Începând de ieri public un serial despre ce caută – când caută! – agenţiile de relaţii publice la un potenţial angajat, care este acel set de valori şi calităţi pe care şefii de agenţii consideră că trebuie să-l aibă un om care se ocupă de relaţii publice. Ieri am publicat primul răspuns din această serie, pe cel al Crenguţei Roşu, Managing Partner şi Owner la DC Communication.

Astăzi continuăm acest serial cu o altă doamnă cu experienţă în PR, de asemenea Managing Partner şi Owner al unei agenţii. E vorba despre Sorana Savu de la Premium PR.

Cu Sorana am avut mai multe ocazii să stau de vorbă pe îndelete şi avem adesea păreri asemănătoare în ceea ce priveşte felul în care se face PR. Îşi iubeşte mult meseria, îşi respectă în egală măsură clienţii şi partenerii, iar celor care lucrează la Premium PR le oferă, printre altele, un loc de muncă foaaarte plăcut căci agenţia îşi are sediul într-o casă veche, proaspăt renovată iar spaţiul aduce mai mult a cămin decât a birou. Lucru bun, de altfel, dacă ne amintim că în meseria asta se mai stă şi peste program. Şi să nu uităm de pisici! Pisici adevărate, frumoase, cuminţi şi, cum altfel, cu cont pe FB!

Aşadar, care sunt calităţile pe care ar trebui să le aveţi pentru a vă putea gândi la un job în agenţia Premium PR? Ei bine, citiţi mai jos!

N-as vorbi despre niste criterii de angajare, ci despre un proces de angajare asemanator unui pitch, in mai multe etape:

Prima e cea care tine de CV si de scrisoarea de intentie – la care, mai nou, se adauga activitatea in social media: blogul, pagina de FB si cea de LinkedIn. E echivalentul prezentarii de credentials a agentiei. Pretentia minima este ca toate mesajele care se trimit in aceasta faza sa fie scrise corect si frumos si sa ne fie adresate noua si numai noua. E surprinzator cat de rar se indeplineste.

E suprinzător şi trist, aproape. Printre greşelile frecvent întâlnite se numără depăşirea numărului admis de i-uri pe cuvânt sau, dimpotrivă, lipsa de i-uri acolo unde ele ar trebui să fie. Scrisorile de intenţie sunt, de multe ori, copy/paste de la un potenţial angajator la altul şi arată clar că expeditorul caută mai degrabă o sursă de venit decât un loc de muncă. Atenţie la diferenţă!

A doua tine de interviu – cu teste sau fara teste formale, discutia pe care o ai cu un candidat intr-un interviu scoate multe la iveala. De ce vrea sa faca PR, ce crede ca inseamna PR-ul, pentru ce tipuri de clienti si-ar dori sa lucreze, ce stie sa faca si asa mai departe. Cautam in aceasta faza, prin mijloace specifice :-) curiozitate, prezenta de spirit, abilitati de comunicare verbala, discernamant, sinceritate, bun simt, creativitate, flexibilitate.

A treia e perioada de proba – oricat ne-am dori sa nu gresim si sa alegem bine si permanent din primele doua etape, PR-ul este un business creativ, in care ai de rezolvat probleme noi in fiecare zi si in care trebuie sa ai “chimie??? si cu colegii, si cu clientii, ca sa poti sa te simti relaxat, inspirat si eficient la birou. Ai nevoie de o perioada de proba in care sa testezi compatibilitatea nou venitilor cu restul echipei, cu clientii si cu temele pe care le au de rezolvat. Nu neaparat in aceasta ordine.

Pare mai simplu decat este. Este mai subiectiv decat pare. Dar subiectivismul are motivatii cat se poate de obiective: cand oamenii de langa tine sunt de un fel, cand sunt competenti si profesionisti si curiosi pentru ca asa vor ei, nu pentru ca asa scrie la regulament, ai de invatat de la ei si iti face placere sa lucrezi alaturi de ei si cresti la randul tau. Credem in chestia asta si de 10 ani ea da rezultate, asa ca nu avem motive sa ne abatem de la regula. Practicam, cu alte cuvinte, o selectie naturala, sustinuta (vezi etapa 1) de o baza de competente uzuale profesiei.

Aşa cum puteţi afla şi de pe site-ul agenţiei (şi vă recomand insistent să vă faceţi bine lecţiile înainte să mergeţi la orice interviu!), valorile companiei sunt: pasiunea, respectul, energia, metoda, inspiratia, înţelegerea şi măiestria. De asemenea, ar trebui să citiţi ce crede Sorana despre întrebarea “Unde te vezi peste cinci ani”. Nu strică! :)

Mâine continuăm această serie cu Gabriela Lungu, Managing Partner la The Practice, una dintre cele mai premiate agenţii de la noi şi prima care a adus României un Leu de Aur de la Cannes, în 2010.

Share: