Fierbe-n clocote opinia publică referitor la controalele ANAF-ului care a amendat și închis pentru 30 de zile multe locuri în care există casă de marcat, în cea mai mare parte restaurante, baruri. Cafenele și scandaluri, vorba cântecului!

Cel mai des se rostește sau scrie cuvântul ???Abuz!??? când vine vorba de controalele cu pricina, mai ales că e vorba și de greșeli cu sume mici, de câțiva lei.

Problema nu e că oamenii de la ANAF aplică legea, ci că legea, în cazul de față o ordonanță de urgență (iar guvernul Ponta are o apetență fabuloasă pentru genul ăsta de instrument legislativ), e strâmbă, nefăcând nici o diferență între nereguli care pot fi ușor atribuite unor greșeli neintenționate (dat rest aiurea, de exemplu) și unele care arată clar intenția de evaziune fiscală.
Totuși, legea e lege și, până una-alta, trebuie respectată, cu toate cele 35!!! e prevederi ale articolului 10, cel în care se înșiră contravențiile.

Pornind de la situațiile aberante pe care presa le-a relatat pe larg în ultimele săptămâni, aș vrea să scriu, însă, despre alte trei aspecte care poate merită luate în considerare.

Primo. Pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, la Transparență, sunt publicate actele normative supuse dezbaterii publice. În afară de prevederile propuse în noul Cod Fiscal, despre care am mai citit câte ceva prin presă, nu prea am găsit discuții publice referitoare la legislația propusă. Trimite vreodată cineva vreo scrisoare la MF să le spună ???Măi, băieți, legea asta e strâmbă pentru că [motive]????. Mă îndoiesc. Și ăsta e unul dintre motivele pentru care legile strâmbe ajung să fie baza pentru vânătoare de vrăjitoare evazioniste: faptul că cei direct interesați nu se organizează și nu se implică și nu vorbesc înainte ca legea să fie publicată în MO. Că după aia nu mai e loc de tocmeală. Dreaptă, strâmbă, aberantă, abuzivă, aia e legea.

bani
Secondo. Eu, una, cred că recenta campanie de controale ANAF, dincolo de foamea de bani la buget, e și una de ???comunicare???, dacă vreți. Întrucât guvernul (a se citi ???premierul???) nu prea se poate implica în justiție, împiedicând arestările și anchetele DNA, a pornit propria campanie de asociere a justiției și anticorupției cu abuzul, trimițând ANAF-ul la vânătoare. Fiindcă, se știe de când lumea, cămașa e mai aproape decât haina, se încearcă mutarea discuției despre marii corupți către chestii care ar afecta populația mai mult și mai direct. Lumea se amuză de tablourile lui Vâlcov dar se indignează când cârciuma preferată e amendată și închisă timp de o lună pentru trei lei în plus sau în minus. E o capcană în care n-ar trebui să cădem.

Terzo. Fără prea mare legătură, dar în context, o aberație de la ZF pe care nu pot să n-o taxez. Sunt sigură că valul de articole de genul ???aberații de la ANAF??? e orchestrat un pic și de diverse interese economice, dar de la ZF aveam pretenții.

Pe scurt, ei dau o știre preluată de la gândul care, la rândul său, o preia de la presa locală, cu următorul titlu: O cofetărie a fost închisă de ANAF, după inspectorii au descoperit un plus de 1,5 lei în casă. Apropo de ce ziceam mai sus, e fix genul de titlu de la care te apucă dracii și îți vine să strigi ABUZ!

Totuși, cofetăria cu pricina, Codrina, nu e amendată și nici închisă de ANAF, după cum scriu chiar reprezentații acesteia, pe contul lor de FB. De fapt, cofetăria își renovează laboratorul.

ȘTIRE FALSĂ! Știrea potrivit căreia cofetăria Codrina de pe Simion Bărnuțiu a fost închisă pentru o lună de ANAF pentru…

Posted by Cofetaria Codrina on Wednesday, March 25, 2015

Știrea cu cofetăria închisă de ANAF pentru 1,5 lei a fost preluată de toată presa, ce-i drept, doar că de la ZF aveam niște așteptări. Dar e ok: le-am ajustat!

PS Citiți și scrisoarea asta.

Share: