Anul trecut am prins un final de săptămână la Anonimul, revăzând acolo prieteni, dar şi marea cea mare, caldă, lină şi curată, multe filme şi o atmosferă boemă, relaxată, cu siguranţă răcoritoare, cel puţin pentru suflet.

Anul ăsta, Anonimul se află la cea de a noua ediţie, rămâne la fel de independent şi tocmai a publicat lista de scurt metraje selectate pentru competiţie la această ediţie – doamna Irina Margareta Nistor a ales din peste 300 de propuneri!

Mai multe despre Anonimul (site | FB | Twitter), însă, într-un interviu cu Miruna Berescu, directoarea Festivalului, căreia ţin să-i mulţumesc că a strecurat printre multele task-uri festivaliere şi răspunsul la întrebările mele.

N’am gasit prea multe detalii despre editia din acest an, asa ca e cu atat mai bine sa afle lumea ce si cum se pregateste (si) in acest an la Anonimul – inteleg ca are loc intre 6 si 12 august.

Da, intre 6 si 12 august. Pe 6 seara are loc Deschiderea, iar Inchiderea sambata, pe 11 seara. Pe 12 revenim in Bucuresti si ne pregatim de retrospectiva.

Stiu ca sunt trei sectiuni in competitie: lungmetraj si scurt metraj de animatie si fictiune + premiul Ovidiu Bose Pastina (mi se pare minunat ca dati acest premiu, apropo) si, anul trecut, a fost si un premiu al bloggerilor acreditati – repetati figura si in acest an?

Sectiunile competitionale raman aceleasi: lungmetraj cu şapte titluri selectate de Ludmila Cvikova – selectorul nostru din 2008, fost selector la Festivalul de la Rotterdam şi în prezent Head of International Programming la Doha Film Institute, scurtmetraj animatie si fictiune unde publicul voteaza separat Cel mai bun scurtmetraj de fictiune, respectiv de animatie.
Premiul Ovidiu Bose Pastina este acordat de Fundatia Anonimul, principalul organizator al Festivalului, unui scurtmetraj aflat in competitie care se apropie cel mai mult de spiritul si amprenta lasata de Bose.
Cat despre premiul dat de bloggeri anul trecut, acela a fost o “intamplare”, pentru ca el s-a nascut ad hoc si loco, dupa ce Cristina Bazavan a aflat povestea lui Andrei Dobrescu – el a venit la prima editie a Anonimul cu cortul si si-a promis ca se va intoarce o data si cu un film. A facut-o si eu stiu ca o va mai face.   

Pe langa competitie sunt o multime de evenimente conexe, proiectii, filme premiate, dezbateri, programe speciale – ce pregatiti la aceasta a noua editie a Festivalului?  

Cate filme se vor vedea la Anonimul in acest an? Anul trecut ati deschis festivalul cu Tree of Life, anul asta ce film face onorurile si cine este invitatul special?

Concret, nu pot spune multe la acest moment. Pe parcursul confirmarilor de filme, invitati, Deschidere, Inchidere, programe paralele o sa le anuntam. Am avut intotdeauna incapatanarea ca ceea ce anuntam sa se si intample. Nu cred ca ni s-a intamplat sa anuntam vreun invitat si el sa nu apara si stim ca asta se mai practica. Mie mi se pare tot o forma de respect pentru cel care poate, citind ce scriu eu ca voi face si voi drege, isi face bagajele si vine. Si acolo, surpriza!, doar ca neplacuta. Asa ca incepand de undeva de saptamana viitoare vom incepe sa anuntam pe rand ce vom face anul asta. 

Cum va descurcati cu bugetul in acest an in care, in mod evident, cel putin in ceea ce priveste alte festivaluri importante, ministerul culturii a avut alte prioritati? Mai mult, e an electoral, deci Consiliul Judetean se pregateste de alegeri, si, din pacate, nici ICR-ul nu trece printr’o perioada prea vesela. Cine va ajuta in acest an?

Eu stiu ca toate institutiile de stat si companiile private trec prin taieri de bugete, dar  CNC, ICR, Consiliul Judetean Tulcea si Ministerul Culturii sunt alaturi de noi si in acest an. Parteneriatul nostru cu aceste institutii este vechi si nu mai este, speram, doar o chestiune de buget, este un proiect comun care trebuie continuat. Pana acum am gasit acelasi principiu si la partenerii nostri de stat si la cei din mediul privat de afaceri. 

Ce s’a schimbat in Sfantu Gheorge odata cu Anonimul? Cred ca va iubesc teribil localnicii, doar le umpleti casele si barcile cu turisti :)

Eu sunt prima care nu-si mai aduce aminte foarte bine cum arata Sf Gheorghe in 2003 inainte ca festivalul sa existe. El exista in forma de idee, nebuneasca chiar si pentru mine atunci. S-a schimbat mult, iar eu vreau sa sper ca nu e doar in mintea noastra ca cei din sat s-au atasat deja de noi. Cand noi ii intrebam cum le-am schimbat viata, desi sunt foarte sinceri si nu cred ca sunt diplomati, raspund ca de abia ne asteapta. Intre timp, in acesti opt ani de Anonimul, turismul s-a dezvoltat foarte mult si in afara saptamanii de festival. si eu cred ca pentru o comunitate izolata peste iarna, acesta e un lucru foarte bun.   

