Ieri s-a întâmplat Gala 11 a Superscrierilor. Dacă nu știți ce-i asta, vă zic eu: un efort de recunoaștere, mulțumire și premiere a celor care încă fac jurnalism în România.
N-am putut să ajung la TNB, unde a fost evenimentul, dar a mers live-ul și m-am bucurat să văd și revăd oameni din presă pe care îi urmăresc și apreciez.
În tot timpul transmisiei am mai văzut un singur senior din PR care a urmărit Gala. Probabil că au mai fost și prin sală unii, nu știu, oricum, presupun că nu mai mulți decât ar putea fi numărați pe degetele de la mâini. Atât.
Nu scriu asta ca să pun de-o ceartă, ci mai degrabă pentru că mi s-a părut un pic trist și un pic aiurea. Ca oameni de PR lucrăm cu presa zilnic. Indiferent dacă monitorizăm și reacționăm, trimitem comunicate, îi chemăm la evenimente, în press trip-uri sau în oricare altă manieră, ideea e că suntem mereu în contact.

Și dacă industria marcom are țâșpe gale, premii și mângâieri ceremonioase pe spate, presa din România cam are doar Superscrieri. Cu sponsori importanți, bravo lor că fac asta!, dar, cel puțin din cat am observat eu în bula mea, fără prea mare vâlvă în zona de PR.



Gândul meu e că ar trebui să-i aplaudăm mai des, mai sonor și mai vizibil, ar trebui să-i susținem mai mult pe cei care încă fac presă așa cum ar trebui făcută, să le mulțumim mai des că există și nu se și ne lasă pe mâna și tastele celor care fac ”știri” din postări pe FB sau nici măcar din atât.
(și din pricina cărora ne plângem, pe drept, de ce-a ajuns presa la noi)

Poate că unii raportează (și) ”știrile” astea ca un succes de PR, nu mă îndoiesc, dar gândul ăsta nu e pentru ei. E pentru cei care înțeleg câtă muncă (și câte costuri!) se află în spatele unui reportaj, al unei investigații care se poate întinde și luni de zile, în spatele unei opinii curajoase.

Așa că Bravo, Fundația Friends for Friends!, că faceți asta, să vă ție echipa, juriul și sponsorii năravul!
FYI, premianții de anul ăsta sunt aici. Li se cuvin felicitări și mulțumiri pentru ce fac. Și, NB, au avut și un eveniment la care l-au adus pe Walter Robinson (foto, via Boston Globe), cel care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service.


PS Înainte să întrebați, da, donez constant la câteva publicații din România.


Share: