August 23

Firea își bate joc de oraș, da’ ce ne mai place la concerte moca!

După cum poate ați aflat, ???În luna septembrie, un maraton cultural de excepție va marca două evenimente importante din istorie: aniversarea a 559 de ani de la prima atestare documentară a Bucureștiului, precum și împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, fiind un prilej de sărbătoare, atât pentru bucureșteni, cât și pentru turiștii din țară și din străinătate. Astfel, în perioada 21 – 23 septembrie 2018, Primăria Capitalei, prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, organizează în Piața Constituției un program cultural grandios, constând într-o serie de trei evenimente consecutive???, după cum urmează: concert Gheorghe Zamfir (21.9). concert Hurts & MonoJacks (22.9), concert Rod Stewart & Vunk (23.9)
Practic, PMB a decis să mai facă o super-costisitoare paranghelie cu iz electoral și acces (desigur) gratuit!

Vreme de doi ani Firea n-a făcut aproape nimic care să ne ușureze viața în oraș, dar a cheltuit bani aiurea cu o frenezie demnă de cauze infinit mai bune: vouchere peste vouchere, biciclete, ochelari, excursii, mocangeli în dreapta și-n stânga. Și circ!
Am cârcotit și la Fatboy Slim și nu, nu m-am dus, chiar dacă îmi place mult, dar deja mi se pare că s-a sărit herghelia nu doar calul!

Nu mă înțelegeți greșit: pricep că sunt necesare și serbările populare, sunt de acord că și oamenii cu venituri mici au nevoie de entertainment, dar să aduci toate trupele și artiștii ăștia scumpi nu are legătură cu cei care nu-și permit un bilet la un festival. Să fim serioși, Hurts e genul de trupă al cărei public își permite să plătească biletul la concertele lor, ba, mai mult, experiența de concert o să fie neplăcută printre zecile de mii de gură-cască aflați în Piața Constituției doar pentru că au auzit că e rost de ceva distracție moca.

Ce face PMB aducând gratis nume pentru care, altfel, s-ar plăti bilet, și încă atât de des, e concurență neloială pentru organizatorii de evenimente. În plus, devalorizează actul cultural într-o țară în care oricum publicul consideră că artiștii trebuie să zică mersi pentru admirația fanilor și nu au nici o jenă să le descarce munca de pe torenți și să meargă la concerte doar dacă sunt gratis.
O sumă simbolică pentru acces ar trebui să existe la asemenea evenimente, fie ele și sponsorizate de primării. Pentru ca publicul să învețe că artiștii muncesc la fel de mult ca oricare alt profesionist. Și, da, pentru că, în condițiile actuale, la câte hibe are orașul, costurile pentru așa ceva sunt mai mult decât ne putem permite.
De altfel, problema asta, a evenimentelor moca, e menționată atât în fundamentarea strategiei culturale a Bucureștiului, cât și în documentul final.
Și nu-mi spuneți că e ok să fie gratis, pentru că oricum plătim taxe și impozite. Nu, nu e. Și acasă plătim utilitățile și chiria și ce mai e musai necesar ca să funcționăm înainte de distracție și decorațiuni. De ce ni s-ar părea ok ca banii publici să fie cheltuiți după alte reguli?! Ce naiba e greșit cu voi?!

Nu în ultimul rând, mă scoate din sărite și faptul că înjurăm primăria toată ziua da’ n-avem nici o problemă să țopăim la paranghelii din astea în timp ce lucrurile care chiar contează în oraș sunt vraiște!
Iar trupa Vunk, vorba unui domn, cântă că vrea o țară ca afară da’ n-are nici o problemă să facă asta sub steagul primăriței de la PSD pe bani care ar fi mult mai bine cheltuiți, de exemplu, pentru proiectarea unei săli decente pentru evenimente. Că în minunatul oraș nu există așa ceva!

PS Tot PMB a refuzat și autorizarea protestului din 10 august!Copyright 2020. All rights reserved.

Posted 23/08/2018 by ruxandra in category "ţara mea de d'oh!