Cat de mare este echipa care lucreaza pentru Anonimul 2012 si care sunt rolurile cheie din aceasta echipa?

Irina Margareta Nistor – selector scurtmetraj si Ludmila Cvikova – selector lungmetraj fac parte din echipa, nu? (n.m. Desigur!)

Nu este o echipa mare dar este o echipa care nu se schimba in fiecare an. Lucram impreuna de ani de zile, cele mai importante colege au inceput la Anonimul ca voluntare si acum pot spune ca nu m-as descurca fara ele. sau poate ca da, dar nu vreau sa incerc :))
Livia Vasuianu – PR & Events Coordinator
Madalina Dima – Programme Coordinator
Felicia Andrei – Guest Management
Domnica Predoiu – Short film Competition Coordinator

 … Si cine este spectatorul de Anonimul? Pe cine asteptati voi la Sfantu Gheorghe, an de an? Cititorii ar trebui sa stie ca spectatorul de la Anonimul este, in primul rand, membru al juriului, nu’i asa?

Spectatorul de Anonimul iubeste filmele, asta pot sa spun cu mana pe inima. E greu sa vii intr-un loc in care de multe ori trebuie sa iti iei cazare cu jumatate de an inainte sau sa vii cu cortul daca stai cu spatele seara de seara la ecran. Ce ma bucura este ca am inceput, dupa atatia ani, sa recunosc feţe, am cunostinte pe care le-am intalnit la Anonimul si cu care tin legatura si in timpul anului. Cred ca ceea ce ne-a apropiat pe noi foarte mult de publicul nostru a fost tocmai trecerea de la juriul profesionist la juriul din care poate face practic fiecare din cei veniti la festival, cu conditia sa fi vazut filmele sau macar unul care i-a impresionat atat de mult incat sambata sa mearga sa voteze. Sunt din ce in ce mai multi cei care voteaza!

In primul an a fost o guerrilla surda :) iar acum deja stim ca publicul va veni sa voteze si noua nu ne ramane decat sa vedem favoritul cui castiga. Sa nu iti inchipui ca noi, din echipa, desi nu votam, nu avem favoriti. Avem si punem si pariuri :))
Era si intr-un fel nefiresc sa nu recunoastem noi insine intai particularitatea festivalului nostru. Este greu ca un eveniment de cinema sa stranga in fata aceluiasi ecran, la acelasi film si 4000 de oameni. Si atunci? Cum sa nu iei asta in calcul? Cum sa nu-i responsabilizezi? Votul in sine este o asumare a parerii tale, chiar vedeam oameni care odata ajunsi in fata calculatorului de vot inca ezitau…

Pentru ca mai citesc si alti bloggeri aici, intentionati sa acordati in continuare atentie blogosferei? Anul trecut au fost patru bloggeri oficiali, alesi impreuna cu Vodafone. Continuati proiectul si in acest an?

Nu stiu inca daca vom continua proiectul de anul trecut cu Vodafone, ce stiu sigur este ca vom continua sa invitam bloggeri. 

De final, una mai personala: care sunt, pentru tine, 1.cele mai grele si 2. cele mai frumoase lucruri la Anonimul, momentul tau de drag suprem de festival?

Asta personala e cea mai grea si iti multumesc pentru ea: m-a facut sa imi aduc aminte de atatea momente speciale, nici nu stiam ca sunt atat de multe de care imi aduc aminte cu drag.

Cel mai greu a fost inceputul, acum dupa opt ani imi dau seama de ce toata lumea ne privea ca pe niste cazuti din stele :) chiar si mie imi venea greu sa explic oamenilor din Romania, culmea!, nu din afara, cine suntem si ce vrem si mai ales de ce vrem ceva atat de departe. Cu cat a trecut timpul cu atat cei care fusesera deja la Anonimul, invitati sau in public, m-au ajutat poate fara sa vrea, s-au spus atatea vorbe frumoase despre loc, despre festival, despre ce incercam noi sa facem acolo poate mai ceva ca un PR profesionist.

Cele mai frumoase momente sunt legate de oameni. Am cunoscut oameni atat de calzi, de intelepti si de apropiati, oameni de la care am avut ce invata, si ei sunt atat de multi…
Iar momentul meu de drag suprem a fost anul trecut cand l-am invitat pe scena pe Nuri Bilge Ceylan, asta e un moment pe care n-o sa-l pot uita usor.

Încă o dată, mulţumesc, Miruna! Iar voi, cetitori printre rânduri, să nu uitaţi acasă soluţiile antiţânţari când mergeţi la Anonimul! :)

Şi pentru că, tradiţional, la artificiile ce marchează închiderea ediţiilor de Anonimul, se aude Allegria, voila:

Share: