Probabil știți deja situația disperată în care se află Grecia, între ciocanul incapacității de plată și nicovala unor măsuri radicale de austeritate, în timp ce, am impresia, poporul o scaldă într-o superbă nepăsare! Marea și peștele sunt tot acolo, măslinele în copaci, feta pe la căprițe, niște uzo s-ar mai face, ruinele, insulele și acoperișurile albastre vor fi în continuare o atracție pentru turiști, deci cumva se gândesc că se descurcă. Și, cumva, chiar se vor descurca. Dacă nu cedează EUropa, probabil vor sări chinezii ori rușii.

Dar nu m-apuc acuma să scriu externe ca la ziar, pe vremuri, ci despre inițiativa unui tânăr din Marea Britanie, Thom Feeney, care a făcut o campanie pe IndieGoGo, un site de crowdfunding, în speranța că o să adune, într-o săptămână, cei 1,6 miliarde de euro de care Grecia trebuie să-i plătească FMI-ului pentru a debloca un nou împrumut de 7,2 miliarde.

Campania a început azi, e virală și, în doar câteva ore, a strâns peste 130140.000 de euro de la peste 7000 9000 de donatori. Contribuțiile pornesc de la 3 euro, în schimbul cărora primești o vedere cu mutra lui Tsipras, și ajung la 5000 de euro, în schimbul cărora poți primi o vacanță de două persoane în Grecia. Sigur, există și perk de un milion, dar până acum nu s-a arătat nimeni interesat.

Dacă suma finală nu se strânge, toți donatorii își primesc banii înapoi.

Mie îmi displace ideea de a ajuta oamenii care nu vor să se ajute singuri – de aici și faptul că nu sunt deloc de acord ca românii care pot să muncească, dar aleg să n-o facă, primesc ajutoare sociale, de exemplu.
Dar am donat trei euro pentru greci, totuși, fiindcă nu e o sumă mare, oricum, și fiindcă m-am gândit că e pentru toate dățile în care am citit, văzut sau ascultat Zorba ori pe Thanaris Polykandriotis cântând Dansul nr 5 al lui Brahms la buzuki, pentru teatrul antic și zeii greci, pentru toate lucrurile Made in Grecia fără de care am fi mai săraci cu toții – cel puțin spiritual.

Acum, când scriu, s-au strâns 141.062 de euro și mai sunt șapte zile. Sunt foarte curioasă câți bani se strâng până la final.

grecia

Share: