Îmi place să văd lucrurile din alte unghiuri, mi se pare că genul ăsta de curiozitate, what if-ul, mi-a adus o mulțime de idei valoroase. Și, într-o anumită manieră, sinonimă cu empatia, nu doar profesional.
Unii îi zic ???thinking outside the box???, pentru mine e doar felul în care înțeleg să lucrez, atâta timp cât ieșirea din tipare și provocarea propusă au un sens și un fir roșu. Altfel, ideea (sau efortul) de a fi diferit doar așa, de sanchi, mă lasă mai rece decât icebergul care a scufundat Titanicul. De fapt, de multe ori, aproape mă irită, pentru că, dacă n-are sens, n-are nici autenticitate.

Dar expoziția asta care începe vineri la Mobius Gallery e fix cum trebuie, fix pe placul meu. Inverso Mundus, căci așa se numește, e o provocare cu sens, cu fir roșu, un what if nebun și riguros în același timp, care pornește hăăăt, de la Saturnalii, și ne duce – și nu doar cu gândul – până în contemporaneitatea noastră plină de contradicții.

inverso

Saturnaliile, poate știți, erau o petrecere în Roma antică, unde totul devenea posibil, chiar și stăpânii care ajungeau să-și servească sclavii la masă. Pentru o zi sau o săptămână, în funcție de cum avea chef împăratul de serviciu, toată lumea, indiferent de statutul social, petrecea de la egal la egal.
De aici, de la această lume întoarsă pe dos, pornește conceptul Inverso Mundus pentru ca, mai apoi, să se reverse, ironic și intrigant, către privitor: ???o lume în care Himerele (alea din Legendele Olimpului) sunt animale de companie iar Apocalipsa este o distracție??? – am citat din descrierea expoziției.

AES+F, autorul colectiv, este numele unui grup de patru artiști moscoviți ale căror lucrări și concepte sunt atât de bune și nebune încât au ajuns să expună în evenimente, galerii și muzee celebre din toată lumea – apropo, faptul că o galerie din București îi aduce cu cel mai recent proiect al lor e cam tare!

Mai jos puteți urmări trailerul videoinstalației, parte, alături de still-uri și desene, din întreaga expoziție:

Sau poate nu trebuia să-l pun, hm? E prea mult, prea complicat, prea ludic, crud și (auto)ironic? Ei bine, păi adesea cam așa e și lumea în care trăim! Iar dacă aveți un job care presupune, măcar teoretic, creativitate, un găunte de nebunie combinat la nanogram cu unul de logică, ar trebui să mergeți. Dacă nu, nu, că poate se ia, mai știi?! :)

still

Inverso Mundus e deschisă din 30 septembrie până în 4 noiembrie la Mobius, pe Mendeleev 2, și e comunicată de Creative Evolution.

Share: