Ieri, în avion, fără prevederea de a-mi fi luat ceva de citit pentru ora aia și în disperare de cauză, am cerut un ziar. N-aveau decât Bursa și, dincolo de articolele despre Grexit, am găsit unul mai mic în care se discutau prevederile noului Cod Fiscal și, printre altele, scăderea accizelor la alcool.
Am citit cu atenție, poate zice ceva și despre tutun, dar nimic despre asta. Deci în continuare aproximativ 80% din cât plătesc pe un pachet de țigări se duce la stat!
Dar, teoretic, se ieftinește băutura!

Adică nu avem nici o problemă să facem scandal cu fumatul, să le luam banii fumătorilor, să punem la pământ brandurile de țigarete dar ieftinim alcoolul! Da, ok, știu că e o măsură menită să ajute producătorii și băutorii autohtoni, dar chiar și-așa, până la urmă e vorba tot de cât costă produsul final pentru cumpărător.

Citeam mai deunăzi indignările unora că se fumează în spații deschise, dar n-am văzut nici o inițiativă legată de consumul de alcool. Adică e nașpa dacă eu fumez într-un parc, dar e perefect ok să se consume alcool în același parc, să zicem lângă locul de joacă pentru copii, pentru că, se știe, nici nu există vreo legătură între violență și alcool.

Ah! Dar ce văd eu într-un studiu făcut de World Health Organization?

violenta
Și, tot de la UE, cea mai recentă discuție legată de reglementarea produselor alcoolice e să punem caloriile pe etichetă. Eticheta frumos branduită, normal, de fiecare producător, după cum dorește. Asta în timp ce producătorii de țigări sunt obligați să pună avertizări foarte clare pe pachete, cu pozele alea urâte pe care, dacă le-ai vedea pe FB, le-ai raporta pentru atac împotriva retinei, sau, mai recent, să renunțe de tot la brandurile lor în schimbul pachetelor generice.

Că e ok sa devalizezi aproape complet branduri de miliarde deținute de companii care sunt – peste tot pe unde sunt, inclusiv în România – pe primele locuri în ceea ce privește contribuțiile la buget din taxe și impozite, dar neprotejate când vine vorba de contrabandă.

Apropo de asta, tot strang materiale pentru un articol documentat, fiindcă mie mi se pare că asta cu pachetele generice de țigări e un precedent periculos pentru orice brand și mâine-poimâine ar putea să se întâmple asta cu orice produs.

Cum ar fi să dispară văcuța mov, hm?

Share: