La recentul Super Bowl, Coca-Cola a lansat o campanie care mi s-a părut simpatică, nu pentru că ar fi vreo super idee sau realizare de manual ci pentru că #MakeItHappy, că așa se cheamă campania, propunea un internet cu mai puțină heităreală. Ceea ce pe mine, una, nu m-ar fi deranjat, ba dimpotrivă.

Iată spotul pe care l-au avut la Super Bowl:

Drăguț, pozitiv, o inițiativă potrivită cu mesajul lor și asocierile cu lucruri bune (vezi masa cu familia sau prietenii, de exemplu) pe care se străduiesc să le facă. Astfel, pe Twitter, la fiecare mesaj neplăcut se putea răspunde cu #MakeItHappy, iar cei de la Cola transformau mesajul nesuferit într-un desen simpatic realizat din chiar literele respectivului mesaj: o pisică, un cățel, un elefant, baloane, flori, zâmbete, adăugând ???We turned the hate you found into something happy???:

pisica
Doar că cei de la Gawker s-au gândit să troleze campania cea drăguță și au citat din Mein Kampf cu hashtag cu tot prin intermediul unui cont, MeinCoke. Robotul de la Cola a reluat mesajele după cum povesteam mai sus, Gawker au scris, desigur, că cei de la Cola îl fac fericit pe Hitler, iar compania a oprit campania.

Mie, una, mi se pare nașpa ce-au făcut ăștia de la Gawker și, așa cum se arată și într-un scurt comunicat al companiei americane, au exemplificat perfect nevoia de campanii pozitive pe internet. Mesajul #MakeItHappy e simplu: Internetul e așa cum îl facem, și am sperat să insirăm oamenii să facă din internet un loc mai plăcut. Este regretabilă încercarea celor de la Gawker de a transforma campania asta în ceva ce nu e. Să faci un robot (bot) care încearcă să răspândească ură prin #MakeItHappy este exemplu perfect al acestui negativism universal pe care Coca-Cola a încercat să-l adreseze cu campania sa.

Nu spun că Internetul ar fi devenit un loc mai prietenos cu ajutorul acestei campanii. Dar mie mi-a plăcut ideea și mi-ar fi plăcut ca cei de la Cola să nu se descurajeze. Din păcate, însă, de-acum s-a pus eticheta pe campania asta, și nu e una pozitivă. Și tot din păcate, un astfel de dos de palmă, fie ea și virtuală, nu face decât să le arate companiilor că decât să încerce să facă vreo campanie pozitivă pe rețelele sociale, mai bine stau în banca lor.

Și toate astea pentru că unii oameni se simt cu două secunde mai deștepți și mai grozavi dacă stau în noroi sau dacă aruncă cu el.

Share: