Am citit și eu azi, ca toată lumea, ce-a scris Tolontan, discuția cu medicii de la Spitalul de Arși și ???marea dezvăluire???: avem infectii nosocomiale (intraspitalicești), ele sunt multe, felurile, rezistente la posibile tratamente și, să vezi chestie!, omoară chiar și pe cei mai puțin grav decât au fost supraviețuitorii din Colectiv. Si, ce să mai vezi?, omorau și înainte!

Așa că mai subțire cu eroii pe scări, vă rog. Pentru mine un medic care vorbește, chiar și sub protecția anonimatului, în ceasul 120, nu e erou. E doar un (alt) laș care a tăcut comod până acum. Pentru că au murit oameni și până acum din pricina blestematelor de nosocomiale și medicul cu pricina, sau alții, toți, nu doar că n-au ieșit să strige că le mor pacienții cu zile (și) din motivul ăsta, ba au mai și băgat sub preș raportarea infecțiilor respective – scrie Mixich aici (urmați și linkurile din statusul lui) că asta e o practică frecventă.

Despre medici

Infecțiile intraspitalicești reprezintă o problemă de care s-a știut tot timpul. Lipsa materialelor aproape banale (fașă, mânuși, vitamine, effing algocalmin!) reprezintă, de asemenea, o problemă de care s-a știut tot timpul. Sigur că acuma furia e mai mare, direct proporțională cu neputința și emoțiile aferente unei tragedii atât de mari, dar uluirea noastră – a tuturor, vreau să spun – e aproape ipocrită.

În Colectiv au murit acum 60 de oameni. Dar înaintea lor au murit sute de mii. În caz că nici asta nu se știa, iată, o nouă dezvăluire senzațională, ffs!

Despre alti eroi

Ce zice? Că sunt mizerii și mânării și lipsuri și infecții în spitalele românești?! Că se fac campanii umanitare ca să plătim tratamente pentru copii bolnavi în alte țări? Că se dau și iau șpăgi și că mor oamenii cu zile? Că oamenii, pacienții, nu au, în marea lor majoritatea, nici cele mai elementare noțiuni de profilaxie sau de prim ajutor? Că se duc la camera de gardă ca la medicul de familie? Că mai bine de 70 la sută din apelurile la Salvare sunt glume proaste?! Că banii pe care noi îi plătim, chipurile, pentru Sănătate, se duc pe pomeni electorale și în tot soiul de alte locuri, mai puțin la Sănătate? Că facem catedrale nu spitale?! Acum ați aflat? Le știam și le știați pe toate și ochii au rămas închiși… că, na, e România, la ce poți să te aștepți?!

Apropo, urăsc fraza asta, o urăsc cu pasiune și aș pocni instant pe oricine o spune, pe asta sau ceva similar, fiindcă fix atitudinea asta ne face pe toți complici la toată mizeria! Și de fiecare dată, de fiecare nenorocită de dată când am încercat să atrag atenția asupra a ceva ce nu era ok sau, dimpotrivă, să promovez ceva care era ok, s-au găsit cârcotași care să aibă ceva de comentat.

În fine, să spunem că la spitalul specializat pentru arși e o singură cadă, acum, la o lună de la Colectiv mie nu mi se pare vreun semn de eroism. Pentru mine, eroi sunt cei care și-au riscat și, unii dintre ei, chiar și-au pierdut viața ca să-i scoată pe alții, niște străini, din infernul Colectiv. Ei, da, ei chiar sunt eroi. Dar un medic care își face treaba lui de medic nu e erou. Și unul care până acum a fost complicele sistemului care ucide oameni cu atât mai puțin.

hero citat

PS de aici, înțeleg că medicul care a făcut respectivele ???dezvăluiri??? pentru echipa de la Gazetă, este unul dintre cei chemați de acasă în noaptea incendiului dar care a ales să nu se ducă la spital. Nu știu dacă e adevărat sau nu asta, că, na, e declarația purtătorului de cuvânt al spitalului, și știu mai bine decât să iau de bun tot ce zice domnul respectiv. Mi-ar dori să nu fie adevărat, însă. Tare mult mi-aș dori…

Share: