Am impresia că multă lume e mai puțin interesată de meci și mai mult de reclamele care se difuzează în timpul Super Bowl și de ce se întâmplă la pauză. Apropo, meciul a fost câștigat de Patriots, care i-au bătut pe cei de la Seahawks cu 28 la 24. Mă rog, dacă interesează pe cineva.
Cât despre reclame, anul ăsta mi s-a părut mai slabă treabă, aproape deprimante. Și dacă tot dai milioane (4,5 milioane, în medie) pentru alea 30 de secunde pe TV nu pricep de ce naiba nu mai dai niște bani să le faci memorabile. Dar, mă rog, fiecare cu strategia lui. Să vedem reclamele – en fin, alea care mi-au plăcut mie și cele care au istorii în spate.
La capitolul mașini mi-a plăcut cea de la Fiat:
BMW, Toyota și Lexus au avut mașini albe în reclame, Volkswagen n-a avut deloc, Mercedes a avut una mișto făcută, dar nu neapărat dătătoare pe spate. Cealaltă care mi-a plăcut suficient cât s-o postez aici, și nu pentru mașină ci pentru Pierce Brosnan, e asta la Kia (tot albă!!!), semanată David&Goliath, LA:
Desigur, Anomaly a mai făcut o reclamă pentru Budweiser din seria cățelul super drăgut + calul super drăguț = Love. De fapt, în spot joacă opt căței și nu mai puțin de șapte cai Clydesdale s-au antrenat, vreme de trei luni, pentru spotul ăsta.
De la același brand de bere mi-a mai plăcut și asta. Un fel de ???luați de-aci, baieți???:
E drăguță și cea la Dove Man, doar că e reșapată dintr-un spot care a fost lansat inițial doar online, de Father’s Day, și care a devenit viral, cu peste 12 milioane de views:
Unul dintre cele mai bune, dacă nu cel mai bun, a fost spotul No More realizat de Grey New York după un caz real înregistrat la 911. Nu întâmplător, dată fiind audiența, dar și pentru că în National Football League (NFL) anul ăsta subiectul violenței și abuzurilor domestice a fost unul de top pe agendă, după ce unul dintre jucători, Ray Rice, a fost filmat în timp ce-și pocnea – rău!!! – logodnica.
T-Mobile a avut mai multe spoturi pe aceeași idee, și toate mi-au plăcut. Cel cu KK a fost pe TV, celălalt, cu vulturul, pentru varianta online a transmisiei:
Încă un spot dprimant e cel de la Nationwide despre siguranța copiilor, parte dintr-o campanie pe care compania a demarat-o în acest an ca urmare a faptul că cele mai frecvente accidente cauzatoare de moarte la copiii până în 12 ani în SUA pot fi prevenite, iar studiile lor au arătat că doar 37% dintre părinți sunt conștienți că trebuie să fie mai preocupați de acest aspect.
Impactul reclamei a fost atât de mare încât cei de la Nationwide au simțit nevoia să dea și o declarație oficială, explicând că subiectul e foarte important, astfel că agenția, WPP PLC’s Ogilvy & Mather, a realizat un spot în consecință:
Tot la capitolul Asigurări, mai avem doup reclame de la același advertiser, Esurance, care sunt ok dar mai puțin ok, all in one, decât că îi au în distribuție pe Bryan Cranston din Breaking Bad și pe Lindsey Lohan. Nu le mai pun.
Ne descrețim un pic frunțile cu Skittles, care au niște reclame tembele rău (dar în sensul bun, ???Can I pet your cloud????) și nici asta, prima lor prezență la Super Bowl, nu face excepție:
Șiiiiii redevenim apocaliptici cu o reclamă care mie mi se pare foarte mișto, de la Mopfie, al cărei singur minus e că n-au avut bani să-l folosească pe Morgan Freeman pe post de God. Și ei sunt la prima prezență în Super Bowl Ads, iar agenția e Deutsch LA.
Avocados from Mexico, de asemenea, la prima prezență în calupurile de la Super Bowl:
Alta care mi-a plăcut e cea de la Weight Watchers, cred că cei care băgau junk food în timpul meciului au înghițit un pic în sec. Vocea i aparține lui Aaron Paul, ???bucătarul??? din Breaking Bad:
Și nici cea pentru Clash of Clans nu e rea, deși nici excepțională nu e!
Doritos, care au organizat (din nou) un concurs pentru reclama lor la Super Bowl, au fost la fel de funny ca de obicei. Câștigătorul a primit un milion de dolari și un contract cu Universal, iar pentru un asemenea premiu s-au trimis 4900 de propuneri din 29 de țări – aici vedeți cele zece spoturi finaliste. A câștigat un american, Scott Zabielski, cu propunerea de mai jos:
În fine, ultima dintre alegerile mele (mai sunt două, Coca-Cola și McDonald’s, despre care o să scriu separat, însă) e cea de la Go Daddy care are o istorioară în spate. Inițial, compania a programase o reclamă cu un cățel pierdut, pentru care, însă, îți trebuia o doză masivă de umor oarecât cinic, și care a primit o grămadă de critici când a fost postată inițial, online. Mie mi se pare funny, fiindcă e aceeași rasă ca a cățelului faimos din reclamele Budweiser iar în context e amuzant și m-a făcut să mă gândesc la replica celebră a lui Elaine din Seingeld, ???Maybe the dingo ate your baby???:
După ce și-au luat-o masiv pe rețelele sociale, s-au repliat, au făcut și au difuzat asta:
Not so funny anymore, ha? În locul lor, eu difuzam aceeași reclamă dar cu un twist: găseam un ONG (două-trei) de adoptat căței drăguți, și făceam super campanie de resposabilizare a celor care adoptă animale, cu adăugirea ???nu le alungați! mai bine le faceti vedete pe net cu un site moka de la GoDaddy???.
Bonus: O reclamă la noul film Pixar, Inside Out, în care marketerii de la Pixar profită de atenția pentru căței și Super Bowl și Puppy Bowl, un serial realizat și difuzat de National Geographic în duminica finalei, din 2005 încoace:
***
PS Cățeii sunt labradori și, da, sunt incredibil de simpatici:
Leave a Comment