Se apropie TIFF 2017! Organizatorii sunt în priză, pregătind cele mai faine experiențe pentru participanți, programul e gata, biletele se vând, invitații se pregătesc de evenimentele conexe și petreceri, iar Alain Delon își calcă cămașa aia bună care să-l pună în valoarea ca pe un guest-star ce e la această ediție!
Și pentru că festivalul începe vineri, pe 2 iunie, echipa TIFF s-a gândit să ofere un preview, pe 1 Iunie, de Ziua Copilului!
E vorba de cine-concertul Lotte, Mon Amour, cu animațiile regizoarei Lotte Reininger și muzică live interpretată de Christine Ott, pe care poate o mai țineți minte de la TIFF-ul de acum doi ani, când a venit cu Tabu.

Lotter Reininger a fost o regizoare germană, printre pionierii animației cu siluete, autoare a celui mai vechi lung-metraj de animație, realizat cu mai bine de zece ani înaintea mult mai faimosului film Disney, ???Albă ca Zăpada și cei șapte pitici???. Chiar dacă în anii ’20 nu era singura care lucra acest gen de animație, stilul ei rămâne distinct și unic prin cursivitatea și expresivitatea gesturilor pe care le au personajele ei. Vedeți aici un fragment dintr-un documentar inspirat de munca ei.

Cine-concertul din 1 Iunie (ora 12 și ora 19, la Casa de Cultură a Studenților) aduce în atenția publicului patru filme scurte, adevărate bijuterii cinematografice: Degețica (1954, 10 minute), o viziune asupra fabulei Greierele și furnica (1954, 10 minute),  Calul magic (1954, 10 minute, o versiune prescurtată a filmului ei de lung metraj, Aventurile prințului Achmed, o plimbare prin magia celor 1001 de nopți) și, în fine, În căutarea fericirii (1930, 18 minute).
Inspirată de aceste animații, Christine Ott a compus muzica pentru a le acompania, în adevărate spectacole ce imbină ambele arte, filmul și muzica, în cel mai fericit mod. Eu ajung la Cluj abia pe 2 iunie, dar, dacă sunteți acolo, n-o să regretați – mici și mari – dacă mergeți la Lotte, Mon Amour!

Share: