May 2

Osama, PR pentru Obama

Aproape zece ani au trecut de la atacurile teroriste din SUA pentru ca principalul vinovat să fie ucis într-o operaţiune ce a durat, din câte înţeleg, mai puţin de o oră. Sigur, e o ştire pe care nimeni nu avea cum s-o rateze, dimpreună cu speculaţiile de rigoare, că prea nu avem decât declaraţii, nu şi dovezi, şi prea l-au aruncat repede-repejor într-un mormânt acvatic.

Eu zic că Osama bin Laden e mort. Orice altă realitate, posibilitatea ca el să apară bine-mersi în viaţă cine ştie pe unde, ar fi echivala cu un dezastru pentru Casa Albă şi nimeni de acolo nu e atât de prost încât să rişte o asemenea catastrofă de imagine. Oricum nu contează foarte tare: dolarul s-a întârit un pic, preţul petrolului scade o idee. Cel mai probabil Osama bin Laden rămâne un simbol şi atât, planurile atacurilor teroriste nu vor fi nici mai multe nici mai puţine.

Practic, nu se schimbă nimic iar uciderea lui nu e vreun mare succes al americanilor, atata timp cât acţiunile lui au dus la moartea a aproape 3000 de oameni (doar in 9/11) iar lor le-a luat un deceniu să-l omoare.Totuşi, dincolo de alte consideraţii, mie mi-a atras atenţia informaţia potrivit căreia mii de americani au ieşit în stradă să se bucure, să cânte, urle şi danseze pentru că a murit Osama. Ceea ce, cu toate dramele provocate de 9/11, mi se pare cretin, mai cretin chiar şi decât bucuria românilor când a fost împuşcat Ceauşescu. Mai ales dacă citim declaraţiile elucrubante care spun că America e acum sigură sau că, ce gluma!, zece ani mai târziu am spus ultimul cuvânt! S-a făcut dreptate! Ha!

De fapt, totul e o mare “reuşită” a administraţiei Obama. Care, de altfel, a şi declarat, răspicat: “Today, at my command, the United States carried out that operation” bla bla bla

Deci PR. Deşănţat, chiar! Dar, după cum se vede treaba, la americanul de rând a prins. Nici nu era greu! Visul american începe să fie coşmar, iar americanii aveau nevoie de un superman! Dar, ştiţi, da?, băiatul în chiloţi e un personaj de ficţiune.


Tags: , , , ,
Copyright © 2014. All rights reserved.

Posted 02/05/2011 by ruxandra in category "PR sau piar

8 COMMENTS :

 1. By Oana on

  Subscriu. Daca popularitatea lui Obama a inceput sa scada drastic inca de la inceputul mandatului, acum va ramane in istorie ca presedintele american care a razbunat victimele 9/11. Sau cel putin asta se doreste de administratia Obama. Intr-o lume in care US erau stalpul democratiei care incearca sa fie, Osama era capturat si judecat.

  Reply
  1. By ruxandra (Post author) on

   s’a spus: “au avut ordin clar sa’l elimine, nu sa’l captureze”.. dar mie mi se pare cretin sa crezi ca moartea unui om razbuna moartea altor 3000. pe de alta parte, cu osama inchis deschideau pravalie de atacuri si santaj terorist. ni’l dati pe osama sau aruncam in aer nu stiu ce scoala…

   Reply
 2. By Gerhald on

  Cel mai interesant ar fi fost daca Osama ar fi fost ucis in timpul celebrei nunti din Marea Britanie. Oare care ar fi fost stirea de pe televizoarele romanesti?

  Reply
 3. Pingback: Si acum terorismul devine interesant | piticu.ro blog

 4. By Claudia on

  Ma bucur ca mai gasesc oameni care au aceeasi parere ca mine. Reactia americanilor m-a scarbit profund, iar argumentele administratiei Obama sunt 100% populiste. Da, probabil sunt populare fiindca satisfac nevoia psihologica a natiunii de a-si vedea razbunate victimele de la 9/11, dar in acelasi timp contrazic principiile democratiei atat de trambitate in lumea larga. Cum era cu drepturile omului? De ce era nevoie sa-l omoare? (Nu ca l-as iubi pe bin Laden, dar parca suntem in mileniul 3 si am mai evoluat, cica, de pe vremea cand vinovatii erau ucisi cu pietre.) Si, mai ales, cum e posibil ca vestea asta sa devina motiv de sarbatoare nationala? Stupid. Plus mult bla-bla-bla, cum bine zici, ca prinde la electorat.

  Reply
  1. By ruxandra (Post author) on

   exaaaact! e ca si cum intregul islam si sustinatorii ideii de jihad ar fi iesit in strada sa se bucure de moartea a aproape 3000 de americani. caci, potrivit, perceptelor lor, sunt vinovati de rea-credinta. sigur ca e aberant si poate si comparatia e un pic fortata. dar chiar si asa, cand niste oameni se bucura ca un om a murit, chiar si intr’un asemenea context, ceva e’n neregula pe lumea asta.. :)

   Reply
 5. Pingback: Acum că Osama a murit… Obama a-nflorit. şi oleacă de ironie. | Dacă ai cu ce!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *