Am văzut Varekai în seara premierei și mi-a plăcut, așa cum mă așteptam să se întâmple cu un show marca Cirque du Soleil, dar, de data asta, cred că cel mai mult mi-a plăcut povestea (sau scenariul paralel din mintea mea).
Așa cum am zis, Varekai începe cu un zburător, Icar să-i spunem, care își rupe aripile și cade din cer într-un tărâm fermecat, pădurea Varekai.

E confuz, nefericit și-ar vrea să zboare din nou. Încearcă și fără aripi, prins într-o plasă, dar nu e același lucru.


Creaturile din pădurea magică – și, de fapt, așa e construit spectacolul – încearcă să-l ajute și să-i arate că, în ciuda faptului că are aripile frânte, încă poate zbura – în felul în care știe fiecare s-o facă, fie că e vorba de acrobații ucrainieni, de leagănul rusesc, fetele ca un porțelan chinezesc care fac echilibristică în mâini, băiatul care se rotește ca nimeni altul într-un cerc, cu tot cu el, dansatorii georgienii, alunecătorii, sau, în fine, că la el voiam să ajung, acrobatul care se mișcă uluitor în cârje – Limping Angel.

Mi-a amintit de un spectacol întreg, my personal The best of FITS 2011, cu Claire Cunningham, o artistă care la 15 ani a aflat că are osteoporoză și, astfel, a descoperit și inventat nenumărate coregrafii cu cârjele.
Tot ca ea, Dergin Tokmak, cel care a fost primul artist al numărului Solo on Crutches din Varekai, a făut polio când avea doar un an, astfel că n-a știut niciodată să meargă fără cârje și tocmai de asta a învățat să danseze tot cu ele.

Sigur că aveam reperul de la FITS și poate și de-asta m-a atins atât de mult momentul Limping Angel care îi arată lui Icar felul lui de a ???zbura??? fără aripi. Dar, chiar și fără asta, mi s-a părut un reminder excepțional al faptului că un sfârșit nu e neapărat doar un sfârșit ci și șansa unui nou început.


Mi-a mai plăcut și că Icarul din povestea Varekai se străduiește să încerce zborul tuturor personajelor care încearcă să-l ajute, dar până la final înțelege că trebuie să-și (re)găsească propriile aripi, fiindcă nu tot ce se potrivește celor din jur e potrivit și pentru tine. O altă lecție, dacă vreți..

Mergeți să vedeți Varekai! Mai sunt cinci spectacole, astă seară unul, iar mâine și poimâine câte două. Pentru magia spectacolului, dar și pentru a vă reaminti vouă înșivă ceea ce tocmai am povestit.

Share: