astea, ştirea aia m-a întristat pentru că marca finele unei epoci. Şi n-am putut să nu mă gândesc la toate romanele şi scenariile uluitoare alcătuite la maşini de scris.

Între timp, însă, mai precis ieri, în LA Times a apărut o ştire scrisă de un robot (via).

O ştire scurtă, doar cu informaţiile de bază, scrisă de un algoritm în baza unui template, o informaţie despre un cutremur de mică magnitudine.  A fost gata în trei minute, spune jurnalistul şi programatorul Ken Schwencke, cel care a aprobat (totuşi!) publicarea informaţiei. O premieră la LA Times şi o nouă premisă pentru breaking news. Quakebot, căci aşa se numeşte algoritmul, preia informaţia şi o transformă în ştire în doar câteva minute, mai repede decât ar putea s-o facă un om. Deocamdată se pricepe doar la cutremure dar, pe viitor, probabil că se poate dezvolta şi pentru alt tip de info.

© Dimdimich | Dreamstime.com

© Dimdimich | Dreamstime.com

În câteva ore, ştirea cu pricina a fost actualizată de 71 de ori de câtre jurnaliştii LA Times, adăugându-se, astfel, mai multă informaţie, reacţii, analize şi… emoţie.  Fiindcă nici un robot, niciodată, n-o să poată livra mai mult decât informaţie pură, poate o compilaţie din mai multe surse, corect scrisă, rece, la rece. Ştiri. Fireşte, e important ca informaţiile să ajungă repede la public, dar ceea ce înseamnă cu adevărat jurnalism, “in depth”, nu poate fi făcut decât de oameni, oricât de mare ar fi baza de date şi dicţionarul lui Quakebot sau a oricărui alt robot se va inventa pentru acelaşi scop.

Eu văd treaba asta ca pe un ajutor pentru jurnalism: oamenii află repede informaţia, iar jurnalistul se poate concentra pe obţinerea celorlalte informaţii care fac o poveste dintr-o ştire. Deci, ca-n reclama aia la KFC, nu e panică, man! E de bine! E doar un imbold suplimentar pentru conţinut extins, de calitate.

Share: