Am tot citit că la Cluj s-a format un grup destul de numeros de persoane care circulă pe gratis cu mijloacele de transport în comun. Nu pentru că ar merita sau ar avea dreptul la gratuitate, ca pensionarii, ci pentru că nu vor să plătească. Înțeleg că există un grup de FB dedicat în care se anunță pe ce linii sunt controlorii ba chiar și o aplicație făcută în același scop.

Mie mi se pare o mizerie toată povestea asta și am și spus asta pe FB. În replică, mi s-a explicat că e foarte bine că nu se plătește, pentru că transportul în comun e pe bani publici, deci din buzunarul fiecăruia, deci de ce să mai plătim încă o dată. Și oricum condițiile sunt proaste! Și oricum se fură în România!

Ce uită ???haiducii??? e faptul că transportul în comun e un serviciu și, ca orice serviciu, se plătește. Dacă nu-ți convine costul sau calitatea serviciului, ori raportul între astea două, e foarte simplu: folosești un alt serviciu, fie că, în context, vorbim de taxi, mașină sau de picioare personale. Nicăieri în lumea asta transportul public nu e gratis, și nici n-ar trebui să fie, pentru că presupune niște costuri foarte mari.

Călătoria fără legitimație de transport validă e o contravenție și nu văd, zău, cum faci lumea mai bună dacă tu însuți încalci legile. Nu i-ar trece nimănui prin minte să nu mai plătească bilet la teatru, de exemplu, pentru că e teatru de stat și, deh, ca cetățean plătitor de taxe are dreptul la gratuitate, nu?

Banii statului nu sunt ai mei sau ai tăi, sunt niște sume la care contribuim cu toții pentru ca viața fiecăruia, împreună și separat, să fie mai bună. Iar cine merge fără bilet nu prostește statul ci mai ales pe cei care plătesc.

Hai, că nu-i atât de greu!

bilete

Share: