De când a fost anunțată că va veni la TIFF, în capul meu a fost permanent un statement pe care ea l-a făcut: Everything you see I owe to spaghetti. Nu, n-a întrebat-o nimeni despre asta, însă arată fabulos, are o talie foarte bine conturată și chiar dacă n-ar fi Sophia Loren, sunt sigură că ai întoarce capul după ea. Dar este Sophia Loren.
Un guest-post scris de Oana Vasiliu | Business Review (Mulțumesc mult!!!) după ce a întâlnit-o pe marea actriță la Cluj, invitată de onoare la TIFF 2016.
Divă. O zeiță a cinematografiei pe care o iubește o lume întreagă în aceeași măsură în care o iubește camera de filmat și aparatul de fotografiat. La cei 81 de ani, arată incredibil – bineînțeles că este ajutată de medicina modernă, tratamente și bisturiu, însă nu pare nimic exagerat – e totuși Sophia Loren, cea care a jucat în peste 100 de filme, lucrând îndeaproape cu marii regizori ai vremii, de la Vittorio de Sica, George Cukor, Charlie Chaplin, Mario Monicelli, Ettore Scola la Robert Altman.
Apoi, te gândești la toate filmele alea din 60-70 în care a jucat cu Peter Sellers, Clark Gable, Frank Sinatra, Paul Newman, Marlon Brando, Richard Burton. Și te mai gândești și la succesul ei de la Hollywood. Și la faptul că a făcut istorie, fiind cea cu un trofeu la Cannes și un Oscar, prima actriță premiată cu celebra statuetă pentru un film străin – La Ciociara, semnat de Vittorio de Sica (1961) și prima actriță italiană distinsă cu acest trofeu.
Cum e să o vezi și să vorbești cu ea? Amuzant și “this is not happening to me??? în același timp. După ce treci de faptul că este foarte frumoasă și arată exact ca în poze, dar și că așteaptă, cuminte, să i se facă poze, te bucuri pur și simplu. De faptul că vorbește când în italiană, când în engleză, menționând că ar putea vorbi și cu accent napolean, dar nu e foarte sigură că am înțelege ce spune, de bucuria cu care povestește despre lucrul pe platoul de filmare cu De Sica, despre marea ei dragoste, Carlo Ponti, de care îi este încă dor, despre ce înseamnă să lucrezi cu propriul copil, care-i regizor la rându-i și care a distribuit-o într-un scurtmetraj, Voce umana (2014), despre filmul românesc, despre care știe de la televizor și de la festivaluri, de glumele pe care le face – “chiar mi-a fost greu să nu-i spun lui fiu-miu că-s maică-sa și că am dreptate, a trebuit să aștept cuminte explicațiile lui???, vorbind despre experiența de pe platoul de filmat cu fiul său, Edoardo Ponti, sau când a fost introdus translatorul din limba italiană, spunând că “engleza ei este foarte bună și nu-i nevoie de translator???.
Întâlnirea cu publicul a fost emoționată. Așa am simțit-o din sala Casei de Cultură a Studenților, unde probabil vreo mie de oameni, majoritatea în vârstă, au venit s-o vadă și s-o aplaude. Am simțit cum te copleșea emoția, fie că erai sau nu fan al divei, pentru că vibe-ul sălii era extraordinar. Am văzut-o vizibil emoționată, și pe ea și pe Tudor Giurgiu, care a însoțit-o pe scenă. Oamenii au aplaudat frenetic câteva minute bune, au ascultat introducerea lui Tudor și au lăsat-o să vorbească în engleză, spunându-ne, din nou, că filmul ei preferat din toată cariera este Căsătorie în stil italian, că este emoționată și că sunt(em) un public de excepție. La un moment dat, cineva din sală a rugat-o să le vorbească în italiană, ceea ce s-a întâmplat, iar publicul a fost din nou extaziat.
Premiul pentru întreaga carieră oferit de TIFF. Am stat într-un loc bun în sala aproape neîncăpătoare a Teatrului Național Cluj Napoca, ceea ce mi-a oferit o priveliște destul de bună spre balconul în care stătea Sophia Loren. Cel mai mult mi-a plăcut că a aplaudat fiecare premiu oferit în cadrul galei TIFF, a râs și a zâmbit, și sper că cineva i-a tradus declarația pe care actorul român Pavel Bartoș i-a făcut-o: pe scurt, că-i minutată și că-i o adevărată divă. Momentul de premiere a fost o ceremonie în sine – Sophia Loren a venit de undeva din spate, a pășit încet, a strălucit. Și ne-a spus că-i emoționată, deși e actriță și deși a fost învățată să-și stăpânească emoțiile.
N.B.: poate cel mai important lucru pe care l-am învățat din experiența meet&greet Sophia Loren este să îți impui niște idealuri ca să ajungi la ele. Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, și-a dorit ca Sophia Loren să vină la Cluj chiar de la prima ediție a festivalului. 15 ani mai târziu, a reușit.
Leave a Comment