14 COMMENTS :

 1. By Gabriela on

  Dintr-o alta perspectiva – din cauza evenimentelor de gen nu voi da prea curand bani sa vad in concert Subcarpati, Vita de Vie si alte nume (care se tot aduna!), cand ii pot asculta gratuit la orice serbare a PMB.

  Reply
  1. By pax on

   Vița de Vie unde / când fu?

   Io am remarcat Implant pentru Refuz (sic) · Omul cu sobolani · Robin and the Backstabbers · Coma · E.M.I.L. · Grimus · FiRMA · EYEDROPS · Mr.jurjak · ROA · Subcarpati · The Amsterdams · Toulouse Lautrec – trupe care nu par chiar la limita subzistenței

   Reply
 2. By Octavian on

  dar stai, mai avem: zilele astea 24-25-26 august în herăstrău avem green sound festival. Festivalul este organizat de creart și tot pomana. Cap de afiș trupa Subcarpați.

  Reply
 3. By Aldus on

  Ești prima pe care-o văd scriind „torenți??? în loc de „torrente???, cum de altfel cred că e și corect.

  Concertele nu sunt gratuite. Ele se plătesc din bugetul primăriei, deci din banii fiecărui bucureștean. E o iluzie gratuitatea asta, dar pe undeva e de înțeles bucuria participanților, deoarece în loc să plătească biletul integral, împart costurile cu cei mulți, rămași acasă. Pentru aceștia din urmă însă, este dezavantajos. Și incorect. Corect ar fi ca cei care doresc să participe să plătească (din banii lor). Cei care nu, nu. Iar primăria să cheltuiască banii pe ce-și dorește majoritatea.

  Reply
  1. By Lucian M on

   Majoritatea care iese in stradă (și pe facebook) la proteste sau majoritatea care iese o dată la 4 ani la vot?

   Reply
   1. By Aldus on

    Majoritatea bucureștenilor, că primarul ar trebui să reprezinte interesele tuturor în mod egal, fără a-i favoriza pe votanți, pe protestatari, pe chibiții de pe Facebook, pe pensionari, pe participanții la concerte sau pe cei din alte categorii. Momentan îi cam favorizează pe participanții la concerte.

  2. By ruxandra (Post author) on

   habar n’am cum se scrie, de fapt, asa’mi suna mie ok :)
   sunt gratuite, chiar daca sunt din bugetul pmb. e ca abonamentul pentru pensionari. da, costa. dar pentru ei e moca.
   de acord. vrei concert? plateste. hai, nu full cat ar costa. dar ceva!

   Reply
 4. By Goldy on

  Am sustinut asta de cand ma stiu, atat timp cat astfel de mizerii de evenimente se fac gratis, atat timp tara asa o sa ramana bananiera. Cand eram profesor imi ziceau parintii ca 5 lei e mult sa mergi la o piesa de teatru, cand ii intrebam cati bani castiga in general… si le calculam ca la 10 actori pentru o piesa cu 5 lei nu le ajunge nici de saorme tot ei se atacau ca ce stiu eu. De asta primariile ar trebui sa primeasca interzis la cheltuit bani fara justificari la sange, ca altfel o sa ajungem atat de jos incat nici Dumnezeu nu o sa se mai oboseasca sa ne bage in seama.

  Reply
  1. By ruxandra (Post author) on

   pai dupa cum stii la god se cotizeaza serios via catedrala. ma rog. la bor. god nu e in catedrala.

   Reply
  1. By Bogdan Gheorghe on

   Aia se face cu bani europeni. In toate orasele si in toate sectoarele au primit bani europeni sa faca asta. E un proiect mare in toata UE. No big deal!

   Reply
 5. By Bogdan Gheorghe on

  Orice concert trebuie sa se faca pe bani. Asa e la “ceilalti”. Punct
  Orice concert trebuie sa se tina intr-un loc special amenajat (stadioane), nu in parcuri, nu in piete (Constitutiei, Victoriei, etc). De ce sa imi f*ta mie circulatia si linistea intr-o anumita zona pe motiv de concert? Sa o faca pe stadioane. Punct

  Reply
 6. By Nick on

  Se pot face în spații publice, dar numai de amatori sau fară să ceară niciun ban – să facă muncă voluntară.
  Dar atunci unde ar fi șpaga? Deci nu se poate!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *