July 17

Agresorul e de vină, nu victima!

Dincolo de toate apelativele pe care orice femeie le aude când trece pe lângă un grup de lucrători (ăia de la borduri și drumuri sunt cei mai răi, parcă) sau când trece pe lângă mai mulți bărbați, sau când trece pur și simplu, am fost agresată fizic o singură dată de un bărbat. Și am ripostat!

Eu am avut noroc, dacă pot spune așa, agresorul s-a împiedicat după reacția mea și și-a luat niște plase cu mere în cap (veneam de la piață), dar problema, dincolo de agresiunea propriu-zisă, a fost că cei care se opriseră să asiste, n-au mișcat un deget. În loc să intervină cumva, stăteau pe margine și se uitau la ???spectacol???. Asta m-a înfuriat aproape la fel de tare ca agresiunea în sine.

La fel cum mă înfurie că trăim într-o societate care îți spune mai degrabă să nu te pui în situația de a fi agresată decât Nu agresa! Indiferent de situație, NU înseamnă NU!

no means no
Zilele astea se vorbește mult despre o tânără violată de șapte (!!!) tineri vreme de trei ore. Din pricina unor judecători pe care nu pot să-i numesc altfel decât imbecili, și a unor procurori (la fel de imbecili) care nu au contestat decizia, tinerii violatori sunt bine-mersi acasă la mămicile și tăticii lor, în aceeași comunitate cu victima. Și dacă asta nu era destul, s-au pornit și într-o campanie de calomniere a victimei, amenințări și intimidări pentru oricine susține că ???sexul surpriză???, așa cum și-au calificat animalele fapta, nu s-ar fi întâmplat altfel decât din vina victimei. Care e o curvă, se înțelege, mai ales pentru că e de sex feminin, deci cum altfel ar putea fi?!

Nu am pretenții de la oamenii din sat care-s simplu de manipulat cu un pahar de țuică, dar aș vrea să se înțeleagă că fiecare manifestare misogină dă apă la moară celor în care tropăie hormonii și complexele să agreseze o femeie. Indiferent dacă e unul sau sunt șapte, că e agresiune fizică sau verbală, că e o femeie cunoscută sau nu!
Iar românii sunt un neam de misogini, pentru majoritatea lor femeia trebuie să stea – tăcuta!!! – la cratiță și să se supună bărbatului. Un fel de bun, ca aspiratorul, ca mașina de spălat. O posesie, nu o persoană.

Probabil vinovații din cazul de la Vaslui își vor primi, în cele din urmă, pedeapsa. Dar pentru victimă viitorul în comunitate nu are nici un viitor fiindcă va fi mereu arătată cu degetul. Și, fără terapie, mă tem că nu prea are nici un viitor oricum, fiindcă i s-a tot repetat că e vina ei. Chiar dacă au fost șapte contra una. Chiar dacă a spus în mod repetat NU, iar NU înseamnă NU.

rape
Toate textele scrise pe tema asta n-o ajută pe ea și nici victimele altor agresiuni. Ar trebui schimbată legislația, cu pedepse mai aspre, ar trebui maziliți cei care au făcut ???justiție??? până acum în acest caz, și ar trebui făcute măcar două campanii: una în care să li se explice misoginilor că mîine ținta agresiunii unora ca ei ar putea fi mama, sora sau fiica lor, și una în care victimele violurilor să fie îndemnate să depună plângere la poliție. Indiferent cine e agresorul: soț sau concubin, bărbat din familie, prieten sau străin.
Nu lor, victimelor, trebuie să le fie rușine de ce li s-a întâmplat, nu ele sunt responsabile de ce li s-a întâmplat.

Nu înseamnă NU!Copyright 2020. All rights reserved.

Posted 17/07/2015 by ruxandra in category "De-ale fetelor", "ţara mea de d'oh!

5 COMMENTS :

 1. Pingback: Despre șapte, Văleni și viol. | Fără titlu

 2. Pingback: Cum să spui nimic despre ceva și să ai și cititori pentru asta! | Fără titlu

 3. By razvan on

  la tara sau la oras, pe luna sau pe pluto, eu nu pot sa pricep cum exista oameni care o considera vinovata pe tanara agresata. poate nu sunt 100% informat despre stire, desi e putin probabil, ca trebuie sa te refugiezi pe cartoon network sa poti evita.

  problema este alta insa. ce invatam noi, cetatenii romaniei, din chestia asta? ce legi modificam, ca sa nu se mai ajunga in aceeasi situatie la anul?

  O SA O DAM DE GARD, cum am facut de fiecare data. in romania “nenorocirile sunt precum craciunul” – abia a trecut, dar stii ca vine si la anul, probabil mai frumos!

  o sa avem iar oameni (vinovati in exclusivitate!!!) omorati de caini, inundatii in zonele agricole, inzapeziri in moldova etc. noi defrisam si facem malluri pana cand o sa se topeasca bucurestiul cu totul.

  problema este ca ongurile sunt atat de ticaloase ca militeaza “anti-defrisari” cand miza este ponta. altfel, societatea civila este fara vlaga si politicienii ticalosi.

  Reply
 4. Pingback: Agresorul e de vină, nu victima! • NU Înseamnă NU! NU Înseamnă NU!

 5. By NUinseamnaNU on

  Bună!

  Îți mulțumim pentru participarea în faza inițială a campaniei ???NU înseamnă NU???!
  Articolul tău a însemnat mult pentru noi, dar suntem siguri că a făcut diferența pentru cel puțin o persoană care avea nevoie de încurajare!

  Suntem gata să facem următorul pas în campania noastră, și avem nevoie de ajutorul tău:

  Vrem să construim o comunitate online, pentru ajutorul și susținerea victimelor violenței sexuale. Vrem să alcătuim acolo grupuri de suport private, unde victimele să poată să fie ascultate și susținute.

  Dacă ne ajuți, acesta este doar primul pas, pentru că din această comunitate și prin ajutorul articolelor tale, vom reuși să ajungem la acele persoane care sunt gata să se întâlnească cu noi față în față, și să ne povestească experiența lor: primul grup de suport pentru victime, cel pilot, va fi în București.

  În acest scop am pregătit o serie de teme de interes pentru public și victime, cu informații concrete despre care poți scrie. Scopul ar fi să le spunem tuturor că existăm, și încercăm să facem o schimbare.

  Pentru mai multe detalii, avem nevoie să continuăm să comunicăm cu tine, așa că te-am ruga să te înscrii în lista noastră de e-mailuri, pe care o găsești aici: http://nuinseamnanu.ro/nuinseamnanu-a-ajuns-la-faza-a-doua/.

  Te rugăm să ne susții în continuare, și îți mulțumim pentru tot, pe această cale!

  Echipa NU înseamnă NU

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *