După cum poate ați aflat, ???În luna septembrie, un maraton cultural de excepție va marca două evenimente importante din istorie: aniversarea a 559 de ani de la prima atestare documentară a Bucureștiului, precum și împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, fiind un prilej de sărbătoare, atât pentru bucureșteni, cât și pentru turiștii din țară și din străinătate. Astfel, în perioada 21 – 23 septembrie 2018, Primăria Capitalei, prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, organizează în Piața Constituției un program cultural grandios, constând într-o serie de trei evenimente consecutive???, după cum urmează: concert Gheorghe Zamfir (21.9). concert Hurts & MonoJacks (22.9), concert Rod Stewart & Vunk (23.9)
Practic, PMB a decis să mai facă o super-costisitoare paranghelie cu iz electoral și acces (desigur) gratuit!

Vreme de doi ani Firea n-a făcut aproape nimic care să ne ușureze viața în oraș, dar a cheltuit bani aiurea cu o frenezie demnă de cauze infinit mai bune: vouchere peste vouchere, biciclete, ochelari, excursii, mocangeli în dreapta și-n stânga. Și circ!
Am cârcotit și la Fatboy Slim și nu, nu m-am dus, chiar dacă îmi place mult, dar deja mi se pare că s-a sărit herghelia nu doar calul!

Nu mă înțelegeți greșit: pricep că sunt necesare și serbările populare, sunt de acord că și oamenii cu venituri mici au nevoie de entertainment, dar să aduci toate trupele și artiștii ăștia scumpi nu are legătură cu cei care nu-și permit un bilet la un festival. Să fim serioși, Hurts e genul de trupă al cărei public își permite să plătească biletul la concertele lor, ba, mai mult, experiența de concert o să fie neplăcută printre zecile de mii de gură-cască aflați în Piața Constituției doar pentru că au auzit că e rost de ceva distracție moca.

Ce face PMB aducând gratis nume pentru care, altfel, s-ar plăti bilet, și încă atât de des, e concurență neloială pentru organizatorii de evenimente. În plus, devalorizează actul cultural într-o țară în care oricum publicul consideră că artiștii trebuie să zică mersi pentru admirația fanilor și nu au nici o jenă să le descarce munca de pe torenți și să meargă la concerte doar dacă sunt gratis.
O sumă simbolică pentru acces ar trebui să existe la asemenea evenimente, fie ele și sponsorizate de primării. Pentru ca publicul să învețe că artiștii muncesc la fel de mult ca oricare alt profesionist. Și, da, pentru că, în condițiile actuale, la câte hibe are orașul, costurile pentru așa ceva sunt mai mult decât ne putem permite.
De altfel, problema asta, a evenimentelor moca, e menționată atât în fundamentarea strategiei culturale a Bucureștiului, cât și în documentul final.
Și nu-mi spuneți că e ok să fie gratis, pentru că oricum plătim taxe și impozite. Nu, nu e. Și acasă plătim utilitățile și chiria și ce mai e musai necesar ca să funcționăm înainte de distracție și decorațiuni. De ce ni s-ar părea ok ca banii publici să fie cheltuiți după alte reguli?! Ce naiba e greșit cu voi?!

Nu în ultimul rând, mă scoate din sărite și faptul că înjurăm primăria toată ziua da’ n-avem nici o problemă să țopăim la paranghelii din astea în timp ce lucrurile care chiar contează în oraș sunt vraiște!
Iar trupa Vunk, vorba unui domn, cântă că vrea o țară ca afară da’ n-are nici o problemă să facă asta sub steagul primăriței de la PSD pe bani care ar fi mult mai bine cheltuiți, de exemplu, pentru proiectarea unei săli decente pentru evenimente. Că în minunatul oraș nu există așa ceva!

PS Tot PMB a refuzat și autorizarea protestului din 10 august!

Share: