Evit cât pot interacțiunea cu Poșta Română și serviciile sale, dar de data asta era musai să am confirmare de primire și, în relație cu statul, se pare că serviciile de curierat nu se califică, așa că azi m-am dus la Poștă. Coadă, firește, vreo cinci persoane în fața mea, o singură tanti la ghișeu. Calmă, prietenoasă, răbdătoare. Au ridicat tonul la ea trei din cei cinci clienți de la coadă și pentru motive care nu aveau nici o legătură cu tanti sau cu ce făcuse ea ci mai degrabă pentru neatențiile lor, gen formulare completate greșit.
Eu nu ridic tonul decât rar, nu mi-e felul așa, dar m-au frapat lipsa de bun simț și nici cel mai mic efort de a părea, măcar, politicoși. Și nu pentru că-s io vreo snoabă sau aș fi fost educată la pension ca bunica-mea, ci pentru regulile astea de bun simț, dacă sunt respectate, ne fac tuturor viața mai ușoară. Sau măcar mai puțin grea.
Iar asta nu înseamnă neapărat să știi la perfecție eticheta de la Buckingham, dar măcar Te rog, Mulțumesc și Îmi pare rău, ori să nu vorbești tare în locurile publice, să nu plescăi și să nu sorbi la masă, hm? Din păcate, vedem prea rar asta la adulți, iar copiii, chiar dacă le spui să facă altfel, au tendința să facă ce văd în jur și să nu țin minte ce zicea tata lu’ Bocănilă.
De-aia mi s-a părut fain să aflu că s-a deschis o școală de bune maniere pentru copii, Écolage, un proiect pornit de patru doamne pe care s-ar putea să le știți, măcar din auzite: Sandra Gătejeanu Gheorghe (directorul de protocol al Casei Regale a României), Raluca Michailov (fondator al companiei care editează Revista Forbes România), Sonia Nechifor și Laura Opriș (cele două fondatoare ale agenţiei de comunicare şi PR Communication ON).
Pe Sonia am și întrebat-o câteva lucruri despre proiect, citiți mai jos un scurt interviu.
– De unde până unde și de ce o școală de bune maniere pentru copii?
– E un gand pe care il aveam demult, mai precis din 2009, cand am avut primul contact cu Casa Regala a Romaniei si am fost nevoita sa invat normele de conduita si protocol in prezenta Familiei. A fost un an frumos, din care am invatat ca bunele maniere nu se perimeaza niciodata. Apoi, am intalnit ???personajele??? potrivite: Laura, Sandra, Raluca, trei doamne care gandesc la fel ca mine, adica suntem convinse ca putem incerca sa schimbam ceva. Cu un ???Multumesc??? si ???Te rog??? cu toti suntem datori, pana la urma.
– Si azi, ca si altadata, bunele maniere sunt prerogative ale unei vieti frumoase.
***
Detalii mai multe pe site.
Leave a Comment