Vine luna martie și, mai în glumă mai în serios, domnii au început deja lamentările, ba că faliment, ba că noi, doamnele, suntem greu de mulțumit… Nu știu, zău, de unde această idee, dar m-am gândit, în perioada următoare, să v-ajut cu niste ponturi. În episodul de azi din seria ???cadouri smart???, vorbim despre ce să NU luați. Fără să am pretenția că sunt deținătoarea absolută a vreunui adevăr suprem, că nu-s, dar mai am și eu niște ani, niște prietene (știți, noi mai vorbim din astea între noi) și am întrebat și prietenele mai mult sau mai puțin virtuale pe Facebook.

1. Haine
În afară de cazurile excepționale, în care tu, dragă domnule, ești genul atent la detalii de croiala, texturi, culori… Dar nu culori, verde sau galben, nu, că asta e banal, ci tonuri, ok? Știi măcar ce-s alea?! Sau diferența dintre mătase și satin? Nu? Atunci nu-i cumpăra haine. E majoră, se descurcă să-și ia și singură haine. Ca să nu mai spun de apocalipsa după ce-i greșești mărimea. Prea multe variabile, prea multe riscuri.

2. Cosmetice
De ce? De ce ai încerca, măcar, să intri într-un magazin de cosmetice ca să alegi ceva pentru doamna din viața ta? E ok, știi cu ce parfum se dă, bravo! Îl are deja, o să pari mai neinspirat decât artistul care a făcut Cartoful tras în țeapă din centrul Bucureștiului.
O cremă? De la firma aia, parcă, ai auzit tu ceva? Există creme de noapte, de zi, cu SPF, antirid, cu colagem, coenzimă, acid… NU vrei să treci prin așa ceva, crede-mă. Și mie mi se pare complicat, și eu sunt femeie. Plus că… Serios? O cremă?
Despre farduri nici nu poate fi vorba. Adică ce? Nu e drăguță?

3. Chestii de bucătăreală.
Nu, man, n-o trimiți la cratiță cu ocazia momentului în care tu vrei să-i spui că o prețuiești pentru ce este, nu pentru tocănița acceptabilă pe care o face. Nu.

4. Un super mega joc pe calculator pe care ți-l dorești tu foarte tare și de care ea n-o să se atinga veci. Dar, iubito, l-am luat pentru tine. Aham. Am stabilit că nu e proastă. Că, dacă era, poate chiar puteai să te scoți cu un super joc pe calculator pe care ți-l dorești tu foarte tare. Dar nu e. OK?

5. Accesorii. Știi măcar ce-s alea? Așa, da. Eșarfă. Sau poșetă. Sau bijuterii. Dacă ții neapărat, poate pentru mama, bunica sau o matusă, da, poți să le iei un șal de cașmir, de exemplu. Dar  iubitei, nu prea, e cam aproape de categoria Haine. OK, poate să fie eșarfa aia ???de firmă??? in fața căreia s-a oprit și a suspinat ușor când ași fost la mall. Dar asigură-te că poartă așa ceva și n-a suspinat doar pentru că semăna cu una pe care o purta ea când l-a cunoscut pe fostul.

6. Chestii de îngrijire personală. Biiiiiiiig NO. Serios. E la fel cu abonamentul la sală, mesajul e clar, ești nemulțumit de cum arată, și mai slăbește și tu, dragă!???. În plus, habar n-ai care sunt secretele ei să arate bine. Și e foarte bine că n-ai habar. Nu e treaba ta și nici n-ar trebui să fie.

7. Nu bigudiuri, nu periuță de dinți, nu orice ar putea s-o facă pe doamna ta să creadă că îi spui, mai mult sau mai puțin subtil, că e cam neîngrijită sau că tu ai prefera să se mai schimbe, pe ici, pe colo, cum ar fi să-și onduleze ori întindă părul, să se vopsească și, în genere, dacă s-ar putea să semene cât mai bine cu Mimi de la Contabilitate?! Dacă ai cu adevărat problema asta, de ce mai e doamna ta?!

8. Cash. NU. Ia-ți tu ceva frumos, dragă. Știi ce-o să-și ia? La revedere. Și poți să-ți păstrezi banii.

9. Flori. Da. Știu. Cum adică? Nici flori? Ca să fiu onestă, de fapt florile sunt ok, ne plac, ne place să le primim. Dar dacă i le aduci doar la ocazii, și doar pentru că așa se cade, nu mai e ok. Da, ai luat flori. Ce original. Am primit azi 27 de buchete de ghiocei, zambile, zambile în ghiveci, de la colegi, de la corporație și de la doi clienți la care am avut azi prezentări. Și acasă ce primesc? Tot flori. Înțelegi? Ia-i flori doar așa, pentru că într-o zi oarecare, se asortează la rochia pe care o poartă. La ocazii, sorry, dar florile nu prea se pun.

10. Ciocolată. Băi, lasă că mie nu-mi place, prin urmare nici nu recomand, deși recent chiar am dăruit ciocolată și a și avut un sens, promit. Dar dacă ciocolata aia nu e ceva ce nu găsești la benzinărie sau supermarket, ca să nu spun că trebuie să fie chiar specială, nu mersi fiindcă exiști, asta e o chestie bună de marketing, pentru o ocazie cutia cu bomboane în formă de inimioară e un cliseu care arată că era să uiți, noroc că ai alimentat sau își trebuiau țigări. La fel și inimioara sau ursulețul de pluș. La fel și șampania care nici măcar nu e șampanie ci vin spumant.

Toate astea nu țin dacă iubita ta e deșteaptă și educată, nu ???scapi??? cu niște banalități. Și nu e musai să-ți vinzi rinichiul pentru cadouri smart. Dar, despre asta, într-un episod viitor.


Share: