Nu cu mult timp în urmă, mai mulţi elevi de la câteva licee din România au câştigat premii la mai multe categorii de vârstă ale unui concurs organizat de NASA, Space Settlement. Invitaţi de agenţia americană să-şi ridice premiul dar şi să participe la o conferinţă, elevii au cerut sprijin de la Ministerul Educaţiei, că doar sunt elevi şi reprezintă – cu brio! – România. Ce-au primit în schimb? Păi nu sprijin, asta e clar! Au primit o palmă peste ceafă, că de ce s-au înscris ei la concurs aşa de capul lor, cine (de la minister) le-a dat voie şi de ce – Arhi are detalii la el pe blog.

Azi am aflat, dintr-un comunicat de presă, că Traveo şi KLM au făcut posibilă deplasarea în State a elevilor de la Tudor Vianu  – felicitări pentru un asemenea gest!

elevi
Şi acum să ne întrebăm (desigur, retoric!) de ce s-ar gândi aceşti copii să rămână în România după ce-şi termină studiile? De ce s-ar gândi să accepte joburi în instituţiile de stat din România pe banii pe care statul român îi investeşte în cercetare, în loc să meargă oriunde vor ei. Că oferte vor avea de peste tot, mai mult ca sigur! Fiindcă în afara graniţelor noastre inteligenţa este preţuită şi răsplătită. La noi se pune mai degrabă accent pe răsplătirea prostiei şi lipsei de educaţie. Cu o pungă de făină şi o găleată electorală, eventual!

PS Dintr-un document postat pe site-ul Ministerului Educaţiei aflăm că la execuţia bugetară din 31 iulie 2013, suma aferentă cheltuielilor pentru deplasări în străinătate a fost de 292.474,51 de lei, adică ceva peste 66.000 de euro. În caz că vă interesa. Şi asta e doar pentru minister, nu şi pentru instituţiile subordonate.

Share: