Zilele astea, în timp ce mă pregătesc să plec în “turneul festivalier” anual, la TIFF şi, mai apoi, la FITS, ca să-mi fac un program navigabil prin multitudinea de evenimente pregătite de organizatori şi la Cluj şi la Sibiu, a trebuit să prestez nişte documentare, aşa că am fost mai degrabă preocupată (şi preaocupată) cu trebi culturale. Totuşi, printre rânduri, s-a strecurat şi nişte PR (mă rog, mai mult niţel), şi m-am amuzat cu o colecţie de citate potrivite pentru diferite activităţi din domeniu, după cum puteţi citi mai jos. Dacă vreţi. Dacă nu, nu.
Am scris şi nişte sfaturi. Poate ajută.


La interviuri

Are cineva vreo întrebare pentru răspunsurile mele? – Henry Kissinger. Pregătiţi-vă bine omul care ajunge faţă în faţă cu presa şi asiguraţi-vă că are un răspuns pentru orice întrebare (iar răspunsul ăla nu e “no comment”!!!). Pentru că, aşa cum spunea Hubert H. Humphrey (VP SUA), Când vorbeşti cu presa există mereu riscul ca ceea ce spui să fie relatat întocmai şi Întrebările nu fac nici un rău, doar răspunsurile fac rău” (Sam Donaldson, CNN)

Mesaje

Îmi pare rău pentru scrisoarea lungă; nu am avut vreme să scriu una scurtă, zicea Mark Twain. Nimeni nu vrea comunicate de presă lungi – în definitiv, câte fraze îţi trebuie ca să comunici o noutate?! – dar tuturor le plac cele bine documentate. Aşa că ştire, câteva detalii şi o declaraţie, dacă e cazul, şi backgrounder. Short words are the best, and old words, when short, are the best of all, zicea Churchill, iar în cazul de faţă sfatul e să scăpaţi de termenii ultratehnici şi neologisme. Ştiţi, avem cuvântul “descărcat” pentru download. Şi aşa mai departe.

Criză

Când se aude tunetul e prea târziu să mai construieşti arca, un citat neatribuit, dar, vai!, o realitate ce poate deveni, uneori, extrem de crudă. Sau, mai pe româneşte, Paza bună trece primejdia rea. Sunt atâtea exemple de crize ce puteau fi evitate încât e aproape de mirare că oamenii din industrie nu învaţă lecţia asta! Pe de altă parte, mai e si problema unora (ca să nu zic direct clienţi) care nu vor să plătească “paza bună”. Oh, well…

În aceeaşi direcţie, Kissinger spunea că dacă e ceva ce o să se afle, mai bine să se afle acum. Acum înseamnă că tu controlezi mesajul. Mai târziu… va fi prea târziu!

Mai multe, şi altele, găsiţi aici. Eu mă duc să termin de împachetat şifonierele! :)

Share: