April 3

Despre strada Romilor din Feteşti

Duminica trecută mi-am petrecut-o la Feteşti cu o parte din comunitatea romilor de acolo, într-o vizită organizată de Active Watch ca parte a promovării proiectului Profesionişti Romi (în domeniul medical), proiect care, citez de pe site, urmăreşte susţinerea accesului tinerilor romi la educaţie academică în domeniul medical şi combaterea abordărilor stereotipe cu privire la dezinteresul persoanelor de etnie romă pentru educaţie şi practicarea de profesii care necesită un înalt grad de calificare.

Cu toate că încerc să-mi educ toleranţa, la fel ca majoritatea românilor sufăr de prejudecăţi în ceea ce priveşte populaţia de etnie romă. Nu e ca şi cum aş eticheta orice persoană de etnie romă cu care interacţionez ca fiind “rea”, însă, din nefericire, experienţele de până acum sunt mai degrabă de natură să nu încurajeze genul ăsta de interacţiune.

La Feteşti am vizitat trei gospodării ale unor familii de etnie romă, ne-am plimbat pe strada Romilor şi, în fine, am asistat la un moment artistic susţinut de copii din aceeaşi etnie, elevi la Şcoala “Mihai Viteazul”, o scenetă foarte drăguţă şi bine interpretată şi dansuri ţigăneşti! Şi am cunoscut trei tineri ţigani (ei zic ţigani şi n-au o problemă cu asta) cu facultate şi masterate!

Toţi cei cu care am vorbit ne-au spus că nu au cine ştie ce probleme în comunitate, copiii merg la şcoală şi nu sunt trataţi diferit faţă de alţi copii, au prieteni la fel ca oricare copil, indiferent de etnie. Ce nu mi-a plăcut, însă, şi chiar m-a scos un pic din pepeni este această stradă: Strada Romilor. Una pe care locuiesc îndeobşte oameni de etnie că, nu-i aşa?, ce ne-rom s-ar muta pe o stradă cu numele ăsta?

Când l-am întrebat pe viceprimarul localităţii dacă nu i se pare aiurea a dat din umeri: e veche strada, oamenii nu se plâng, ar fi cheltuieli… Dar a dat din umeri şi când l-am întrebat exact câţi romi sunt în localitate, că tocmai ce s-a făcut recensământ! Omul de la Active Watch ştia, oficialul nu. Şi iată, stimaţi cititori, o primă problemă… Autorităţilor nu le pasă de integrarea romilor. Îi preferă adunaţi acolo, pe strada cu pricina, mai uşor de controlat, mai uşor de pus la punct. Oamenii, în schimb, mi-au spus că nu prea le place cum sunt priviţi în ocaziile în care trebuie să-şi arate actul de identitate şi, implicit, adresa.

În definitiv, deşi e ţara plină de proşti nu am auzit de Strada Proştilor, nici măcar în Caracal! Şi nici de strada Curvelor sau a Şchiopilor, a Hipoacuzicilor, ori de Strada Maniacodepresivilor! Voi aţi auzit? V-aţi muta pe o stradă a cărei denumire indică faptul că aparţineţi unei anumite categorii? Eu cred că nu, dar viceprimarul din Feteşti e mai presus de preocupări din astea! Lui i-a plăcut să vină la întâlnirea cu bloggerii şi ziariştii şi să spună că ajută… Cum ajută, nu mi-e clar. Dar aşa ne-a spus. De teamă sau din politeţe, nu a fost contrazis de romii prezenţi, dar uliţa aia nici măcar asfaltată tot Strada Romilor se cheamă!

Şi o chestie de care nu mi-am dat seama până la vizita asta: mulţi dintre romi sunt în cea mai tâmpită situaţie cu putinţă. Dorind să se educe şi renunţând, de bună voie, la cea mai mare parte a tradiţiilor etniei, sunt trataţi, de către alţi ţigani, mai tradiţionali, ca nemaifăcând parte din etnie, ca nişte paria. Inutil să spun că pentru români au in continuare eticheta de “ţigan”, aşa că, deşi integraţi… “teoretic”, nu sunt, de fapt, integraţi nici colo, nici colo, ci împinşi la marginea ambelor lumi, excluşi.

Indiferent cât de educaţi, îmi e clar că nu există o egalitate a şanselor pentru că cei care aleg, dacă nu sunt destul de destupaţi la minte – şi mulţi nu sunt! – vor alege un ten mai deschis la culoare în dauna suspiciunii de a avea un ţigan în echipă. Şi pe undeva nu pot să nu pricep asta, pentru că romii care apar cel mai adesea la TV nu apar în posturi măgulitoare pentru etnie, iar apariţiile astea sunt mai tot timpul legate de niscaiva fapte cu iz penal!

Şi atunci degeaba ne străduim să-i educăm pe ei (şi de ce ar pierde timpul cu educatul dacă oricum nu au aceleaşi şanse la angajare?!) atâta timp cât nu ne educăm pe noi să le acceptăm – atunci şi acolo unde este cazul – bunele intenţii? Oare nu cumva locuim şi noi pe o stradă care se cheamă “Strada Discriminatorilor”?!

Şi, dacă tot nu prea suntem dispuşi să le acordăm un dram de încredere, doar pentru că aparţin unei anumite etnii, atunci de ce ne mai mirăm că cerşesc sau, şi mai rău, fură?! Ultima dată când am verificat supravieţuirea era la baza piramidei lui Maslow, iar nevoile de apartenenţă erau abia pe la mijloc…


Tags: , , ,
Copyright © 2014. All rights reserved.

Posted 03/04/2012 by ruxandra in category "ganduri printre randuri", "ţara mea de d'oh!

7 COMMENTS :

 1. By Tiberiu Bucur on

  Interesant punct de vedere insa trebuie sa recunoastem ca Romania a facut pasi uriasi pentru a integra minoritatile. Comunitatea Roma este una din cele 5 comunitati importante din tara noastra insa din nou mi se pare ca ne impiedicam de amanunte nesemnificative. In Targoviste orasul meu natal exista Strazi cu nume ce pot duce la interpretari B-dul Eroilor sau Aleea Cronicarilor sunt ferm convins ca nici pe una nici pe cealalta nu sta nici un Cronicar sau un Erou. Chiar daca ai sa-mi spui bine mai dar ce legatura are asta cu St. Romilor ,iti spun ca are pentru ca de exemplu Aleea Coconilor una dintre cele mai vechi strazi din Targoviste era si pe vremea regimurilor de trista amintira comunista ,ce sa inteleg ca pe strada aceea stateau numai chiaburi(categorie persecutata in comunism) ?
  Ca sa nu-ti mai spun de U.S.A unde exista nu strazi ci China Town ,Rusian sau Ucrainian Vilage tot aici referitor la intrebarea sondaj exista si un proiect de lege care iti interzice angajarea pe orice fel de criterii(rasiale,religioase,orientare sexuala etc.) De exemplu dupa ce la BTA International au fost nagajate 3 femei am fost obligati sa angajam un barbat, apoi mai tarziu un gay si apoi un afroamerican. Asa ca este irelevant daca nu exista legi ce trebuiesc aplicate. Imi place foarte mult ca in sondaj conduce “cea care arata cel mai bine”asta asa ca sa nu uitam ca totusi suntem romani ce dracu:))). Asa ca Romania are o perioada foarte scurta de cand exista la propriu (22 de ani) si a facut progrese uriase.

  Reply
  1. By ruxandra (Post author) on

   adica tie ti se pare ca exista mai putina discriminare a romilor? ca mie imi pare ca nu s’au schimbat cine stie ce mentalitatile :)

   Reply
 2. By Tiberiu Bucur on

  Pai am crescut in legendarul Micro 6 in Targoviste unde 80% din cetateni erau romi. Prin1985-1990 daca se-ntampla un viol sau o crima in oras, aresta militia toata mahalaua si apoi vedeau la sectie cine trebuie sa ia A.N.-ul(actiune penala cu autor necunoscut) sau nu. Faceau saracii puscarie cu sutele de persoane de pomana numai sa iasa Militia la plan . In scoala generala nr.11 unde am invatat aveau clasa speciala unde invatau numai ei de fapt asa se si numea Clasa Speciala acolo erau doar copii de la orfelinat si toti tiganii din cartier. Astazi aceste oribilitati nu mai au loc. Din pacate parintii isi mai ameninta copii neascultatori cu ,,vine tiganul si te fura ” ceea ce este deasemenea deplasat pentru ca fara sa isi doreasca parintii cultiva prejudecati. Dar oricum una peste alta in ceea ce priveste minoritatile cel putin, ca sa nu ma acuzi ca bat campii, Romania a ajuns departe.Asa daca vrem noi sa cautam nod in papura sa nu crezi ca nu gasim. Dar uite mergeam cu masina prin Georgia la tara undeva si m-am oprit sa pun benzina undeva intr-un satuc cu 5 case cu tot cu sediul politiei. Pe usa la benzinarie ,pe un abtipild de geam al unui steag american scria cu carioca neagra de mana …”This is United States of America -English ONLY!” … Asa ca daca vrem nerozii gasim oriunde ca nu suntem unii mai brezi decat altii ! In In Romania noastra asa cum este ea, au partid politic,organizatii non guvernamentale,programe europene si guvernamentale dedicate etniei lor… vrei sa-ti spun eu ce drapturi avem noi romanii prin America sau Canada, ca-ti pot spune nu-i nici o problema :)))) :)))

  Reply
 3. By adicristea on

  @Tiberiu: “Imi place foarte mult ca in sondaj conduce “cea care arata cel mai bine”asta asa ca sa nu uitam ca totusi suntem romani ce dracu:))).”

  Pai ipoteza este ca vin la angajare 2 femei LA FEL DE BINE PREGATITE. Cum postul este pentru secretara, ele sunt la fel de bine pregatite, cam pe cine ar trebui sa aleg? :)

  Referitor la subiect, imi pare rau, dar clar ma depaseste, probabil ca prejudecatile ma napadesc, prejudecatile ma chinuiesc…

  Reply
  1. By ruxandra (Post author) on

   mda, ca pe noi toti. si am facut sondajul in speranta ca macar cineva zice ca ar angaja’o, la o adica, pe femeia de etnie. aia cu pe cine arata mai bine e doar o mostra de misoginism.. :)

   Reply
 4. Pingback: Dincolo de aparente: despre romii ambitiosi | ROXANA BURSUC

 5. Pingback: Despre prăjituri. Și despre oameni | Chinezu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *